Доступність посилання

ТОП новини

Подарунок до дня народження: Кремль робить ставку на Віктора Януковича.


Віталій Портников

Москва, 9 липня 2004 року - З кожним новим повідомленням стає все більш зрозумілим, хто з українських претендентів на президентство є фаворитом для офіційної Москви. 9-го липня президент Росії Володимр Путін заявив, що Віктор Янукович - перший керівник українського уряду, який домігся "найкращих для держави економічних показників, котрі вже впливають на поліпшення життя людей в Україні."

Президент РФ Володимир Путін привітав прем’єр-міністра України Віктора Януковича з днем народження. Про це повідомляють офіційні канали. Подія сама по собі є безпрецедентна, адже згідно із протоколом президент РФ може привітати з днем народження скоріш президента України, ніж керівника уряду.

Однак, як вважають поінформовані джерела в російській столиці Володимир Путін вирішив привітати Віктора Януковича із днем народження саме тому, що для Путіна Віктор Янукович є майбутнім президентом України і саме його постать підтримуватиме офіційна Москва.

Згідно із поінформованими джерелами, нещодавно в російській столиці в АП Росії відбулася представницька нарада, на якій і було вирішено, що Москва ставить на прем’єр-міністра України Віктора Януковича і не буде погоджуватись з жодними іншими кандидатурами на посаду президента України. Таким чином Віктор Янукович стає не просто обранцем офіційної України, а і офіційної Росії.

Також є зрозумілим, що більшість російських політиків не буде приховувати підсумків цього рішення. Так посол Росії в Україні колишній прем’єр-міністр Віктор Чорномирдін вже зараз в інтерв’ю тижневику “Кореспондент” говорить, що є зрозумілим, яку політику буде проводити Віктор Янукович – лінію президента і парламенту України.

“Навряд чи хтось перешкодить Януковичу тримати нинішній зовнішньополітичний курс”, - підкреслює посол Росії в Україні. “А щодо Ющенка, то подивимось”, - додає він. В інтерв’ю Віктора Чорномирдіна немає жодного слова про те, кого саме буде підтримувати Росія. Однак за самою тональністю інтерв’ю є зрозумілим, що вибір зроблений.

Також є очевидним, що російська політична еліта усвідомлює сьогодні, коли українська еліта домовилась навколо кандидатури висуванця від партії влади, що це не та людина, якій можна ставити умови. Саме тому Віктор Чорномирдін і не робить істерик з приводу ситуацій навколо “Северсталі” і “Криворіжсталі”. “В Росії є окремі губернатори, які теж не пускають чужих в економіку. Україна сформулювала умови, що підходили тільки для національного інвестора. Це її внутрішня справа, тому цю історію не сприйняли болісно”, - підкреслює російський посол в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG