Доступність посилання

ТОП новини

Можливі сценарії президентських виборів в Україні, чорні технології і роль засобів масової інформації в майбутній кампанії.


Тарас Марусик Гості: Олександр Турчинов - народний депутат України (БЮТ); Тарас Чорновіл - народний депутат України (депутатська група “Центр”); Володимир Майстришин - народний депутат України (“Регіони України”).









Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 8 липня 2004 року.

Тарас Марусик

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої вечірні програми. З вами передача “Вечірня Свобода”. Перед мікрофоном Тарас Марусик.

Вітаємо всіх, хто нас слухає!

Тема сьогоднішньої “Вечірньої Свободи” така: “Можливі сценарії президентських виборів в Україні, чорні технології і роль засобів масової інформації в майбутній кампанії”.

Дискусію про це в прямому етері вестимуть наші гості, народні депутати України: Олександр Турчинов від БЮТ, Тарас Чорновіл від депутатської групи “Центр” і Володимир Майстришин від партії “Регіони України”. Вітаю вас, шановні гості!

Тарас Чорновіл

Доброго вечора!

Олександр Турчинов

Вітаємо Вас!

Володимир Майстришин

Добрий вечір!

Тарас Марусик

Нагадаю нашим радіослухачам телефон прямого етеру: 490-29-05, код Києва – 044. Якщо ви зважитесь дзвонити, то прошу це робити після 20-ї години 30-ти хвилин.

Перед тим, як розпочати дискусію, кілька інформаційних повідомлень на тему нашої розмови.

Вчора на прес-конференції, за повідомленням агентствам “Інтерфакс-Україна”, народний депутат України Микола Томенко заявив, що діяльність низки державних i комунальних ЗМI може бути припинена при першому ж зверненні щодо них до суду за порушення 64-ї статті закону “Про вибори Президента України”, яка забороняє проведення агітації органами виконавчої влади i місцевого самоврядування, їхніми посадовими i службовими особами.

Він також сказав, що Комітет готує пакет роз''яснювальних документів щодо норм висвітлення подій під час передвиборчої кампанії, в тому числі i пакет документів, який буде переданий послу Росії в Україні Вікторові Черномирдіну з проханням поінформувати російські ЗМI про ці норми.

“З початку передвиборчої кампанії, - відзначив Микола Томенко, - російські ЗМI припустилися, принаймні, чотирьох грубих порушень”.

Щоправда, він не пояснив, про які саме порушення йде мова.

Сьогодні ж газета “Україна молода” надрукувала величезну статтю “І знову – чорний-пречорний піар...” В ній детально описуються методи політтехнологів-варягів, мета яких - показувати не те, якими “білими і пухнастими” є їхні роботодавці, а яким уособленням зла є їхні політичні опоненти.

Зокрема, в цій статті йдеться про відомих московських політтехнологів Марата Гельмана та Ігоря Шувалова, які, як написав Дмитро Лиховій, працюють на СДПУ(О) і Медведчука, а Шувалов, крім того, є куратором телепрограми “Проте” і проекту “Темник”.

Мій колега Олекса Починок поставив кілька запитань авторові цієї статті.

Олекса Починок

Є частина людей, які не визначилися. Чи не можуть вони проголосувати за Ющенка, виходячи з того, що, приміром, Гельман оприлюднює інформацію про те, що Ющенко вбив свою бабусю, що він гомосексуаліст, вкрав мільярд і так далі?

Дмитро Лиховій

Я не виключаю того, що пан Гельман додумається і до цього, і Ваш варіант цілком можливий.

25% сталих, які є у Ющенка, цей рейтинг його залишається незмінним вже з часу його відставки з посади прем’єр-міністра. Якби його не те, що не обливали брудом кожного дня, як це відбувається (на нашому телебаченні навіть є й щоденна передача “Проте”, яка присвячена суто одному політикові Ющенку (такого, мабуть, немає в жодній країні), якби Ющенка не згадували кожного дня навіть поганими словами, про нього, можливо, підзабули, він якось стерся б із поля зору, а так про нього постійно згадують, і, в тому числі завдяки цьому, рейтинг його залишається незмінним.

Олекса Починок

Чим більше помиїв на голову Ющенка, тим йому краще?

Дмитро Лиховій

Не можна пряму залежність вибудовувати чи пряму пропорцію, але я так думаю, що ефективність цих брудних політтехнологів і ефективність тих помиїв, які виплескуються, значно менша, аніж очікують самі автори цих політтехнологій.

Олекса Починок

В деяких європейських країнах з невисоким рівнем демократії (здається, в Сербії і інших) був проведений аналіз впливу телебачення на перебіг виборчої кампанії і виявилася цікава закономірність: чим більший контроль за телебаченням – це в кінцевому результаті дає менше голосів представнику влади, ніж очікувалося, чим більше пропаганди. Чи це вірно для України?

Дмитро Лиховій

Я думаю, що в Україні теж є підстави вважати, що телебачення зовсім не є вирішальним чинником для перемоги на виборах, як і володіння телебаченням, тому що, по-перше, показником цього стали парламентські вибори 2002-го року, коли на екрані були тільки 2-3 партії-блоку - це “За єдину Україну!”, СДПУ(О). Вони на двох набрали 17% і ледве, як і есдеки, пройшли в парламент. При цьому 60% набрала опозиція, яка не мала жодного доступу до телебачення і просто перебувала на мушці нищівної критики.

Я думаю, якби пан Корчинський в передачі “Проте” ближче до виборів почав хвалити Ющенка, то користі від цієї передачі для Медведчука було б значно більше.

Тарас Марусик

Це був автор статті в сьогоднішньому числі “України молодої” “І знову – чорний-пречорний піар...” Дмитро Лиховій, якого розпитував Олекса Починок.

Отже, як бачимо, існують різні думки щодо ефективности політтехнологій під час виборів, але ніхто не заперечує їхнього існування.

Перше запитання до всіх гостей. Яким, з вашого погляду, буде вплив брудних способів ведення агітації на українських виборців?

Тарас Чорновіл

Я тут солідаризуюся з тим автором матеріалу, який був перед цим, тобто вплив брудних технологій сам по собі на результат виборів загалом мінімальний. Гірше те, що цим спровокується цілий ряд поганих суспільних явищ.

Згадаймо 1994 рік, коли для того, щоб перемогти Кравчука, російські політтехнологи задіяли для теперішнього Президента Кучми максимально національний мовний фактор, а до того мовний фактор, мовна проблема знімалася, а зараз ми її маємо: до сьогоднішнього дня ... на цьому рівні.

Згадаймо, на чому створювався фактор регіонального протистояння, коли для того ж Кравчука проти В’ячеслава Чорновола задіяли міжрегіональний фактор в Україні.

Я боюся, що зараз на цих виборах, мусолячи питання західника, хоча він зі Сумської області, націоналіста ще чогось, не стільки зашкодить Ющенку, скільки вб’ють клин між Правобережною і Лівобережною Україною і завдадуть більше шкоди.

І другий момент. На цих виборах, я дуже боюся, буде багато свавілля, і не стільки це свавілля вплине на результат, а воно може дуже серйозно вплинути на результат виборів, скільки відбувається адаптація людей до свавілля і сприйняття їх в подальшому, цих речей, як нормальних, як прийнятних.

Оце страшно. Оце результат, який не закінчиться каденцією наступного президента чи там двома каденціями, який може затягнутися на десятилітті.

Тарас Марусик

Пане Майстришин, а яка Ваша думка з приводу брудних технологій в майбутній президентській кампанії?

Володимир Майстришин

Я думаю, що тут треба все-таки говорити про те, щоб я хотів, щоби застосували... Знаєте, такий репортаж дали: певні поради до ЗМІ... Ви знаєте, я так от слухаю всі ці передачі, особливо певне збудження нашого населення щодо виборів президента, і от думаю: а що якби хтось провів аналіз, зібрав би людей і запитався: “Як ви розумієте, хто такий Президент? Що він повинен робити в такій країні, як Україна?” І певне тестування.

Я не говорю, що треба дійти до того, як обирають президента в США, там збори виборців визначають, хто там буде приймати участь, одноосібно голосувати за президента.

Але зайнятість просвітницькою роботою... Які є функції в президента в Україні. В Україні, яка сьогодні є, на жаль, не Росія, ні Німеччина. Тобто роздирають її транснаціональні інтереси.

Тому з огляду на те, які там певні інтереси мають транснаціональні компанії на території України, то більше тут буде інтересів.

Той чорний піар, якби мотивація проводити його, мотивацію проводити їхнє фінансове провадження, то буде звідси відходити. Не зовсім від цієї влади, про яку сьогодні там більше показово “стьогають” за ті чи інші промахи. Це в першу чергу.

Тарас Марусик

Маленьке уточнення, пане Майстришин. Чи не здається Вам, що з просвітництвом щодо ролі і функцій президента Україна спізнилася років на 13?

Володимир Майстришин

Ніколи не пізно вчитися. Це треба робити в будь-який момент.

Тарас Марусик

Слово тепер передаю Олександрові Турчинову, голос якого наші слухачі чули у новинах і який провів сьогодні прес-конференцію.

Отже, я хотів би почути Вашу думку про вплив брудних способів агітації на український електорат.

Олександр Турчинов

Ви знаєте, безумовно, не можна перебільшувати вплив брудних технологій і казати, що це вирішальний фактор у виборчій кампанії.

Українці звикли до брехні. Протягом року їх переконують в тому, що владі нема альтернативи, що опозиція не здатна керувати країною і що демократія дуже така умовна річ, яка не притаманна для українського суспільства.

Але ж я хотів би подивитись на інший аспект. Справа в тому, що і не можна переменшувати вплив брудних технологій. І головна мета технологів, які саме, не зважаючи, як ми говоримо на такий не дуже високий результат, все одно використовують їх.

Питання: чому? А тому, що брудні технології використовуються в Україні, як це не дивно, для відбілювання влади.

Я думаю, що кожного громадянина, якого не запитаєш: “Який епітет ти готовий підготувати для влади, щоб її характеризувати?” Він скаже: “Злочинна”.

І саме тому влада починає поливати брудом опозицію, щоб показати, що в Україні всі злочинці. Саме таким чином вони починають на підсвідомості громадян говорити, що так, влада злочинна, але ж інша альтернатива також є злочинна, є не краща, чим чинна влада.

Тому я ще раз повторюю, що брудні технології використовуються не стільки для приниження опозиціонерів і їх лідерів, оскільки для реабілітації тих злочинів, тих, вибачте, антинародних дій, хоча це, може, і така банальна фраза, які притаманні українській владі, мабуть, протягом останніх 10 років.

От, на жаль, такий підсумок цього питання.

Тарас Марусик

З цього спектру думок я зрозумів, що все-таки не варто переоцінювати негативного впливу брудних технологій.

Тому запитання моє наступне. Індивідуально почну з Тараса Чорновола. Якщо цей вплив не такий визначальний, то може не варто надавати цьому великого значення і не варто протидіяти їм?

Тарас Чорновіл

Давайте розділимо брудні технології і чорні технології. Я б їх зробив трошки по-різному.

Брудні: обливання брудом, брудний нечесний піар і ще щось. Ми дійшли висновку, що їх переоцінювати важко, вони можуть тільки єдине, що розбурхати злі погані пристрасті в суспільстві і зашкодити не так кандидату як загалом суспільству.

Але згадаймо про іншу річ. Недавно ж було Мукачеве і ми бачимо як можна робити оті чорні технології, коли виборів як таких не відбудеться.

От зараз я знаю, що готувався оцей сценарій. Мені важко сказати будуть чи не будуть задіювати сценарій при якому взагалі вибори президента дійдуть до крайнього фарсу, будуть зведені, коли спочатку знімають Ющенка з кандидування, (це звучить здається смішно), але я знаю, що за абсолютно такі ж самі порушення, іноді так само спровоковані, знімається балотування Януковича, з’являється “рояль в кущах”.

Ніхто не знаю хто це буде, може Кирпа, може ще хтось там. До 25 липня ми вже дізнаємося, коли всі прізвища будуть, то зможемо рахувати, а можемо й ні.

І тоді як протидія комуністам, аби тільки не пройшов Симоненко проголосують за кого завгодно, і за Кирпу, і за Кравчука, і за інших. От такий собі есдеківський сценарій.

Сьогодні мене оце лякає, що з одного боку “НУ” недооцінює саме таких технологій, таких можливостей, забувши про суть Мукачевого. Це не справа в одному маленькому містечку, в його мерії, а відпрацьовуються технології і хто саме їх відпрацьовує.

А, скажімо, штаб Януковича так спокійно сприймає те, що за нього так активно агітують ті ж самі СДПУ(О), які ніби не мають підстав особливо любити нині діючого прем’єра.

Тому я боюсь, що якраз оті чорні технології можуть зіграти свою особливо негативну роль. Тоді виборів як таких не буде.

Тарас Марусик

Пане Майстришин, Вам запитання до представника партії “Регіонів”. Чи Вам щось відомо про цей сценарій, про який щойно говорив Ваш колега по парламенту Тарас Чорновіл?

Володимир Майстришин

Я думаю, що якщо розгорнути сторінку Інтернет-видання, то всі ці технології розписані. Знаєте, тут уже дійсно треба мати певний імунітет, щоб займатися справою, а не займатися розбудовою тієї чи іншої ідеї, яка там пропагується.

Я все-таки хотів звернути увагу на деякий конструктив, який прописаний в законі про вибори президента України, за який голосувало, здається, більше 400 голосів народних депутатів.

Там, наскільки я знаю, досить мало є підстав щодо зняття кандидата. Тобто взагалі там, якщо він висувається самовисуванець, то там дуже мало причин. Там на рівні смерті, не дай Бог, якісь такі дуже принципові речі щодо зняття його з перегонів.

Щодо зняття його з перегонів як кандидата від партії, то, може, там більше, але все рівно. Тобто такий тупий сценарій щодо зняття з виборів унеможливлений. Це перше.

І друге. Я все-таки звернув увагу до чого це все йде. Для того, щоб утримати певний збуджений стан в Україні. Давайте ми все-таки переживемо в Україні до 26 числа. Подивимося ...

Там тиждень для того, щоб мати опротестування. Не так багато і залишилося. І будемо займатися спокійною роботою щодо пропагування ідей. Я би налаштував розмову на цей лад.

Тарас Марусик

Дякую, пане Майстришин,

Ви тут згадали закон про вибори і про те, що дуже важко зняти з президентських перегонів людину, яка пішла шляхом самовисування, як ми це маємо сьогодні на прикладі Віктора Ющенка.

До речі, в сьогоднішньому інтерв’ю у “Львівській газеті” Микола Томенко про це згадав так само. Я цитую: “В основному на Ющенкові випробували всі знані чорні технології: був, навіть порносайт з Ющенком, його хоронили і т.д. І разом з цим залишається проблема фізичного захисту кандидата Віктора Ющенка”.

Отже, ми уже фактично перейшли до можливих сценаріїв президентської кампанії. Я хотів би поставити запитання Олександрові Турчинові такого плану.

Впродовж останніх кількох місяців неодноразово президент України Леонід Кучма заявляв, що він не збирається йти на третій термін. Та все одно вперто в суспільстві і в політикумі циркулюють такі чутки, що він буде балотуватися на третій термін.

З Вашого погляду, він буде балотуватися на третій термін?

Олександр Турчинов

Я вважаю, що Кучма не є сміливою людиною. Не зважаючи на те, що він дуже хоче іти на вибори, він мріє зберегти владу за собою і зберегти той економічний і фінансовий потенціал, який він фактично завдяки посаді привласнив в Україні. Але ж він побоїться це зробити.

Недаремно соціал-демократи об’єднані перенесли з’їзд. Вони все ж таки сподіваються, що можна дотиснути Кучму, тому що розуміють, що разом з Кучмою і їм доведеться йти з політичної арени.

Але ж я все ж таки прогнозую, що після зустрічей на вищому рівні, які відбулись і на саміті НАТО, і інших двосторонніх зустрічей, і впливу такому політичному провідних європейських країн і США, Кучма боїться це робити. І незважаючи на все це, я думаю, що проблема Кучми, вона буде залишатись, поки не відбудуться вибори і поки не переоберуть президента, і ним не стане Віктор Ющенко.

Тарас Марусик

Сьогодні одне цікаве повідомлення від агентства “Інтерфакс-Україна”. Партія “Християнський рух” має намір висунути кандидатом у президенти нинішнього главу держави Леоніда Кучму, а якщо він відмовиться, то лідера партії Тамару Звягінцеву. З’їзд цієї партії запланований на 11 липня в Ужгороді.

З вашого погляду, це серйозний намір чи один з технологічних засобів?

Олександр Турчинов

Ви знаєте, все було готове в Україні до того, щоб висувати Кучму. Більше того, я вам скажу: сьогодні я проводив прес-конференцію і розповідав про той план технологій щодо тотальної фальсифікації виборів в Україні. І саме цей план відпрацьовувався Медведчуком під Кучму. Не під Януковича.

Але ж, безумовно, для самозбереження кланів, які сьогодні панують в Україні, їм Кучма не є принциповою фігурою. Для них принципово, щоб збереглась система. І тотальна фальсифікація виборів може бути задіяна під будь-кого. В тому числі і під чинного Прем’єр-міністра.

Що стосується висування Кучми, я думаю, що єдиний шанс для його висування залишається з’їзд СДПУ(О). Але ж поки що інформації, що Кучма погодився на це висування у нас немає. Він побоїться на це йти.

Тарас Марусик

Дякую. Я б хотів, щоби Тарас Чорновіл і Володимир Майстришин по черзі на це запитання з приводу сьогоднішньої заяви від “Християнського руху”.

Тарас Чорновіл

Ви знаєте, я не впевнений, чи варто коментувати заяви, якихось абсолютних, однозначних маргіналів. Ну, є якась партійка, вона хоче “засвітитися”. Її не допустили до штабу Януковича, її не допустили до штабу Ющенка, не дали можливості десь щось трошки зробити. Вони вирішили наостанок ще зробити трохи Кучмі, зробити приємно. Може, за це хтось там подякує. Тим більше, Закарпатська область. Все ж зрозуміло. СДПУ(О) там, Різак, ще щось... Це несерйозні речі. Трошки серйозніше буде, але теж абсолютно маргінально і примітивно, висунення на зразок “ОУН в Україні”. Кажуть, що ніби там вже з’явилась ідея висунути мого там зведеного брата, який пішов під СДПУ(О), Андрія Чорновола, щоби пограти ще в есдеківську гру. Висування, скажімо, можливо, Богдана Бойка від “Народного руху України за єдність” як своєрідної “каналізаційної труби”, через яку буде сувати той компромат, який не дозволить собі зробити ні один з серйозних кандидатів. Це вже трошки серйозніше.

Але найсерйозніше те, про що я казав. І тут я не згоджуюся з паном Майстришиним. Якщо захочуть порушити жорстко технології, то їх порушать, незважаючи на Закон “Про вибори президента”. З Законом “Про вибори до місцевих рад і міських голів”, згідно з яким проводилися вибори у Мукачевому, теж все дуже чітко, зрозуміло і ясно. І чомусь суддя в львівському Сихівському суді зміг порушити абсолютно всі норми судочинства і відмінити вибори, які відбулися. Тут теж може відбутися таке саме.

Тарас Марусик

Отже, пане Майстришин, з приводу отієї інформації про “Християнський рух”, який хоче висунути Кучму на третій термін.

Володимир Майстришин

Я не такий обізнаний, як пан Чорновіл. Він знає навіть історію, що то за партія. Я навіть такої партії не чув. Тому обговорювати давайте і не витрачати ефір.

Але все-таки повертаючись до аргумента, чи можливі такі тотальні фальсифікації і взагалі тотальне несприйняття волі народу в Україні. Я би все-таки не говорив, що там Мукачеве – то не є приклад. Я би все-таки говорив про вибори президента України з огляду на ті проблеми, які я визначав на самому початку, що то є транснаціональні інтереси. І сьогодні просто так рішення судді там Шевченківського району щодо зняття того чи іншого, чи невизнання виборів в цілому в Україні я би не зводив до цієї такої стандартної позиції.

Але саме головне – ми сьогодні маємо початок виборчих перегонів. Тут будуть зіштовхуватись дуже великі інтереси. І ця ситуація буде непростою. Непростою. Вона буде мати не просте вирішення, не так, як хтось у суді там взяв і вирішив цю ідею.

Тарас Марусик

Дякую. У нас слухач є перший. Добрий вечір.

Слухач

Добрий вечір. Олександр з Києва.

Тарас Марусик

Будь ласка, пане Олександре.

Слухач

Пане Майстришин, от слухаючи Вас, я, пересічний, сказати б, киянин, громадянин України, запевнююсь, що Ваші відповіді розпливчаті, неконкретні і буквально не по темі. Ви про якесь просвітництво говорите. Проте конкретно Ви не говорите. І Ви належите до тої більшості, яка робить оці порушення, брехню...

Тарас Марусик

Пане Олександре, вибачте, що я Вас трошки скорочую...

Слухач

Та я хотів би сказати, що чорний піар, брудна технологія – це все ваша робота. У Мукачевому це ваша робота. Це робота була ще на зустрічі із Ющенком. Там видавали горілку. Це теж ваша робота. І вбивства усякі журналістів – це теж ваша робота. Чому ви отак ведете себе і не зробите нормально, по-демократичному?

Тарас Марусик

Пане Олександре, зрозуміле Ваше запитання.

Володимир Майстришин

Давайте спробуємо познімати всіх собак, яких на мене тут навішали навіть і...

Тарас Марусик

Я так зрозумів, що не на Вас особисто, а на більшість.

Володимир Майстришин

Так. Я просив би все-таки проаналізувати, що сьогодні відбувається. Знаєте, краще всього критикувати владу. Це нормальна позиція. Вона найдешевша. Невеличкі гроші там зібрали агітатори, і вони там критикують владу.

Інша позиція – відстоювати. Позиція конструктива, позиція зростання економіки, яке сьогодні відбувається. Ми сьогодні якщо говоримо про критику діючої влади, то ми повинні мати на увазі, з яким меседжем (тобто з яким посланням) ви прийдете до виборця і скажете: влада погано працює. Хвилиночку, ми маємо зростання промисловості. Подивіться, в магазинах сьогодні 99% продуктів харчування вже є українські. Це означає, що робочі місця сьогодні створені. І це все працює. Тому говорити про той меседж, що все погано, я би все-таки так поостерігся.

Олександр Турчинов

Ви знаєте, можна я тут додам декілька слів? От мені запам’яталось декілька слів пана Гавриша, який сказав: “Ну як можна змінювати уряд чи владу, яка там демонструє економічне зростання?”

Я хочу нагадати, що економічний перелам почав уряд Ющенка-Тимошенко. Саме вони зламали ту негативну тенденцію, коли людям не платили зарплатню, пенсії, коли в оселях не горіло світло. Незважаючи на це, їх зняли. Чому? Тому що разом із збільшення економічного зростання збільшились бюджетні надходження, соціальні виплати.

В той же час ми бачимо, що нам декларують серйозне демократичне зростання, а бюджетні зрушення мінімальні. Чому? Тому що разом з статистикою у нас в першу чергу зростає тіньовий сектор економіки, на якому фактично і базується вся влада чинного режиму.

Тарас Марусик

Дякую, пане Олександре. Ми трошки відхилилися від теми. У нас ще один слухач. Добрий вечір.

Слухач

Доброго вечора.

Тарас Марусик

Ваше запитання.

Слухач (переклад з російської)

У мене запитання до гостей – до Тараса В’ячеславовича і Турчинова. Скажіть, будь ласка, чим ближче до виборів, тим більше слід буде очікувати на провокації проти Ющенка саме у східних регіонах. Тобто, там можуть всякі фашистські свастики приписувати Ющенкові, біг-борди усілякі. Як от ви збираєтесь боротися з цим? Дякую.

Тарас Чорновіл

Мені трошки, може, важче відповідати на це питання, бо я безпосередньо не є включений у виборчу кампанію цю. Я зараз поза “НУ”, в групі “Центр”. Хоча, звичайно, коли вирішується доля держави, то бути в стороні повністю неможливо.

Для мене основне суттєве: вибори мають, перше, відбутися. Реально відбутися. Друге: вони мають відбутися чесно. І тоді вже народ може вибрати правильно, народ може помилитися і терпіти за свою помилку.

Але це має бути помилка самого народу, а не спровокована ззовні. Що стосується тих речей, які робляться, то Ющенко зараз їх бачить реально.

Виявляється, що це ті ж самі структури, які всім відомо, що вони є провокаційні, але вони раптом починають підтримувати Ющенка.

Не треба і свастику малювати, досить, скажімо, тим, які давно ніякого відношення не мають до УНА-УНСО, виступити і сказати, що УНСОвці підтримують Ющенка і зробити при тому якихось пару заяв провокаційних, ще щось.

Досить, скажімо, того (знову повертаючись до того болісного, це все-таки родина), що Андрію Чорноволу від ОУН в Україні зробити гучні заяви на підтримку того ж Ющенка, при тому, що раніше він його називав останніми словами, і ви маєте знову варіант тієї ж самої провокації.

Не треба ніяких свастик, є велетенська кількість створених штучно організацій. Просто, я ще раз наголошую, вони зараз працюють проти Ющенка.

Якщо спрацює той план, про який я говорю, а пан Майстришин заперечує, який може бути, то вони ще жорстокіше будуть працювати проти Януковича.

Я ж не закидаю Януковичу, що саме він чи пан Майстришин, чи хтось з них робили провокацію в Мукачевому. Ті люди, які робили провокацію в Мукачевому, не зацікавлені ні в Ющенкові, ні в Януковичі, вони зацікавлені в Кучмі, вони зацікавлені в людях Медведчука тощо. Цей сценарій може теж зірватися, може теж спрацювати.

Олександр Турчинов

Я скажу, що були провокації і будуть, але ж команда, яка сьогодні зібралася в коаліції “Сила народу”, де об’єдналися блок “НУ” Віктора Ющенка, БЮТ, ми своєю діяльністю політичною продемонстрували, що нам байдуже все це, ми разом будемо виборювати перемогу, і ми переможемо, не зважаючи, що буде робити влада.

Нехай вони навіть на голову стануть. Єдина небезпека, яка є, безумовно, це те, що буде фізичне знищення. Але я переконаний, що вся увага цивілізованого світу сьогодні прикута до України, і вони просто побояться на це піти.

Тарас Марусик

У нас ще дзвоник. Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір! Це Віктор з Броварів. У мене запитання до пана Турчинова. Все-таки, як пояснити: Ющенко – висуванець блоку “НУ” і “Батьківщина”, чи він як самовисуванець?

Олександр Турчинов

Ви знаєте, у нас якраз тема: “Чорні технології”. Для того, щоб мінімізувати ризик і зняття кандидата Ющенка, і якихось провокацій, в тому числі і з боку ЦВК (від коаліції достатньо складне висування передбачене), ми прийняли рішення, що Віктор Ющенко піде саме як висуванець від виборців, не зважаючи на те, що він підтримується коаліцією “Сила народу”, яка створена блоком “НУ” і БЮТ.

Політичні всі партії і організації, які увійшли до цієї коаліції, вони, безумовно, будуть всі його підтримувати, це його авангард. Але ще раз кажу, щоб мінімізувати ризик, пішли саме таким шляхом.

Тарас Марусик

Пане Турчинов, до Вас коротке запитання. Це, здається, Ви говорили сьогодні про технологічних кандидатів у президенти.

Олександр Турчинов

Так, так.

Тарас Марусик

Йшлося, якщо я не помиляюся, про Ржавського, про Вітренко?

Олександр Турчинов

Ні, йшлося про багатьох кандидатів, прізвища яких я навіть не пам’ятаю.

Тарас Марусик

Поясніть коротко.

Олександр Турчинов

Ви знаєте, я вперше почув такі прізвища, коли дізнався з Інтернету, що та чи інша людина висунулася в президенти. Це навіть не політичні аутсайдери. Це прізвища, які будуть використовуватися.

Навіщо це робиться? До речі, я хочу сказати радіослухачам, що висування в президенти, відповідно до українського закону, це забава, яка вартує тисяч доларів.

Треба внести дуже серйозну заставу в ЦВК, треба зібрати 500 тисяч підписів – це дуже фінансово важко зробити для пересічного громадянина.

Але йдуть, в політику, в президенти висуваються люди, які а) не мають таких ресурсів; б) не можуть ні на що вплинути. Чому влада забезпечує їх фінансами? Чому влада буде допомагати їм збирати підписи?

Саме для того, щоб використовувати цих кандидатів виключно для формування виборчих комісій в регіонах, тобто і дільничних, і окружних для того, щоб забезпечити перевагу під час фабрикації виборів.

Інших пояснень для цього просто не існує.

Тарас Марусик

Дякую. У нас ще слухач. Добрий вечір!

Слухач

Баранівка, Житомирська область, Косинський Євген Володимирович. У мене до Майстришина запитання. Як він особисто ставиться до програми “Про те”: позитивно чи негативно?

Володимир Майстришин

Ви знаєте, я завжди за палітру думок і виступів. Я із задоволенням приймаю будь-які запрошення, навіть інколи на такі досить ексцентричні передачі.

Я за те, щоб була дискусія. Тільки в дискусії можливі відшліфування тих ідей, які принесуть благо народу в кінці-кінців.

Тарас Марусик

Дякую. Я поки у нас немає питань, встигну поставити своє запитання щодо сценарію, бо, як ми побачили, різні думки побутують щодо можливих сценаріїв.

Наприклад, визнання виборів недійсними вже після другого туру, після чого учасники другого туру - Ющенко і Янукович не зможуть балотуватися вдруге, і тут вигулькне нова фігура, той самий Кучма чи Медведчук, чи хтось інший.

Коротко, наскільки можливий такий сценарій?

Тарас Чорновіл

Ні, ну аж такий сценарій, я думаю, мало можливий. Я дуже мало вірю в те, що в Україні може відбутися грузинський або югославський варіант, але те, що після другого туру можна визнати вибори недійсними – це вже провокація до того, що можна до цього підштовхнути. Такого не буде.

Олександр Турчинов

Я переконаний, що Ющенко переможе у першому турі.

Володимир Майстришин

Я переконаний, що ми – європейська держава, і ми вибори зробимо європейськими.

Тарас Марусик

Дякую. У нас останній на сьогодні слухач. Добрий вечір!

Слухач

На Вінниччині в людей величезна недовіра до влади. До речі, і Майстришин з Вінниччини. Я спілкуюся з різними верствами населення, і тільки одну сьогодні зустрів людину, яка збирається голосувати за Януковича.

Будуть голосувати за Мороза, за Симоненка, навіть за цю придуркувату Вітренко, але майже всі за Ющенка. Але що мене непокоїть? А, сьогодні один росіянин за походженням мені заявив, що він боїться Ющенка, тому що буде введена українська мова, він реабілітує бандерівців.

Сьогодні ви говорили про те, що ЗМІ, телебачення, радіо не так страшні, але я вважаю, що увесь цей бруд, увесь цей PR “чорний” буде йти саме через ЗМІ.

Тому я пропоную на цей час виборів дуже пильно поставитися до трьох каналів: УТ-1, “1+1” і “Інтер”. Що будуть робити, щоб прикриті ці канали брудні дуже?

Тарас Марусик

Дякую. Хто відповідає?

Володимир Майстришин

Давайте я скажу. Бачите, знову повторюється історія, коли на повстанні Спартак попитав у раба, що він буде робити після того, як отримає свободу – куплю рабів.

Що пропонує слухач? Давайте закривати. Про що Ви говорите? Давайте проводити цивілізовані вибори, цивілізовану агітацію.

Тарас Марусик

Кожному з вас, пане Тарасе і пане Олександре, по 20 секунд на закінчення.

Тарас Чорновіл

Ще раз повторюся, люди можуть помилитися в своєму виборі, але люди мають право на вибір, вони повинні його здійснити. Наше завдання – в цьому допомогти, принаймні прийти на вибори і не бути байдужим до будь-яких, навіть дрібних порушень, де, здається, можна піти на компроміс із совістю.

Олександр Турчинов

Ви знаєте, коли включаються всі можливі і неможливі брудні технології, коли Генеральна прокуратура, СБУ, МВС жорстко борються проти опозиції, фабрикують кримінальні справи, як це було проти Тимошенко.

Коли по всіх загальнонаціональних каналах бруд ллється щодобово опозиції, то гарно говорити: “Давайте вести цивілізовану боротьбу”. Я скажу одне: не зважаючи на цей бруд, не зважаючи на ці провокації, опозиція і наш кандидат переможуть на виборах.

Володимир Майстришин

Давайте дивитися не на вивіску, а на те, що стоїть за цим.

Тарас Марусик

Дякую всім гостям. Це були Володимир Майстришин від партії “Регіони України”, Тарас Чорновіл від депутатської групи “Центр” і Олександр Турчинов від БЮТ.

За вами був Тарас Марусик. На все добре, шановні слухачі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG