Доступність посилання

ТОП новини

Українське видання “Версія” викладає власні погляди на можливу участь російського олігарха Бориса Березовського в політичних подіях в Україні.


Віталій Портников

Москва, 14 липня 2004 - За логікою газети, якщо президент РФ Володимир Путін підтримує як кандидата на посаду президента чинного прем’єр-міністра України Віктора Януковича, то ворог Кремля Борис Березовський має підтримувати його опонента - керівника “НУ” Віктора Ющенка.

Про стосунки Бориса Березовського і “НУ” газета пише, маючи на увазі скандальну історію з недавнім кандидатом у президенти Росії Іваном Рибкіним, який, як відомо, мав контакти з депутатом ВР Давидом Жванією. Разом з цим газета не згадує, що контакти Березовського і Жванії є недостатньо довгими і пов’язані скоріше з їхніми особистими взаєминами, ніж із перебування Жванії у блоці Віктора Ющенка.

Така ж ситуація у стосунках Бориса Березовського із Романом Безсмертним, які встановилися ще до того часу, як Роман Безсмертний опинився в політичному таборі кандидата на посаду президента від опозиції.

Закінчується текст "оксамитовою революцією," яку передрікають в Україні деякі російські політологи, скажімо, такі як Сергій Марков, який вважається близьким співробітником російського політтехнолога Глєба Павловського, у свою чергу, відомого тісними контактами з оточенням Віктора Медведчука.

Так чи інакше, а в Росії спостерігачі, до яких я звернувся за коментарем, оцінюють матеріал української газети як відверту спекуляцію.

По-перше, дивує логіка українських журналістів, можливо, пов’язана з тим, що вони перебувають досить далеко від російської політичної сцени. Можна сказати, що сьогодні Віктора Януковича як кандидата на посаду президента України від влади підтримує насамперед найближче оточення президента Росії Володимира Путіна.

Серед цього оточення називають керівника АП президента Дмитра Медвєдєва, заступника керівника АП Владислава Совкова. Совков, зі свого боку, близький до колишнього керівника АП Олександра Волошина.

А Волошин, у свою чергу, є людиною, вся політична кар’єра якої пов’язана з Борисом Березовським. Саме в зв’язку із цим невідоме особисте ставлення президента РФ Володимира Путіна до кандидатури прем’єр-міністра України Віктора Януковича.

Ми можемо лише вираховувати те, що відбувається сьогодні в Кремлі на тлі тих стосунків, які існують у оточенні президента Росії, а спостерігачі вважають, що вони не є простими.

Так що Борис Березовський може із цікавістю ставитися як до кандидатури Віктора Ющенка (серед прихильників якого також є чимало представників російського підприємницького і політичного істеблішменту,) так і до кандидатури Віктора Януковича, серед прихильників якого, як бачимо, є люди, які тісно пов’язані з опальним російським олігархом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG