Доступність посилання

ТОП новини

У Чорногорiї у вiвторок святкували День державностi, котрий запровадили напередоднi разом із новими державними символами: прапором, гiмном та гербом. Влада й парламент поспішали, тому що 13 липня – iсторична дата для чорногорцiв.


Михайло Рамач

Белград, 14 липня 2004 – Чорногорiя нарештi стала незалежною державою в рамках державного об’єднання iз Сербiєю. Має усi державнi символи та ще й королiвськi.

Новий прапор – червоний iз золотим орлом всерединi. На гербi – срiбний орел з короною та з левом на грудях. А гiмном стала давня й улюблена пiсня “Ой свiтла травнева зоре, мати наша, Чорногорiє”.

Щодо 13 липня, то саме того дня 1878 року на Берлiнському конгресi великi сили визнали незалежнiсть Чорногорiї, а 1941 року чорногорцi пiд проводом комунiстiв розпочали повстання проти окупантiв.

Під час перебування у складi колишньої Югославії Чорногорiя мала так званi соцiалiстичнi символи. Згодом з них усунули червону зiрку, так само як це зробили в Сербiї.

Чому ж наразi повернули королiвський прапор та герб? Для того, щоб вiдзначити роль династiї Петровичів. До неї належали, мiж іншими, владика й поет Петро Петрович Нєґош, основоположник чорногорської лiтератури, князь i згодом король Никола. Пiсля першої свiтової вiйни сербська династiя позбавила його трону та силомiць прилучила Чорногорiю до новоствореної Югославiї.

Кабiнет мiнiстрiв ухвалив новi символи минулого тижня. Але на парламентськiй сесiї в понедiлок виникли певнi непорозумiння. Дебати й боротьба за кожний голос тривали до пiзньої ночi. Вирiшив депутат, котрий заявив, що з любовi до Чорногорiї голосуватиме проти своєї совiстi. Просербська опозицiя бойкотувала сесiю. На думку опозицiонерiв, правляча коалiцiя ухваленням нових символiв додатково дестабiлiзує державне об’єднання iз Сербiєю.

Та влада й прихильники незалежностi домоглися свого. Двi години пiсля голосування в Подґорицi замайорiв прапор, пiд яким Чорногорiя свого часу вийшла на європейську сцену. Прем’єр-мiнiстр Мило Дюканович, вiтаючи землякiв зi святом, висловив сподiвання, що День державностi через два роки вiдзначатимуть в незалежнiй Чорногорiї.
XS
SM
MD
LG