Доступність посилання

ТОП новини

Уряд змінює “остаточне та незмінне” рішення щодо нафтогону Одеса-Броди.


Марія Щур

Київ, 5 липня 2004 року.

Марія Щур

Український уряд змінює своє попереднє рішення про пряме використання нафтогону Одеса-Броди та домовляється про його “спільне використання” з Росією. Таким чином, Україна відступає не лише від власного рішення, але і від численних міжнародних угод, які передбачали використання нафтогону в європейському напрямку.

В зв’язку з цим, оглядачі передбачають охолодження у стосунках України з європейськими та євроатлантичними партнерами.

Перші повідомлення про те, що уряд готує зміну свого “остаточного та незмінного” рішення про напрямок використання нафтогону Одеса-Броди з’явилися ще минулого тижня напередодні зустрічі українського та російського прем’єрів.

Але у понеділок надійшли ще не офіційні, але численні підтвердження з різних джерел – рішення ухвалене. Постанова уряду номер 831, копію якої має у своєму розпорядженні радіо “Свобода”, говорить про те, що з попередньої постанови потрібно вилучити слова “у напрямку з Одеси на Броди”.

Таким чином, російські лобісти реверсу домоглися того, український уряд порушить не лише власне слово, але і міжнародні угоди, говорить експерт з питань енергетичної політики Олена Вітер.

Олена Вітер

Якраз напередодні Польща робила останні спроби для того, щоби просувати якраз пряме використання нафтопроводу Одеса-Броди.

Посол Марек Зіолковськи буквально на початку липня говорив про те, що Польща вже готова візувати і парафувати, власне, угоди щодо добудови та запуску продовження нафтогону Одеса-Броди. І дане рішення вийшло навіть в часі як якесь протиставлення польській стороні і польській позиції.

Марія Щур

А ще у квітні, в українському листі до комісара ЄС мовилося про те, що рішення про транспортування нафти з Одеси до Бродів було остаточним та незмінним.

На думку українського експерта, у зв’язку з цим слід чекати похолодання у стосунках України та її західних партнерів.

Олена Вітер

Як Європейський Союз так і Польща мають право висловити Україні свою незгоду і пред’явити їй претензії за те, що вона досить довго затягує запуск нафтопроводу і за те, що вона порушує якісь угоди і обіцянки, які вона давала Європейському Союзу і Польщі.

Марія Щур

В економічному плані, на думку українських оглядачів, нове рішення уряду також не принесе вигоди Україні. Згідно з повідомленнями, Росія не пропонує нової нафти для транспортування до Одеси.

А пропозиція, що говорить її буде “до 9ти мільйонів тонн” може означати, що її буде значно менше, але достатньо для того, щоб блокувати доступ каспійської нафти до українського нафтогону, говорить колишній голова компанії “Укртранснафта” Олександр Тодійчук.

Олександр Тодійчук

Росії реверсивне використання нафтопроводу нічого не дає, окрім отримання контролю над трубою. Україна запропонувала качати нафту через Кременчук, що зекономить Росії 27 мільйонів доларів на рік. Це коротший шлях, і його російські компанії не хочуть використовувати.

Всі ми читали про стратегії Росії, в основному зорієнтовані на те, щоб отримувати контроль над транспортною інфраструктурою навколо Росії. Мабуть, оці дії є елементами саме цієї стратегії.

Марія Щур

Оглядачі вважають, що повідомлення про “спільне використання” нафтопроводу Одеса-Броди також є шляхом до здобуття контролю над українською трубою: через спільне використання до концесії, а потім і до приватизації.

Тим часом у прес-службі українського уряду факт підписання нової постанови заперечують. Говорить речниця Прем’єр-міністра Віктора Януковича Ганна Герман.

Ганна Герман

В цій хвилі, коли ми з Вами розмовляємо, такого документу нема. Я знаю, що працюють робочі групи, які вивчають всі три варіанти – і реверсу, і прямого призначення, і змішаного призначення. Поки що такого документу я на очі не бачила.

Більше того, кілька хвилин тому я розмовляла з міністром, який теж підтвердив те, що я Вам зараз сказала. Він сказав, що такий документ не прийнятий.

Марія Щур

Але в прес-службі російського уряду цією інформацією діляться охоче, адже її підтвердив прем’єр-міністр Росії Михаїл Фрадков за результатами його п’ятничної зустрічі з українським колегою. За словами Фрадкова, потрібно узгодити лише технічні деталі реверсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG