Доступність посилання

ТОП новини

Україна та Ізраїль домовилися про сприятливий візовий режим для бізнесменів.


Вольф Москович

Єрусалим, 13 липня 2003 року – У вівторок завершився офіційний візит міністра закордонних справ України Констянтина Грищенка до Ізраїлю. У центрі переговорів були двосторонні відносини, а також мирний процес на Близькому Сході. З огляду на добрі відносини з арабським світом, Україна може стати посередником у мирних контактах. На думку ізраїльських спостерігачів, візит Констянтина Грищенка був важливою дипломатичною подією.

Шеф української демократії зустрівся з президентом Ізраїлю Моше Кацавом, з прем’єр-міністром Аріелем Шароном, з міністром закордонних справ Сильваном Шаломом та головою опозиції Шимоном Пересом, а також з віце-спікером Кнесету, головою парламентської групи “Україна-Ізраїль” Михайлом Нудельманом. Він відвідав меморіальний комплекс жертв Голокосту в Єрусалимі та поклав там вінок у залі пам’яті.

Візит був майже зірваний дипломатичним скандалом, коли минулого тижня банківські рахунки посольства України у Тель-Авіві були заморожені ізраїльським судом внаслідок фінансових претензій до уряду України кіпрської фірми. Коли уряд України дав знати Ізраїлю, що від найскорішого вирішення цієї справи залежить не тільки візит Костянтина Грищенка, але і взагалі стан українсько-ізраїльських стосунків, то проблему вирішили. За розпорядженням юридичного радника уряду Ізраїлю Дані Мазуза єрусалимський суддя Йосип Шапіро розморозив банківські рахунки посольства України.

Зупинюсь на двох епізодах візиту, на які звертають увагу в Ізраїлі. Перше, це відвідання Грищенком меморіального комплексу "Яд Вашем", де він залишив у книзі пам’яті такий запис:

“Голокост – це не тільки трагедія світового єврейства, але й біль усього людства. Мільйони українців стали жертвами нацизму. Абсолютно очевидно, що ми разом повинні не допустити повторення минулого".

І другий епізод, це зустріч у Кнесеті з міжпарламентською групою “Ізраїль-Україна” і з представниками українського земляцтва, де Грищенко висловив розуміння занепокоєності ізраїльської громадськості у зв’язку з антисемітськими публікаціями в українських газетах.

Серед конкретних угод, досягнутих у результаті візиту, варто згадати сприятливий візовий режим для бізнесменів обох країн. Сторони домовились про наступні зустрічі у кінці цього та на початку наступного року. Запланований також візит ізраїльського міністра закордонних справ Сильвина Шалома в Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG