Доступність посилання

ТОП новини

ЄС не дасть Україні ні ринкового статусу, ні Плану дій і закликає її тим часом реформуватися.


Славко Волинський

Брюссель, 7 липня 2004 – Українська делегація на чолі з президентом Леонідом Кучмою прибула до Гааґи, неофіційної столиці Нідерландів – країни, що перебрала нині головування в Європейському союзі. Там завтра відбудеться короткий саміт Україна – ЄС.

Напередодні Україна сподівалася, що на гаазькій зустрічі Євросоюз визнає її за державу з ринковою економікою і підпише з нею План дій – документ про співпрацю й розвиток узаємин за новою політикою ЄС щодо «нових сусідів» союзу. Ба більше, Україна воліла б, щоби в цьому документі їй запропонували хоч віддалену перспективу членства.

Та останніми днями ставало дедалі ясніше, що ці мрії не справдяться. Це підтвердила сьогодні кореспондентові «Радіо Свобода» речниця відповідального за зовнішню політику ЄС Хав’єра Соляни і водночас представниця Ради міністрів ЄС Крістіна Ґальяк.

На запитання, чи все-таки є можливість, що Україна отримає на завтрашньому саміті визнання ринкового статусу та План дій, Крістіна Ґальяк відповіла:

«Ні, завтра цього не станеться. Процес економічних перетворень в Україні йде правильним шляхом, але він має ще прискоритися. Це важливо для того, щоби йти вперед, зокрема, до СОТ. Ми хотіли б бачити більше зусиль із цього боку. Але Європейський союз, зокрема Європейська комісія, й далі готові допомогти.

А щодо Плану дій – не треба так драматизувати те, що завтра ми не зможемо ухвалити цей План дій. Чому? Тому, що це складна послідовність кроків, до яких треба бути добре готовим.

Водночас ми хочемо наголосити, що вже сьогодні, й без ухвалення цього Плану дій, ми маємо багато інструментів, як-то Угода про партнерство й співпрацю, які створюють добрі підвалини для наших двосторонніх взаємин.

Отож, хоча ці два пункти завтра ухвалено не буде, не треба думати, що в наших двосторонніх узаєминах стався крок назад. Це подія в наших двосторонніх узаєминах, яка приведе нас до ухвалення обох пунктів. А тим часом хочу нагадати, що в тих галузях, де зроблено поступ, ми просуваємося вперед».

Чи ж будуть у завтрашнього саміту Україна – ЄС хоч якісь практичні результати? – запитав кореспондент «Радіо Свобода». Крістіна Ґальяк далі:

«Практичний результат – у першу чергу політичний. Чому політичний? Тому, що ваш президент, чільні керівники вашої країни приїжджають зустрітися з керівниками Європейського союзу, щоби зміцнити співпрацю – політичну співпрацю, щоби зміцнити бажання просуватися вперед із економічними реформами, які й приведуть до оголошення про ринковий статус, щоб добре обговорити зовнішньополітичні питання, в яких Україна є важливим діячем.

Отож не треба вимірювати зустріч конкретними результатами чи конкретними домовленостями. Треба вимірювати її тим фактом, що ми маємо добрі взаємини, які ми хочемо зміцнити. І водночас ми хочемо обговорити з вашим президентом і почути від нього, як відбуватимуться події всередині країни.

Ми хочемо почути від керівників вашої країни про процес підготовки до виборів. Ми надзвичайно зацікавлені наголосити на тому, як важливо мати спільні цінності, верховенство права, права людини, вільні засоби інформації й так далі, – і так само ми хочемо заохотити поступ в Україні в усьому, що стосується обговорення Плану дій про втілення політики нового сусідства».

Так сказала кореспондентові «Радіо Свобода» речниця відповідального за зовнішню політику ЄС Хав’єра Соляни і водночас представниця Ради міністрів ЄС Крістіна Ґальяк.

А коли таки говорити про конкретику, то завтра в Гаазі між Україною й ЄС буде підписано одну угоду – про участь України в поліційній місії ЄС у Македонії. Йдеться про навчання й підготовку кадрів поліції для цієї балканської країни.

А ще президент України разом із членами королівської родини Нідерландів візьме завтра участь у відкритті виставки малюнків із колекції Франца Кениґса. Українську частину цієї художньої колекції офіційний Київ повернув до Нідерландів кілька місяців тому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG