Доступність посилання

ТОП новини

Нелегали можуть голосувати на виборах президента, але мають зголоситися до виборчого списку.


Ольга Буряк

Прага, 13 липня 2004 року.

Ольга Буряк

Чи зможуть проголосувати ті 5-7 мільйонів українських нелегалів за кордоном, про які говорила уповноважена з прав людини Ніна Карпачова?

Центральна виборча комісія та правозахисники кажуть, що жодних проблем не існує. Нелегал, який приїхав на заробітки чи то в Чехію, чи до Франції, чи до Італії, зможе віддати свій голос за президента, якщо зголоситься до Консульства від 11-го до 23-го жовтня.

Ольга Буряк звернулася за роз’ясненням до українського юриста у Франції Василя Гулея. Він очолює громадське об’єднання українців у Парижі "Четверта хвиля" і займається правовим захистом українців за кордоном.

Пан Гулей викладає у паризькому Університеті Сорбонн Нувель.

На запитання, чи мають право нелегали за кордоном голосувати на президентських виборах, пан Гулей відповів:

Василь Гулей

Голосувати можуть практично всі громадяни України, які виїхали закордон, маючи закордонний паспорт, не внутрішній, а саме закордонний.

Якщо вони мають цей паспорт і відмітку про перетин кордону, тобто якщо вони приїхали через КПП, то все гаразд, і немає потреби мати візу, тим більше, якщо в них є віза досі чинна або дозвіл на прожиття закордоном чинний, вони мають право голосувати.

Але навіть якщо цих документів немає, вони також мають право голосувати. Тобто для того, щоб їм проголосувати, їм потрібно бути включеним до виборчих списків на закордонних виборчих дільницях, їм не потрібно ставати на консульський облік.

Їм потрібно бути включеним до списку виборців. А це різні речі. Чому? Бо на консульський облік не можуть стати нелегали, бо за консульський облік, як правило, треба платити гроші, тоді як до виборчих списків можуть потрапити всі, навіть нелегали, і він є безкоштовним.

Ольга Буряк

Пане Гулей, скажімо, я – нелегал, у мене немає чеської візи, що мені зробити, щоб потрапити до списку виборців?

Василь Гулей

Що для цього потрібно? Для цього треба просто звернутися із заявою відповідною до виборчої дільниці, яка буде утворена при посольствах та консульствах з проханням включити до виборчих списків, і це потрібно зробити (я наголошую, бо це дуже важливо) з 11 до 23 жовтня цього року включно, тобто буде лише оці два тижні.

Ольга Буряк

Кому мені віддати заяву? Чи можна її відправити поштою, чи зголоситися якось телефоном?

Василь Гулей

Це потрібно робити з рук в руки. Заява може бути передана будь-кому з членів виборчої комісії. Але вона мусить бути передана з рук в руки, і громадянин України мусить мати при собі чинний закордонний паспорт.

Ольга Буряк

Тобто маючи закордонний паспорт, заяву і, головне, бажання, я, нелегал, можу проголосувати на президентських виборах?

Василь Гулей

Так. Взагалі хотілося б ще раз наголосити, що практично закордоном зможуть проголосувати всі. Якщо вони цього не зроблять, то це буде зумовлене не об’єктивними перешкодами, а їх власною байдужістю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG