Доступність посилання

ТОП новини

Хто не зацікавлений у розвитку торгівлі між Україною та ЄС?


Марія Щур

Київ, 15 липня 2004 – Українська влада шукає виправдання для зміни свого зовнішньополітичного курсу. Так оглядачі коментують заяву віце-прем’єр міністра України Миколи Азарова про те, що Європейський Союз мало зацікавлений у розвитку торгівлі з Україною. Абсолютно не погоджуються зі словами пана Азарова і в самому Європейському Союзі.

Слідом за Президентом України Леонідом Кучмою, який нещодавно заявив, що Україна не готова до членства в ЄС, віце-прем’єр-міністр України Микола Азаров пояснив, що Європейський Союз мало зацікавлений у торгівлі з Україною через значний розрив у рівні економічного розвитку. За словами пана Азарова, низький рівень економічного співробітництва України з ЄС не дає можливості для появи лобістів вступу України в ЄС у цих країнах та пояснює низьку активність у цьому питанні урядів країн-членів ЄС.

З цим твердженням абсолютно не погоджуються у самому Європейському Союзі. Речниця комісара ЄС з питань торгівлі Аранча Ґонсалес в інтерв’ю радіо “Свобода” сказала, що бажання Європейського Союзу мати тісніші економічні стосунки з Україною та збільшити торгівлю були продемонстровані під час останнього саміту в Нідерландах.

«Нині ми працюємо над створенням Плану Дій, який має на меті скасування торговельних бар’єрів та збільшення торгівлі між цими двома регіонами. І я гадаю, це є найкращим доказом того, що Європейський Союз дуже серйозно ставиться до своїх слів про те, що ми хочемо мати дуже тісні торговельні та економічні стосунки з Україною», - сказала речниця комісара ЄС з питань торгівлі.

Від часу розширення Європейський Союз став головним торговельним партнером України, на який припадає близько третини українського торговельного обігу і частка ЄС в українському експорті постійно зростає. Експорт до країн ЄС вдвічі перевищує експорт до Росії та інших країн СНД.

У зв’язку з цим українські експерти говорять не про економічні, а про політичні причини заяв українських урядовців. На думку експерта Міжнародного інституту порівняльного аналізу Ростислава Павленка, ця ( вже не перша) так звана «євроскептична заява» українського керівництва вкладається у нову тенденцію до згортання євроатлантичних прагнень і є нічим іншим, ніж спробою виправдати намагання створити Спільний Економічний Простір з Росією.

Інший відомий аналітик Валерій Чалий з Центру Разумкова також наголошує на тому, що сама влада не зацікавлена у євроінтеграції:

«На жаль, останнім часом на рівні керівництва країни Україна відходить від парадигми європейського розвитку, дивлячись дедалі більше на простий шлях – об’єднання з Росією, інтеграції на євразійському просторі, консервації екстенсивного шляху розвитку. Але це не відповідь для наступного покоління українців».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG