Доступність посилання

ТОП новини

Фатальна помилка лікарів призвела до смерти хворого.


Василь Плоскіна

Угорщина, 8 липня 2004 – В одній з обласних клінік Угорщини помер хворий, якому помилково зробили операцію на мозку. Лікарі просто переплутали… пацієнтів. Це виявилось вже після того, як 80-літньому мужчині розітнули череп.

Звістка про хірургічну операцію і смерть літнього пацієнта у відділенні нейрохірургії Сеґедської лікарні миттєво облетіла Угорщину. Прості громадяни запитують одне одного, як таке могло статися у наш час і чи можна покладатися після цього на компетентність медиків. Звісно, вони теж такі самі люди, як і пацієнти, і кожному властиво помилятися, але щоб переплутати на операції хворих, такого навіть у фільмі жахів не побачиш. Приблизно такі розмови точаться нині на вулицях угорських міст і сіл. Тривога простих людей є зрозумілою. Наприклад, міністр охорони здоров’я Угорщини Мігай Кьокень сказав з цього приводу, цитую: “ Вважаю надзвичайно сумним те, що такий випадок міг мати місце в нашій медицині. Видається на те, що лікарі не зорієнтувалися належним чином, якої саме медичної допомоги потребував хворий. Родина померлого правомірно може вимагати від цієї медустанови відшкодування матеріальних збитків”. Кінець цитати.

Однак у цьому якраз і притичина, чи то пак заковичка, що в Угорщині за законом сім’я постраждалого отримає не дуже багато грошей. Адвокат Ласло Абрагам, що спеціалізується у своїй правовій практиці саме на подібних випадках, зауважив з цього приводу: “У Західній Європі або за океаном це означало б мільярдні суми. Однак в Угорщині найреальнішою може бути виплата за спричинення немайнових збитків у 10 мільйонів форинтів”, - вважає він. У перерахунку це є приблизно 50 тис. американських доларів.

Цими днями за фактом професійного недбальства розпочалося службове розслідування. Про порушення кримінальної справи щодо групи хірургів наразі не йдеться. Адже діло це вельми непросте і вимагає великого такту і зваженості юристів Тим часом родина померлого вже зараз хоче знати імена винуватців і жадає, аби влада застосувала щодо них належну кару а також посприяла, щоб страхова компанія виплатила сім’ї належну компенсацію. Цей випадок зродив чимало запитань і в середовищі медиків, не кажучи про реакцію широкої громадськості. Вже вдруге після випадку несанкціонованої евтаназії в Угорщині так жваво обговорюють проблеми охорони здоров’я громадян. Тоді винуватець (а це була всього медсестра) отримала кільканадцять років в’язниці суворого режиму.
XS
SM
MD
LG