Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі вбили трьох українських нелегалів, які їхали на заробітки далі на Захід.


Володимир Павлів

Варшава, 5 липня 2004 - Польська поліція у місті Вроцлав офіційно повідомила Генеральному консульству України у Кракові про вбивство трьох українських громадян. Затримано також підозрюваних у скоєнні цього злочину. Українців вбили найімовірніше ще у березні цього року, але тіла убитих, що їх злочинці скинули до річки, знайшли лише наприкінці весни. Таким чином поліції знадобилося ще майже два місяці, щоб встановити громадянство потерпілих.

З інформації, яку у п”ятницю оприлюднила польська поліція, випливає, що трьох українських громадян – двох жінок і молодого мужчину – було вбито на околицях польського міста Згожелєц, через територію котрого проходить польсько-німецький кордон. За версією поліції на зламі квітня і травня на поверхню місцевої річки випливли тіла убитих. Оскільки при них не було жодних документів, а в воді вони пролежали більше місяця, то лише з оперативної інформації вдалося встановити, що жертвами можуть бути українці, котрі ще у березні цього року намагалися знайти у Згожельцу посередників, котрі допомогли б їм нелегально пробратися на територію Німеччини. Натомість дипломатичні представництва України у Польщі почали отримувати сигнали від родичів загиблих про їхнє зникнення. Таким чином попередньо вдалося встановити, ким саме можуть бути жертви цього жахливого злочину – говорить віце-консул Генерального консульства у Кракові Олександр Гаман:

Говорить Олександр Гаман: “Встановлено дані двох осіб – двох жінок – натомість, щодо хлопця є тільки певні підозри, хто це може бути. Зараз ми це встановлюємо, у п”ятницю надіслали інформацію до відповідних українських органів, щоб перевірили повні персональні дані і прислали нам фотокартку людини, яка це може бути. Тобто на 100 відсотків нічого не можна стверджувати. Злочинців затримали”.

За неофіційною покищо інформацією, котру вдалося отримати “Свободі”, всі потерпілі були мешканцями Чернівецької області, котрі збиралися виїхати на заробітки до Італії. Не отримавши віз до Європейського Союзу, вони у березні виробили польські візи і приїхали на польсько-німецький кордон з надією нелегально потрапити до Німеччини, а вже звідтам вирушити до Італії.

У Згожельцу українці познайомилися з п”ятьма місцевими мешканцями – хлопцями у віці від 16 до 20 років, котрі запропонували їм допомогу у подоланні кордону. За цю послугу майбутні жертви обіцяли заплатити їм приблизно по 2 тисячі євро від особи. Зараз ще важко встановити, чи молоді поляки відразу запланували вбити українських громадян, чи зробили це внаслідок невдалої спроби подолати кордон і не бажаючи віддавати своїм горе-клієнтам гроші.

Все це стане відомо лише у ході слідства, оскільки місцевій поліції таки вдалося знайти і затримати злочинців. Це перший зафіксований випадок вбивства польськими контрабандистами українських нелегалів. Отже, для українських громадян, котрі за будь-яку ціну хочуть дістатися до Європи, цей випадок повинен стати тривожним сигналом, оскільки нелегальне подолання європейських кордонів через Польщу відтепер стає не лише небезпечним, але й смертельно-небезпечним ризиком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG