Доступність посилання

ТОП новини

Єдиний в Україні приватний зоопарк “Казка” під загрозою закриття.


Володимир Притула

Симферополь, 12 липня 2004 - Схоже, політика втручається і в таку сферу, як туристична. З Ялти надійшло повідомлення, що популярний і єдиний в Україні приватний зоопарк “Казка” опинився під загрозою закриття. Симферопольська природоохоронна прокуратура подала позов до суду з вимогою про повернення земельної ділянки, на якій він розташований. Власник зоопарку каже, що це помста за його активну громадсько-політичну позицію.

Симферопольський міжрайонний природоохоронний прокурор вимагає зобов’язати відповідача, тобто мале приватне підприємство - зоокуточок “Казка” , привести земельну ділянку у придатний для використання стан шляхом знесення розміщеного на ній зоопарку. Це цитата із прокурорського подання до Господарського суду Криму, і ця справа слухатиметься уже 22 липня.

Власник і директор зоопарку, депутат Ялтинської міськради Олег Зубков каже, що у прокурора є підстави для подібних вимог.

Олег Зубков: “Справді, держакту на землю у зоопарку немає, 8 років його нам не видавали. 8 років я звертався до землевпорядників різних рівнів, є рішення селищної ради, виконкому, є навіть рішення Верховної Ради АРК про затвердження статусу і виділення земельної ділянки, є рішення Ради міністрів Криму, але ще потрібна постанова Верховної Ради України. І всі 9 років усі знали, що це нормально, йде процес оформлення, мери Ялти і Лівадії говорили, що це питання технічне, яке просто потребує часу. Але після моїх виступів у міській раді про необхідність мораторію на виділення землі у Великій Ялті, оскільки значна частина з неї продається незаконно, я, очевидно, розізлив деяких чиновників, які вирішили таким чином відігратися на мені через зоопарк, через його знесення”.

Кілька місяців тому він заявив на сесії Ялтинської міськради і на шпальтах кримської преси, що ялтинська влада зловживає у питаннях продажу і здачі в оренду землі на Південному узбережжі Криму, а тому слід накласти мораторій на виділення земельних ділянок. Ця пропозиція, попри те, що не мала підтримки більшості ялтинських депутатів, набула значного громадського резонансу в Криму. І, за словами Олега Зубкова, після цього у нього розпочалися неприємності. Водночас одна із симферопольських газет написала таке: “Не виключений для зоопарку і такий варіант: добрий дядько своєю владою вирішить конфлікт на його користь. В обмін на політичні дивіденди”.

На жаль, не вдалося зв’язатися із мером Ялти Сергієм Брайком, його прес-секретарем Тетяною Агаровою і секретарем міськради Володимиром Сулковським, щоб отримати їхній коментар щодо цього конфлікту. Відмовилися коментувати ситуацію і в Прокуратурі Криму. Але там підтвердили, що такий позов існує і він не пов’язаний ні з політикою, ні з громадською активністю пана Зубкова.

Зараз в ялтинському зоопарку "Казка" нараховується понад 70 видів тварин і птахів, всього понад 550 екземплярів. І серед них чимало екзотичних і рідкісних. Зоопарк щороку відвідують десятки тисяч гостей Ялти і Криму, він став своєрідною візитною карткою міста-курорту.

Олег Зубков продовжує: “Я думаю, що це буде велика втрата і для Криму, і для України, оскільки це перший приватний зоопарк, найпівденніший в країні, це перший об’єкт природно-заповідного фонду, споруджений в Криму після 1917 року. Не думаю, що люди пробачать це знесення, якщо воно все-таки відбудеться. По закону все можливо, все законно, але справедливості це не відповідатиме, звичайно”.
XS
SM
MD
LG