Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">Іноземні інвестори: ласкаво просимо чи вхід заборонено?</font>


Марія Щур

Київ, 12 липня 2004 – Американська Торговельна Палата в Україні висловлює занепокоєння з приводу ставлення до іноземних інвесторів. Неурядова організація, що об’єднує понад 400 міжнародних інвесторів з усього світу вважає, що кілька гучних випадків, які сталися з іноземними інвесторами в Україні протягом останнього часу можуть негативно вплинути на інвестиційний клімат в Україні та ускладнити процес інвестування.

Останні кілька місяців іноземні інвестори в Україні живуть, як на мінному полі. Ïх або позбавляють власності, або не дають цю власність придбати на рівних умовах, або їм інкримінують ганебні злочини, на їхню думку, цілком безпідставно.

У військовій термінології описує своє обурення арештом керівників компанії «Воля-кабель», найбільшого оператора кабельних мереж в Україні, американський інвестор Майкл Блейзер. В інтерв’ю українській англомовній газеті «Kyiv Post» він називає дії влади «бізнесовим тероризмом». Нагадаємо, що Генеральна прокуратура звинувачує керівництво компанії «Воля-кабель» у тому, що вони працювали без ліцензії, транслювали порнографію та відмивати брудні гроші. Майкл Блейзер відкидає всі три звинувачення і вважає, що йдеться лише про бажання якихось впливових сил в Україні захопити бізнес компанії, в яку вкладено 30 мільйонів доларів.

І якщо раніше Майкл Блейзер не втомлювався вихваляти інвестиційні можливості в Україні на багатьох міжнародних форумах , то тепер голова американської інвестиційної групи говорить, що якщо про Україну піде слава, що «тут процвітає бізнесовий тероризм, то це буде жахливий імідж для країни». Після заяви прокуратури, яка звинувачувала , що «фактичне керівництво компанією здійснюють іноземці – громадяни Сполучених Штатів, які мають великі гроші», Майкл Блейзер не збирається більше інвестувати в Україну, принаймні до закінчення судової справи.

Українська прокуратура має претензії і до іншої закордонної фірми – російської компанії МТС, яка півтора року тому придбала акції найбільшого оператора мобільного зв’язку в Україні – UMC. За цей час росіяни вклали в UMC сотні мільйонів доларів інвестицій, які вони можуть втратити, якщо суд визнає, що купівля 51% акцій в “Укртелекому” була незаконною.

Речник компанії МТС Андрій Браґінський говорить, що вірить в українське правосуддя, і вважає, що цей випадок стане свого роду іспитом для України:

«Потрібно стежити за результатами цієї справи, яка буде певним індикатором , чи в Україні готові до того, щоб державні компанії приватизувалися по справедливій ціні, щоб міжнародні інвестори приходили на ринок та інвестували гроші». У противному випадку, говорить речник російської компанії, інвестори розглядатимуть Україну, як державу, де ризик інвестицій зростає.

У зв’язку із останньою найбільшою приватизацією в Україні про справедливу ціну та умови приватизації в ефірі радіо «Свобода» іронічно відгукнувся посол Сполучених Штатів Америки Джон Гербст:

«Приватизація “Криворіжсталі” дає підстави робити висновки, що Україна – дуже заможна країна, тому що уряд міг отримати 1,6 млрд. доларів від “LNM- US Steel”, а натомість виграла заявка 600 млн. доларів. Тобто, Україна, напевно, може дозволити собі таким чином змарнувати 700 млн. доларів. І, напевно, там дуже заможні робітники працюють на “Криворіжсталі”, тому що “LNM” хотіла вкласти 1,2 млрд. доларів в підприємство після сплати 1,5 млрд. доларів. Це б дало можливість створити багато нових робочих місць і покращити добробут працівників “Криворіжсталі”, людей, які живуть у цьому регіоні. Тому що, якщо “Криворіжсталь” стане більш процвітаючим підприємством, вона зможе витрачати гроші на інші справи».

Незалежні аналітики говорять, що допоки українська влада не перестане дискримінувати іноземних інвесторів, іноземні інвестиції в Україну так і залишатимуться на найнижчому рівні в регіоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG