Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Терьохін: Уряд знову повернувся до старої практики приховування коштів від громадян.


Сергій Собуцький

"Названі міністром фінансів Миколою Азаровим показники перевиконання у першому півріччі дохідної частини загального фонду Державного бюджету-2004 є значно заниженими," - заявив народний депутат України Сергій Терьохін.

На його переконання, оприлюднені віце-прем''єром 2% перевиконання бюджету є абсолютно нереальними. "Є два чинники, які дозволяють стверджувати, що доходи бюджету значно вищі. Перший з них - це доволі несподіваний стрибок інфляції, або індексу споживчих цін (ІСЦ), який в номінальних цифрах мало б дати як мінімум 12 відсотків збільшення доходів", - заявив парламентарій.

Другим фактором, за його словами, який дозволяє стверджувати про занижені показники перевиконання бюджету, є нещодавня епопея зі збільшенням дохідної частини бюджету. "Уряд погодився з Ющенком і після рішучих вимог нашої фракції повернути в бюджет 10 мільярдів гривень та п''ять мільярдів - до пенсійного фонду. Після наших вимог Кабмін все ж збільшив на 4,5 мільярди дохідну частину бюджету та на 8 мільярдів - видаткову. Але треба зважати на те, що Азаров говорить про перевиконання бюджету, який був затверджений у минулому році. Ті зміни, які ухвалила під нашим тиском більшість, стосуються лише двох останніх кварталів цього року, оскільки відповідний закон набирає чинності з першого липня 2004 року.

Отже, навіть якщо арифметично підрахувати, що доходи бюджету збільшено на 4,5 мільярда (хоча ми переконані, що за рік доходи головного фінансового документа держави збільшаться на 10 мільярдів а Пенсійного фонду - на п''ять мільярдів), то все одно це значно більше, ніж 2 відсотка," - заявив народний депутат.

Терьохін переконаний, що уряд знову повернувся до старої практики приховування коштів від громадян. "Казначейство працює безконтрольно, тож можна впевнено заявляти, що ці доходи будуть використовуватися трохи ближче до осені, спрямовуватися на "підкуп" громадян, щоб заявити, що у нас, мовляв, такий людяний уряд - він спочатку забрав наші гроші у платників податків, а тепер повертає. Уряд вирішив чекати до жовтня, щоб згодом раптово, за місяць, якимось спецрозпорядженням підняти мінімальні заробітні плати, пенсії," - заявив Сергій Терьохін.

Прес-служба Центрального штабу Віктора Ющенка

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG