Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні посланці, які відвідували сербський край Косово цього тижня намагалися полагодити із косовськими лідерами проблему міжетнічних заворушень, що сталися у березні.


Михайло Рамач

Белград, 9 липня 2004 – Учора у Косово побував заступник держсекретаря Сполучених Штатiв Марк Ґроссман, а перед ним Приштину окремо вiдвiдали делегацiя Мiжнародної кризової групи та спецiальний посланець генерального секретаря ООН Каi Аiде.

На думку етнiчних албанцiв Косово, ситуацiя в провiнцiї нормалiзується. Член Кабiнету мiнiстрiв Косова Беджет Брайсорi повідомив про вiдбудову вже половини зруйнованих пiд час заворушень житлових будинкiв. Уряд краю також інформує про створення окремого фонду на реконструкцію православних церков й монастирiв. Хоча сербський лiдер Оливер Iванович в ходi розмови з американським дипломатом вiдбудову назвав "фарсом".

Заступник держсекретаря США попередив косовських урядовцiв, що до червня наступного року Косово має стати процвітаючим, демократичним і мирним краєм, а вiд сербiв вiн вимагає припинити бойкот парламенту та iнших багатонацiональних косовських iнституцiй.

Керiвник Мiжнародної кризової групи ООН в справах Європи Нiколас Вайт вважає, що вiд березня нiчого не змiнилося, він попереджає можливi новi заворушення.

Значна частина урядовцiв та працiвникiв Мiжнародної адмiнiстрацiї тим часом - у вiдпустцi. Дiяльнiсть адмiнiстрацiї ООН сповiльнена ще вiд травня, коли подав у вiдставку її керiвник Гаррi Голкерi. Коли буде призначено його наступника – невiдомо.

Сербськi представники тим часом вiдкинули план нового адмiнiстративного подiлу провiнцiї, запропонований спiкером косовського парламенту Неджатом Дацi. Для сербів реальнiшим є план децентралiзацiї, запропонований сербською владою. Згідно з ним, у Косові має бути сформовано незалежні вiд Приштини сербські округи iз виконавчою, законодавчою та судовою владою.

Хто б не прибував до Косова, вiн чує зовсiм протилежнi твердження й вимоги вiд етнiчних албанцiв та сербiв.

Протестуючи проти небажання національних лідерів порозумітися відомий косовський журналiст навіть заснував партiю лiберального спрямування. Із гаслом “Настав час” він хоче об’єднати простих громадян, що виступають за мирне спiвжиття двох громад. Важко сказати, чи справдi вже настав час для подолання наслiдкiв минулого й мiжетнiчного розумiння.

Про складну ситуацiю свiдчить факт, що депутати парламенту Косова албанської нацiональностi у четвер ухвалили змiни до конституцiйного документу, який назвали тимчасовою конституцiєю. Мiжнародна адмiнiстрацiя рекомендувала не ухвалювати такого документу.
XS
SM
MD
LG