Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче бачити в Україні сильного й впливового президента - російські політ технологи, які співпрацюють з Україною.


Ольга Буряк

Прага, 6 липня 2004 - Голова Російської Національної Громадської Ради у міжнародних справах Сергій Марков сказав, що Росія є прагматичною і працюватиме -з лідером, котрий захищатиме раціональні інтереси українського бізнесу. А відомий в Україні співпрацею із СДПУ(о) на парламентських виборах Гліб Павловський у розмові з Ольгою Буряк сказав, що прем’єр-міністр Віктор Янукович – єдиний прийнятний для Росії кандидат на українського президента. Інакше, каже пан Павловський – якщо переможе Ющенко – Росія зазнає поразки у стратегії об’єднання на пострадянському простору.

Отже, якого президента хотіла б бачити в Україні Росія?

Гліб Павловський: "Росія точно не хоче бачити в Україні слабкого президента, нездатного приборкати правлячі еліти, і балансувати регіональні диспропорції, я маю на увазі дистанцією між Заходом і Сходом України. Ми не хочемо хаосу біля нашого кордону. Саме тому Росія хоче бачити в Україні сильного президента. І за цими якостями, ми не в захопленні від пана Ющенка. Ми не вважаємо його сильним і самостійним політиком. Хоча, безумовно він популярний в Україні і тому мені нагадує Горбачова. Але, популярний Горбачов, як відомо, привів минулу державу до розвалу.

Роблячи якісь свої ставки в Україні, ми маємо справу з дуже обмеженим колом кандидатів. На сьогодні, за даними усіх незалежних соціологічних служб, в тому числі й тих, що пов’язані з опозицією, найсильнішою фігурою видається Віктор Янукович" - Гліб Павловський, президент Російського Фонду Ефективної політики.

Інший російських політтехнолог Директор Московського інституту політичних досліджень Сергій Марков каже, що Росію задовольнить будь-хто, кого оберуть українці. Марков також є президентом Форуму Форос, який займається вишколом молодих політ технологів. Форум у ці дні, до речі проходить у Форосі. Сергій Марков: "Росії треба лідер, який захищатиме інтереси українського бізнесу, а реальні інтереси українського бізнесу – лише у кооперації з російським."

А з ким з українських лідерів, найбільш психологічно сумісний Владімір Путін – з Януковичем, чи Ющенко?

Гліб Павловський: "Путін сумісний із багатьма – він сумісний із Кучмою. Я не думаю, що у нього виникнуть якість проблеми з Віктором Януковичем, якщо той - це дуже важливо - виступатиме і під час виборчої кампанії і коли стане президентом в якості сильного, загальнонаціонального лідера."

Сергій Марков вважає, що Путін і Янукович культурно - не сумісні: "Звісно, тут між ними є одна культурна суперечність: Владімір Путін служив у правоохоронних органах в той час як Віктор Янукович довий час був, по інший бік барикади. "

Гліб Павловський :" Я думаю, що Путін ніколи не був по різні боки барикад з Януковичем, мені просто це не відомо. Ви розумієте, я теж сидів і це не заважає мені бути радником Глави президентської адміністрації. " – говорить відомий в Україні російський політ технолог Гліб Павловський, який тісно співпрацює з Віктором Медведчуком.

Чи зможуть порозумітися Владімір Путін і Віктор Ющенко?

Сергій Марков: "Путін є колишнім офіцером КДБ, а, вважається, що за спиною Ющенка стоять люди з ЦРУ та інші. Я не знаю, чи є реальними ці плітки, але багато хто так вважає. Тому у них з Путніми будуть проблеми, але Путін і з ними спробує взаємодіяти. Це ж його прямий обов’язок."

Російські політ технологи вважають, що перемога Ющенка буде поразкою для намагань Путіна захистити інтереси Росії.

Гліб Павловський: "Поразкою лише у тому що тоді Росія буде вимушена визнати нездатність захистити свої базові інтереси, а наш базовий інтерес в Україні передусім – це державне єдність у стратегічному партнерстві, а по можливості і у союзі з Росією. Ми дивимося на Україну як на найближчого партнера у проведенні глобальній стратегії на пострадянському просторі. Тому, якесь послаблення України чи нові протиріччя в українському суспільстві стали б нашими невдачами, бо тоді Росія не зможе розраховувати на Україну".

Російські політологи, які вважають себе наближеними до Кремля практично підтверджують припущення впливового американського Збіґнєва Бзежинський, який сказав, що відродженння Радянської імперії неможливе без України, і що незалежність України – це єдиний запобіжник від імперської Росії.
XS
SM
MD
LG