Доступність посилання

ТОП новини

Йосип ВIНСЬКИЙ: політреформу проведуть і без "Нашої України".


Сергій Собуцький

/із газети «День»/

Зміни до Конституції провести цілком реально й без голосів "Нашої України" та БЮТ. Почнемо з чисто арифметичних речей. "Наша Україна" - це 100 голосів, БЮТ - 19, разом - 119 голосів. 450 депутатів мінус 119 дорівнює 331 депутат. 300 голосів з них можна набрати. Але треба, щоб усі прийшли та всі проголосували. Треба працювати з позафракційними, з тими, які не голосували. Необхідно переконати тих депутатів, які не є політично залежними від "Нашої України".

- Щоб політреформа провалилася, достатньо, щоб восени від її підтримки відмовилася хоча б одна фракція більшості. Дехто з політологів говорить, що це можуть бути підконтрольні прем''єру "Регіони України".

- Віктору Януковичу зараз потрібна стабільність його політичного реноме. Він хоче бути обраним президентом України. І прекрасно розуміє, що за його сьогоднішніх фінансових і адміністративних можливостей він, навіть будучи президентом з обмеженими повноваженнями, матиме величезний вплив. Хто, наприклад, заважатиме Януковичу поставити свого прем''єр-міністра? Тому політреформа зараз для Віктора Януковича - безпрограшний варіант.

- За кілька тижнів перед останнім голосуванням з політреформи з''явилися надії, що "Наша Україна" таки підтримає хоча б один із законопроектів. На це наштовхувала та активність, з якою представники блоку заходилися вносити поправки до проекту № 3207-1; до того ж "нашоукраїнці" не полінувалися в черговий раз гучно запевнити у своїй відданості ідеї політичної реформи. Втім, "НУ" зробила все від неї залежне, аби внесення змін у Конституцію заблокувати. У чому секрет такої непоступливості?

- "Наша Україна" заблукала в політреформі. Я навіть не знаю, чому такі розумні люди так глибоко загрузли в таких простих речах. Версія тільки одна: вони хочуть весь адмінресурс, усю владу, яку забезпечує президентові сьогоднішня Конституція, використати у своїх інтересах. Це є неприпустимим.

- Тож як ідуть переговори з "Нашою Україною" з приводу президентських виборів, про які так часто згадують "нашоукраїнці"? Про які домовленості йдеться на цих переговорах?

- Ми говоримо про співробітництво. Вони ставлять питання про підтримку Ющенка, ми ставимо питання про підтримку Мороза. Поки ми не досягли ніяких компромісів.

Газета «День»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG