Доступність посилання

ТОП новини

Лист до першого секретаря ЦК Компартії України П.Симоненка та делегатів XXXVIII з''їзду Компартії України від ХІ з''їзду Соціалістичної партії України.


Сергій Собуцький

Дорогі друзі!

Наші позиції щодо здійснення реформи можна вважати ідентичними за винятком дрібниць, котрі піддаються узгодженню. Очевидно також, що крім наших партій ніхто в Україні у здійсненні повноцінної демократичної реформи системи влади не зацікавлений. Шанс, що появився через випадковий збіг обставин, унікальний. Але він менший, ніж був у квітні ц.р. і, на жаль, немає гарантій, що ним вдасться скористатися восени. Можна не сумніватися, що за будь-якого результату голосування за зміни до Конституції України комуністи і соціалісти продовжуватимуть спільну боротьбу або за внесення цих змін і нейтралізацію при тому реакційних намірів існуючого режиму, або за повторення спроби. Без втілення в життя демократичних перетворень Україна приречена на диктатуру і статус колонії.

Щодо виборів. І влада, і її конкуренти з блоку НУ насаджують у спільній свідомості стереотип: у другий тур виборів пройдуть В.Ющенко та В.Янукович (Л.Кучма, інший представник влади). Як би не хотілось того визнавати, але настрої населення і можливості адмінресурсу такий варіант можуть забезпечити. Очевидно також, що при будь-якому розв''язку такого варіанту політика в Україні залишиться попередньою (з більшим чи меншим акцентом на Захід або Схід). Нас це ніяк не влаштовує.

Мусимо також визнати, що наодинці комуністам і соціалістам в другий тур потрапити важко, хоч і можливо. Ризикувати не слід. Соціологічні заміри, зроблені нами недавно, підтверджують сказане і те, що рівень підтримки комуністів та їх лідера в багатьох областях вищий, ніж у соціалістів, не зважаючи на позитивну, доволі стрімку динаміку для нашої партії.

Сказане зобов''язує нас разом шукати вихід. Він один - висунення однієї кандидатури від двох партій. Логіка підказує, - це повинен бути представник КПУ. Але та ж логіка переконує, - в такому разі в другому турі буде повторення 99-го року з гіршими результатами. Для суспільства та наших партій і політичної течії, котру ми разом представляємо, це буде тяжким ударом з втратами особливо в 2006 році. Є ризик втратити позиції, відкривши простір відомим сусідам з правого політичного сектору.

Саме тому пропонуємо ще раз розглянути варіант спільної кандидатури від соціалістів. По-перше, за будь-якого результату це чітко позиціонує наші політичні сили і в суспільстві буде сприйнято позитивно як визнання здатності партій та їх активу поставити суспільні інтереси вище корпоративних чи особистих. По-друге, такий варіант гарантує вихід спільного кандидата у другий тур з великою вірогідністю на остаточну перемогу.

ХІ з''їзд Соціалістичної партії України

Прес-служба СПУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG