Доступність посилання

ТОП новини

Президент Сербiї i Чорногорiї Светозар Марович у вiвторок розпочав офiцiйний дводенний вiзит до сусiдньої Македонiї.


Михайло Рамач

Белград, 7 липня 2004– Напередоднi вiзиту македонська влада висловила протест з приводу звiльнення з белградської в’язницi колишнього керiвника митної служби Македонiї, якого в Скопє звинувачують з причетностi до корупцiї.

Вiзит проходить в тiнi двох iнцидентiв. Наприкiнцi червня у Белградi звiльнили з в’язницi Драґана Даравелського, котрого македонська полiцiя розшукує за посередництвом Iнтерполу. А минулої суботи у Скоп’є побили Iвана Стоїльковича, голову Демократичної партiї сербiв у Македонiї.

Колишнiй керiвник митної служби Македонiї втiк з країни минулого року, коли проти нього порушено кримiнальну справу. За тверженням полiцiї, вiн привласнив щонайменше 2,2 мiльйона євро. У травнi Даравелського затримали в Белградi. Та через кiлька тижнiв вiн опинився на волi. Представник сербської полiцiї пояснив, що немає причин для видачi затриманого Македонiї, оскiльки в нього є сербське громадянство. А Сербiя своїх громадян не видає iншим країнам незважаючи на те що вони там скоїли. Даравелський став громадянином Сербiї минулого року, в час коли його вже розшукував Iнтерпол.

Уряд в Скопє висловив офiцiйний протест з цього приводу. Преса та окремi македонськi урядовцi стверджують, що корумпована сербська полiцiя порушила угоду про спiвробiтництво двох сусiднiх країн в боротьбi проти органiзованої злочинностi. Невiдомо де наразi перебуває Даравелський та кого вiн пiдкупив.

А щодо побиття Стоїльковича, єдиного депутата сербської нацiональностi в парламентi Македонiї, був це не полiтичний а мелодраматичний скандал. Окремi сербськi джерела спершу повiдомляли, що їхнього лiдера побили тому, що вiн серб. Та полiцiя затримала двох хулiганiв. Вони вiдразу зiзналися, що дiяли на замовлення дами сербської нацiональностi, котра донедавна була партiйним другом та близькою спiвробiтницею Стоїльковича. Побитий перебуває в лiкарнi, хулiгани та ображена дама за ґратами.

Вiдносини мiж двома сусiднiми країнами, загалом, розвиваються в позитивному напрямi. На завершення вiзиту Маровича до Скоп’є буде пiсписано угоду про захист македонської меншини в Сербiї i Чорногорiї та сербської меншини в Македонiї.
XS
SM
MD
LG