Доступність посилання

ТОП новини

Заарештований у квітні угорською поліцією палестинець може вийти на свободу.


Василь Плоскіна

Угорщина, 15 липня 2004 – Ув’язнений у квітні імам однієї з будапештських мечетей може бути випущений на волю найближчим часом. Поліція заарештувала Салеха Таісера, який народився в Палестині, а нині є громадянином Угорщини, за підозрою в скоєнні терористичного акту.

Салех Таісер, дипломований зубний лікар і водночас імам однієї з мусульманських мечетей, був заарештований будапештською поліцією 13 квітня. Цього дня саме розпочався офіційний візит президента Ізраїлю Моше Кацава до Угорщини. Угорська преса тоді багато писала про те, що правоохоронці нібито мають інформацію про запланований терористичний замах. За словами поліції, готував його палестинець за допомогою двох спільників з Сирії в будапештському Музеї голокосту. У відкритті цієї споруди мав брати участь глава держави Ізраїль.

Кількаденна поїздка високого ізраїльського гостя відбувалася в умовах посилених заходів безпеки. Для цього було задіяно кілька тисяч поліцейських. Над Будапештом у ті дні в повітрі постійно патрулював поліцейський вертоліт. Нічого підозрілого тоді так і не виявили.

Тим часом Салех Таісер, угорський громадянин палестинського походження, перебував у так званій камері попереднього ув’язнення. Втім, крім свідчень двох свідків, арабів з Сирії, які були знайомі з палестинцем, слідство не мало прямих доказів про підготовку терористичного акту. У пресу просочилася інформація про те, що палестинець буцімто переказував солідні суми грошей для якихось мусульманських громад у Саудівській Аравії і що він тримав у своєму помешканні вибухові речовини. Однак ретельний обшук квартири нічого такого не виявив. Радше навпаки, друзі і знайомі Салеха Таісера характеризували його виключно з позитивного боку. А віруючі мечеті, де він був імамом, навіть обурилися, коли в них запитали про підготовку терористичного акту. Вони запевнили поліцію, що їхній духовний наставник ніколи не займався подібними речами.

З того часу пройшло три місяці. Розслідування цієї справи так і не посунулося вперед. Зараз адвокати Салеха Таісера готуються до чергових слухань у цій справі. Юристи вважають, що палестинського лікаря незабаром буде випущено на волю за відсутністю доказів.

Між іншим цими днями поліція розслідує обставини справжнього злочину. За кілька десятків кілометрів на північний схід від Будапешта в м. Дьондьоші невідомі вчинили акт вандалізму на місцевому єврейському цвинтарі. Повалені 92 могильні плити, реставровані тиждень перед цим з нагоди 60-ї річниці голокосту в Угорщині. Відновлювальні роботи коштували 16 млн. форинтів або в перерехунку 80 тис. дол. США. Поліція області Гевеш пообіцяла солідну грошову винагороду тим, хто допоможе слідству розшукати вандалів. Правоохоронці розцінили цей випадок, як украй небезпечний для угорського суспільства.
XS
SM
MD
LG