Доступність посилання

ТОП новини

Про цілющі властивості ароматів.


Інна Набока

Київ, 7 липня 2004 - З усіх п’яти відчуттів, що ними наділена людина, нюхові, здається, приділяється найменше уваги. А дарма. Бо ж пахощі можуть приваблювати і викликати відразу, заспокоювати і збуджувати, засмучувати і лікувати.

Сьогодні моїм першим ранковим враженням були пахощі. На моєму подвір”ї росте кілька старих лип. Саме зараз вони цвітуть, і п”янкий аромат липового цвіту заповнює все навкруги. Цей аромат супроводжуватиме мене цілий день, тому мені здається, що день буде вдалим.

Найчастіше, говорячи про відчуття, ми згадуємо зір, слух, смак. Наш світ творять кольори, звуки, дотики. А от роль запахів у житті чомусь недооцінюємо, хоча вона дуже значні. Адже запахи можуть приваблювати і відштовхувати, заспокоювати і збуджувати, бадьорити і викликати сон. Недаремно роман французького письменника Патріка Зюскінда “Парфумер”, де йдеться про чудодійну силу запахів, став світовим бестселлером.

Цілюща дія деяких запахів на організм людини, зокрема, на його психіку, лежить в основі методу аромотерапії. Як твердять історики, вплив ароматів на людину був відомим ще у Вавілоні, Давній Греції, на Стародавньому Сході. Перші прийоми аромотерапії були розроблені давніми єгиптянами, які називали ніс центром черепу. А от у Європу духмяні речовини та секрети їх виготовлення і застосування були привезені хрестоносцями в 11-13 століттях. Останнім часом цей, здавалося б, забутий метод знову набуває все більшої популярності у світі. Насамперед, мабуть, тому, що застосовуються у ньому природні речовини – ефірні олії, а це дуже важливо, бо наші організми вже просто перенасичені хімією. Особливо прихільників аромотерапії приваблює здатність ароматичніх речовин позитивно впливати на наші емоції. Звичайно ж, щоби кваліфіковано застосовувати метод для лікування, необхідна спеціальна підготовка. Але кожен з нас може використовувати ефірні олії для профілактики, для підвищення тонусу і працездатності, для зняття втоми і стресів. Наприклад, жасмин не згірш від кави збуджує діяльність головного мозку, тонізує також запах ялівцю, цитрини. Лаванда освіжає і розслабляє. Для зняття стресів фахівці рекомендують цілу низку ароматів: бергамот, душицю, ялину, мелісу, м’яту, троянду, розмарин. Встановлено, що більш сприйнятливими до дії пахощів є жінки, а от у курців, незалежно від статі, чутливість до запахів знижена.

Ще одна незвичайна властивість пахощів – пробуджувати спомини - знайома, мабуть, кожній людині. Мій літній колега-медик якось розповів, що запах скошеної трави миттєво переносить його у сільське дитинство, нагадує про батьків, яких вже давно немає на світі. Тому він цей запах любить понад усе. У багатьох з нас є такі улюблені аромати. Чи не тому, що вони нагадують нам щасливі миті нашого життя?
XS
SM
MD
LG