Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-мiнiстр Сербiї Воїслав Коштуниця провiв дводеннi розмови з лiдерами угорської меншини в країнi та пообiцяв, що уряд вживатиме заходiв для захисту усiх нацiональних меншин.


Михайло Рамач

Белград, 16 липня 2004 – Коштуниця зустрiвся з представниками Нацiонального вiче угорської меншини та з лiдерами угорських полiтичних партiй на їхню вимогу. Вони стверджували, що влада своєю поступливiстю посередньо заохочує сербських екстремiстiв. За їхнiми словами, вiд початку року кiлькiсть iнцидентiв на нацiональнiй основi небезпечно зростає.

Голова уряду заявив, що його влада виступає за послiдовне запровадження законiв. Згiдно з ними, усi громадяни мають однаковi права, незважаючи на нацiональнiсть чи релiгiю. А мiнiстр внутрiшнiх справ Драґан Йочич уточнив, що порушено кримiнальну справу проти 50 осiб, котрi були причетнi до iнцидентiв на нацiональнiй основi. Угорськомовна преса повiдомляє, що йшлося переважно про побиття пiдлiткiв, руйнування могил тощо. Окремi сербськi газети зазначають, що не слiд кожну бійку юнакiв в сiлькiй корчмi називати мiжетнiчним iнцидентом.

В Парламентi Сербiї немає преставникiв угорської громади, власне, не представлено жодної національної меншини, оскiльки жодна з їхнiх партiй - не подолала 5-відсоткового бар’єру. Через це угорцi, котрi є найчисленнiшою меншиною в Сербiї, заявляють про свою нерiвноправнiсть та про намiр звернутися до мiжнародних iнституцiй, вимагаючи захисту своїх прав.

Белградськi урядовцi кажуть, що немає причин для iнтернацiоналiзацiї справи нацменшин, оскiльки парламент Сербiї i Чорногорiї нещодавно ратифiкував угоду з Угорщиною про захист сербiв в Угорщинi та угорцiв у Сербiї.

В сербському краю Воєводина проживає 280 тисяч угорцiв. Десять рокiв тому їх було на 50 тисяч бiльше. Лiдери угорської громади кажуть, що частина людей виїхала до Угорщини, а інші під час перепису населення вiдмовилися вiд заяви про нацiональну приналежнiсть.

У середу, в час, коли Коштуниця обговорював делiкатнi питання з лiдерами угорцiв, у Будапештi перебував Расим Ляїч, мiнiстр з питань прав людини й нацменшин. Вже після повернення до Белграда, вiн зазначив, що угорська сторона позитивно висловилася щодо його iнформацiї про становище угорської громади у Сербiї.
XS
SM
MD
LG