Доступність посилання

ТОП новини

Польська реакція на можливість “реверсу” нафтопроводу Одеса-Броди.


Володимир Павлів

Варшава, 12 липня 2004 - Із неприхованим здивуванням відреагували у Польщі на рішення українського уряду про те, що трубопроводом Одеса-Броди попливе російська нафта до Одеси, а не каспійська - до Європи. З цього приводу на сторінках польської преси критично висловлюються як члени польського уряду, так і незалежні експерти – знавці східних ринків. Разом з тим більшість коментарів підкреслює, що ця справа є більш важливою для України, ніж для Польщі.

Рішення українського уряду про можливе використання нафтопроводу Одеса-Броди у протилежному від декларованого напрямку, тобто для транспортування російської нафти з Бродів до Одеси, стало абсолютною несподіванкою для польських партнерів. Цього не приховує навіть міністр еокноміки Польщі Єжи Гауснер, котрий ще два тижні тому у Ялті чув від українських партнерів запевнення, що нафтопровід транспортуватиме каспійську нафту до Європи.

Заступник міністр економіки Яцек Пєхота теж із певною недовірою поставився до повідомлень про рішення українського уряду, адже щойно у минулий четвер він розмовляв про нафтопровід з послом України у Польщі Олександром Харченком, котрий підтвердив зацікавленість України у реалізації проекту продовження нафтопроводу Одеса-Броди до польського міста Плоцьк.

Разом з тим Єжи Гауснер висловив припущення, що це рішення є результатом внутрішньої суперечки між представниками українських еліт і зазначив, що насправді для Польщі ця проблема не є найважливішою, хоч вона є нервовим пунктом для польсько-українських стосунків.

Різкіше, натомість, висловлюються з цього приводу польські експерти і публіцисти. Збігнєв Парафінович на сторінках газети «Жицє» пише, що так званий реверс зменшує рівень енергетичної безпеки Польщі. Знавець східних ринків Бартоломей Сєнкевич вважає, що дане рішення українського уряду доводить, що Україна традиційно стоїть на боці Росії. «Чим довше будемо повторювати, що між нашими країнами існує стратегічне партнерство, тим довше будемо культивувати фікцію» - говорить Бартоломей Сєнкевич.

Таку ж думку висловлює і експерт газети “Жечпосполіта” Анджей Міхальський, котрий пише, що “вже упродовж років Польща не може дійти згоди з Україною у справі побудови трубопроводу”, котрим до цієї країни могла б транспортуватись нафта. На думку Анджея Міхальського – це не що інше, як результат діяльності у Києві неприхильного до Польщі московського лобі.

На сторінках цієї ж газети інші експерти натякають на те, що український прем»єр Віктор Янукович порушив дані ним нещодавно обіцянки про західне використання нафтопроводу під особистим натиском президента Леоніда Кучми. Однак, інша версія говорить про те, що прем»єр Янукович сам таким чином намагається досягти підтримки Москви на майбутніх президентських виборах в Україні. Як зазначає експерт варшавського Центру східних досліджень Аркадіуш Сарна – «Адже без підтримки Кремля виграти вибори в Україні дуже важко».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG