Доступність посилання

ТОП новини

В Україні стартувала президентська виборча кампанія.


Марина Пирожук

Київ, 5 липня 2004 року.

Марина Пирожук

3 липня в Україні стартувала президентська виборча кампанія. Бажаючі обійняти найвищий пост у державі мають зголоситися до 27 липня.

Кандидатів у президенти можуть висувати політичні партії і блоки. Кандидатами на цей пост можуть стати також окремі громадяни шляхом самовисунення.

Наразі про свою участь у виборчій кампанії заявили 8 осіб. Троє з них уже подали документи до Центрвиборчкому України. Політологи переконані, що число претендентів на президентське крісло зросте майже удвічі.

Серед відомих політиків у списку претендентів на крісло Президента - нинішній прем’єр Віктор Янукович, лідер “НУ” Віктор Ющенко, голова КПУ Петро Симоненко, лідер соціалістів Олександр Мороз та колишній прем’єр Анатолій Кінах.

Про свою участь у виборчих перегонах також заявили лідер політичного об’єднання “Єдина Родина” Олександр Ржавський, голова Слов’янської партії Олександр Базилюк, а невдовзі до цього товариства може також приєднатися лідер НДП України Валерій Пустовойтенко.

10 липня партія планує провести з’їзд, на якому розглядатиметься питання висунення лідера НДП у кандидати в Президенти.

Першим, хто заявив про себе публічно як кандидат у Президенти і встиг подати документи до ЦВК, став Віктор Ющенко.

У неділю у багатотисячному товаристві Ющенко презентував своє кандидатство у президенти на Співочому полі у Києві. Виступаючи на мітингу, він заявив, що йде у Президенти з твердою вірою у свою перемогу.

Після мітингу на співочому полі, де Ющенко, власне, позиціонувався як кандидат від народу, відбулася хода до Центрвиборчкому.

Там лідер “НУ” подав документи на реєстрацію, а його соратники провели ще один мітинг.

У цей же день з’їзд Соціалістичної партії висунув у Президенти свого кандидата, лідера партії Олександра Мороза.

Дякуючи колегам по партії за висунення, Мороз зазначив, що не пошкодує часу на перемогу. Своїм головним завданням він назвав зміну системи влади і звільнення України від корумпованого режиму.

Мороз також наголосив, що соціалісти не підтримуватимуть кандидата від влади в разі власної поразки.

Аналогічне висунення свого кандидата на з’їзді у Києві зробили також комуністи. Лідер КПУ Петро Симоненко у свою чергу заявив, що на випадок не проходження кандидатури комуністів, вони не стануть підтримувати ані представника влади, ані Віктора Ющенка.

Віктора Януковича у цей же день висував з''їзд Партії регіонів, який відбувся у Запоріжжі. Цю кандидатуру також підтримали присутні на з''їзді представник партії СДПУ(О) Леонід Кравчук і лідер "Трудової України" Сергій Тигіпко. Самі соціал-демократи об’єднані планують провести з’їзд 11 липня.

Цього ж дня запланований З''їзд Партії промисловців і підприємців, на якому можливе висунення кандидатом в Президенти Анатолія Кінаха.

Про партійний з’їзд наступного тижня також оголосила Народна аграрна партії України. Політолог Кость Бондаренко прогнозує, що до 27 липня буде близько 15 претендентів у Президенти, переважна більшість яких виконуватиме на виборах спеціальні функції.

Кость Бондаренко

Це ті, які тільки задекларують своє бажання висуватися. З них половину, очевидно, ЦВК зніме з реєстрації через одні, другі або треті порушення або невиконання умов закону “Про вибори”.

Залишиться 8-9 кандидатів, з них лише 2-3 кандидати будуть розглядатися як основні кандидати. Решта будуть намагатися відтягувати на себе голоси виборців або торгуватися. Проводити політичні торги, забезпечивши своє майбутнє.

Марина Пирожук

Нагадаємо, що наступного Президента країни, українці обиратимуть 31 жовтня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG