Доступність посилання

ТОП новини

Скільки заробляють політики, урядовці у Чехії?


Оксана Пеленська

Прага, 15 липня 2004 - У Чехії щороку напередодні літніх канікул, відповідно до закону, чеські найвищі урядові особи повинні повідомити співвітчизникам про всі свої прибутки, включно з подарунками від приватних осіб.

І тільки раз на рік, саме в ці липневі дні, мають чехи право особисто подивитись на заповнені народними обранцями чи міністрами прибуткові декларації.

Закон про оприлюднення побічних прибутків найвищими урядовими особами, включно з президентом країни, був ухвалений у Чеській Республіці кілька років тому. Від самого початку особливо схвальний відгук він мав і продовжує справляти в середовищі простих чеських громадян, саме тих людей, які платять податки і мають право знати, чи чесно живуть їхні обранці. І цього року всі чеські газети присвятили темі прибутків політиків багато місця. Перша інформація торкалась тих осіб, хто досі не здав своєї декларації. Таких депутатів парламенту та державних осіб у порівнянні з минулими роками суттєво зменшилось, їх семеро включно з віце-прем’єром і їхні імена нині знає вся країна. Так само довідались чехи, хто з політиків та урядовців, крім державної платні, поклав до своєї кишені найбільше побічних грошей. Ним виявився депутат від владної партії “Унія свободи” Роберт Вокач - 96 тисяч американських доларів дісталось йому за оренду нерухомості й засідання в різних представницьких радах. Виявилось також, що саме в Парламенті й його вищій палаті - Сенаті засідають люди з найбільшими побічними прибутками – від 30 до 60 тисяч доларів на рік. Цікаво, що список прибутково найбагатших державних мужів з року в рік майже не змінюється.

Можна зробити і такий підсумок. Оскільки Закон не передбачає жодних покарань, за ставленням до прибуткових декларацій чеських політиків можна віднести до трьох груп. Одні стверджують, що жили тільки на зарплату, інші, навпаки, признаються у всіх побічних прибутках, а треті відверто кепкують над законом. Наприклад, один депутат признався в тому, що дістав безкоштовний дозвіл на полювання, міністр інформатики вписав до прибутків спортивну майку, а Владімір Шпідла (до урядової кризи – голова кабінету міністрів) визнав, що дістав подарунок - спортивне взуття за 35 доларів США.

Однак самим чехам не до жартів. Вони прагнуть бачити своїх міністрів чистими від хабарництва, а політичне життя - прозорим і зрозуміли. Оприлюднення прибуткових декларацій - важливий крок на цьому шляху. Наприклад, з них також чехи дізнались, хто з політиків подарував найбільше сиротинцям, бібліотекам, хто допомагав утримувати сільський спортивний клуб, а хто допоміг відреставрувати пам’ятку архітектури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG