Доступність посилання

ТОП новини

Петро Симоненко: "Ми будемо робити все, щоб не обрали ні Віктора Януковича, ні Віктора Ющенка".


Сергій Собуцький

Під час попередньої передвиборної кампанії комуністам удалося пройти в другий тур президентських виборів, де з Петра Симоненка зробили такого собі демона, який уособлює все українське зло. Саме це допомогло Леонідові Кучмі вдруге прийняти булаву.

- Кого ви вважаєте своїм основним суперником у першому турі президентських виборів?


- Своїм союзником на цих президентських виборах бачу весь народ України, а щодо суперників чи конкурентів, то їх у народу України серед представників олігархів, які зараз при владі, дуже багато. Нехай це буде Я. чи Ю., але для мене їхні прізвища не мають значення. Йдеться про інше. Головне, що це представники потужного кримінально-олігархічного капіталу.

- На який результат ви розраховуєте в першому турі? Наскільки, на вашу думку, офіційні дані відповідатимуть дійсності?

- Ми працюватимемо на перемогу, оскільки іншого виходу в народу нині немає. Тобто наша мета - це вихід у другий тур президентських виборів-2004.

- Більшість результатів різних соціологічних досліджень свідчать про те, що окремо представники лівих сил не здатні посісти бодай друге місце в першому турі. Олександр Мороз уже неодноразово пропонував вам об''єднатися. Наскільки серйозно КПУ розглядає ці пропозиції?

- Це ми пропонували Морозу об''єднатися чи підтримати кандидатуру Компартії, оскільки тільки так найбільш реально пройти в другий тур і далі повести серйозну боротьбу за посаду президента, з чим, зрештою, керівництво СПУ і погодилося. Щодо рейтингів, то ви вже можете побачити, як проти комуністів ведуть активну боротьбу. Вже є кілька кандидатів, мета яких - участь у виборчій кампанії не задля результату для народу України, а - відібрати голоси у КПУ. Найняті для цього політичні технологи намалюють будь-які соціологічні результати, щоб відпрацювати свої гроші.

- Але як свідчить досвід попередніх президентських виборів і поява нових обставин сьогодні - навряд чи кандидат від комуністів здатен перемогти. Можливо, в цьому випадку саме єдиний кандидат від лівих - Мороз - буде найбільш оптимальним варіантом?

- Давайте спиратися на реальні результати, а не якісь припущення. Конкретні результати першого туру попередніх виборів засвідчили, що ми серед лівих політичних сил маємо рейтинг у двічі-тричі вищий, ніж припущення, які хтось робить. Не припущення треба робити, а дивитися на те, що Компартія нині - реальна сила, розгалужена мережа місцевих організацій, осередки КПУ знаходяться в більшості населених пунктах. Це потужна ідеологія, кадровий потенціал. Ось, що потрібно враховувати.

- Припустімо, що в другий тур все таки вийде Віктор Янукович і Віктор Ющенко. Кого підтримуватиме КПУ в такому разі?

- Жодного з них ми не будемо підтримувати, бо між ними немає ніякої різниці, оскільки обидва є представниками кланово-олігархічного, кримінального капіталу. Подивіться, хто є в оточенні Ющенка. А звідки Янукович і його оточення? Це представники однієї системи. Обидва були прем''єрами і робили все для того, щоб обікрасти народ України і посилити режим Кучми. Тому "кучмізм" і "нашизм" уже вичерпали себе.

- Тобто КПУ пасивно спостерігатиме за другим туром, якщо в нього потраплять два Віктори?

- Ми робитимемо, все щоб не обрали ні Віктора Януковича, ні Віктора Ющенка.

- Позиція кожного з них щодо політичної реформи також не вплине на позицію комуністів?

- Ні. Ми послідовні і, незалежно від того, кого оберуть, наполягатимемо на завершенні політичної реформи.

- Раніше Віктор Ющенко, а два дні тому Олександр Мороз запропонували підписати угоду про недопущення чорних технологій у виборчій кампанії. КПУ приєднається до цієї угоди?

- Я б порадив панові Ющенку добре прочитати твір "Дванадцять стільців", де є прекрасна фраза: "Перед тим, як говорити про чистоту, слід узяти віник і почати підмітати". Компартія завжди веде боротьбу чесно, в цьому немає жодних сумнівів. Сумніви виникають тільки в тому, що підписувати угоди планують ті, хто не має наміру чесно проводити вибори.

- Ваша передвиборна програма містить положення, які дещо суперечать чинним нині основам українського бізнесу. Це стосується перш за все "повернення державі стратегічно важливих об''єктів; заборона продажу великих підприємств тощо, адже втілення їх у життя може призвести до системної кризи..."

- Це не призведе до кризи системи. Я не збираюсь відбирати у власника те, що він сам побудував. Але жоден із них не побудував металургійний комбінат, хімічне підприємство, нафтопереробне підприємство. Йдеться про список об''єктів, які забезпечують політичну незалежність держави через економічний базис. Ті, хто не розуміє цього, працює проти народу України і є антинародними силами. Сьогодні терміново потрібно повернути у власність держави найпотужніші комплекси, і ніхто не буде втручатись у справи людини, яка має власний пай землі, заправку, швейний цех чи інше виробництво, яке сама заснувала.

- Чи передбачаєте зняття своєї кандидатури з передвиборних перегонів?

- Я боротимуся до останнього.

"Львівська газета"

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG