Доступність посилання

ТОП новини

В Ізраїлі заблокували рахунок українського посольства.


Мар’яна Драч

Прага, 7 липня 2004 року.

Мар’яна Драч

Окружний суд міста Єрусалима заблокував рахунок українського посольства в Ізраїлі. Посол України в цій державі Олександр Сліпченко каже, що це рішення викликане господарською суперечкою, але не уточнює якою. Поінформоване джерело повідомило агентству "Українські новини," що рахунок заблокували на вимогу юристів компанії TMR Energy Limited (Кіпр), через яку раніше в Канаді затримали український літак "Руслан." Ця фірма вважає, що Фонд Державного майна України заборгував їй гроші, але офіційний Київ це заперечує. Тепер у Канаді ще триває процес апеляції.

Український посол каже, що рахунок в Ізраїлі заблокували без жодних попереджень, і за рішенням суду наступного разу справу розглядатимуть через кілька місяців. За словами Сліпченка, Міністерство закордонних справ Ізраїлю також стурбоване рішенням єрусалимського суду.

Прокоментувати конфлікт радіо "Свобода" попросило досвідченого українського дипломата, колишнього посла України в Ізраїлі, Канаді та Америці Юрія Щербака.

Юрій Щербак

Я гадаю, що це дуже серйозний сигнал. Ми мали в Канаді, не можна сказати аналогічну ситуацію, але в нас була суперечка, яка ніякого відношення прямого ні до посольства, ні до Канади не мала. Десь в Україні щось хтось комусь не заплатив, якійсь міжнародній організації, вони звернулися до суду і нас попередили, що може існувати така потенційна загроза блокування рахунків. Ми звернулися до канадського МЗС з проханням роз’яснити цю ситуацію. Тому що абсолютно неправомірно казати, що існує імунітет. Імунітету на гроші не існує, бо гроші зберігаються в банках.

Мар’яна Драч

Тобто, такі погрози українським посольствам вже були раніше. Але чи це перший випадок, коли рахунок українського посольства блокують?

Юрій Щербак

Так. Мені здається, наскільки я розумію ситуацію, що це перший такого роду випадок. І я б дуже серйозно до нього поставився, оскільки МЗС, звичайно, буде старатися розблокувати рахунок, я переконаний. Але не забуваймо, що в Ізраїлі судова гілка влади незалежна. Вона часто приймає рішення непопулярні і які не схвалює влада цієї країни.

І тому так легко ставити, що от МЗС подзвонить, а там все вирішать. Я не думаю, що це так. Мені дуже прикро за моїх колег, тому що я уявляю собі на місці посла Сліпченка, коли треба щодня виплачувати гроші і за оренду квартир, за поточні видатки посольства, зарплату і т.д. І це дуже неприємна ситуація. Тим паче, що за нашими правилами готівкою дозволяється в посольствах тримати ну мінімум якісь там кілька доларів, не більше. Не можна великі суми у готівці тримати в межах посольства.

Мар’яна Драч

Ось на 11 липня планується візит до Ізраїлю міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка. Щоб Ви радили йому робити в цій ситуації: їхати чи не їхати?

Юрій Щербак

Я думаю, що безперечно їхати треба. Я буду вітати цей візит, бо я знаю, що, в принципі, у нашої держави з ізраїльською державою склалися дуже добрі дружні стосунки. Окрім того, у нас є дуже багато проблем, які треба обговорювати. Більше того, зараз візит в ці дні міністра закордонних справ Костянтина Івановича Грищенка надасть ваги і цій справі, бо він може там дуже авторитетно на вищому рівні (бо я думаю, що його буде приймати прем’єр-міністр і президент Ізраїлю) знову поставити питання про розблокування рахунків.

Мар’яна Драч

Тобто, Грищенко може їхати і трішки привезти зі собою грошей?

Юрій Щербак

(Сміється) Можливо і так. Я думаю, що існують різні канали і питання з грішми буде вирішено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG