Доступність посилання

ТОП новини

Російський журналіст і радикал вперше просить політичний притулок в Україні.


Надія Шерстюк

Київ, 15 липня 2004 року - Громадянин Російської Федерації Борис Стомахін просить Україну надати йому політичний притулок. Як стверджує пан Стомахін, у Росії він зазнав переслідування через політичну і журналістську діяльність. Справою російського дисидента зацікавилась Вінницька правозахисна група. За словами її представників, це перший випадок, коли громадянин РФ, етнічний росіянин, просить політичного захисту в Україні.

“Український народ згуртувався перед загрозою російської агресії щодо Тузли як одна людина...”

“В Україні, яка лише нещодавно звільнилася від російського колоніального ярма, цей імперсько-експансіоністський характер Росії чудово знають і розуміють. Та і з самою незалежністю України росіяни, зрештою, так і не змирилися за всі 12 років цієї незалежності, не навчились поважати вибір іншого народу, його свободу і право на власну державність...”

Це цитати зі статті Бориса Стомахіна “Тузла – територія війни”, яка розміщена в Інтернеті. А ось уривок з іншого його тексту, присвяченого чеченській війні: “...імперія розвалюється на частини...всі до сьогодні окуповані нею народи будують власні незалежні держави, а Путін і вся його банда сидять у наручниках на лаві підсудних Гаазького трибуналу і слухають свій вирок”.

Борис Стомахін, один з керівників незареєстрованої в Росії організації “Революційне Контактне Об”єднання”, редактор бюлетеня “Радикальна політика” 24 травня цього року приїхав в Україну. Він звернувся до міграційної служби у Вінницькій області, проте його заяву не взяли до розгляду, мотивуючи це “необгрунтованістю” підстав для отримання статусу біженця. У Вінницькій правозахисній групі, яка представляє інтереси Бориса Стомахіна, вважають, що Україна порушує Конвенцію про біженців, а у випадку екстрадиції новітньому російському шукачеві притулку загрожує переслідування з боку російської влади.

Говорить координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман:

Дмитро Гройсман

Ця людина, яка звернулася до міграційної служби і представила дуже серйозні документальні свідчення фактів свого переслідування за політичну і журналістську діяльність, фактично була виключена свавільним рішенням міграційної служби Вінницької області з процедури розгляду цього питання по суті. Вони відхилили цю справу тому, що пан Стомахін, який зараз перебуває перед кримінальним обвинуваченням за вчинення злочину в Російській Федерації і оголошений в розшук там, може вільно повернутися до своєї країни і в суді відстояти свої права.

Принаймні, таку позицію висловила чиновник еміграційної служби, неофіційно вручивши нам повідомлення про відмову в оформленні документів. Поівдомлення, яке означало рішення, яке, на нашу думку, в разі, якщо воно вступить в законну силу, може призвести до дуже серйозних порушень прав цієї людини, в тому числі і до застосування щодо Бориса Стомахіна тортур і жорстокого поводження.

Надія Шерстюк

За словами Бориса Стомахіна, його справа – це не перший випадок переслідувань за політичні переконання в Росії.

Борис Стомахін

Те, що мені довелося виїхати з Росії і шукати притулку в Україні – це не єдина справа людей, яких переслідують за їхні політичні погляди. Є випадки застосування каральної психіатрії. Ці приклади свідчать про те, що при владі перебувають спецслужби, радянське КДБ.

Надія Шерстюк

Свій вибір України, як місця політичного притулку, Борис Стомахін пояснив так.

Борис Стомахін

Що стосується України, то у будь-якому випадку мені довелося б проїжджати через територію України, щоб потрапити до західних країн. До того ж я не мав закордонного паспорту. Так вийшло, і я вирішив скористатися цією можливістю.

Надія Шерстюк

За інформацією Представництва Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні, у 1997 році громадянин Російської Федерації , етнічний росіянин , вже звертався до української влади за статусом біженця. Але, як повідомили в Управлінні, ця людина була з території збройного конфлікту у Чечні.

Наразі у Росії проти Бориса Стомахіна порушено кримінальні справи за розпалювання релігійної і міжнаціональної ворожнечі і за заклики до повалення конституційного ладу. Вінницька правозахисна група разом з Радою українських правозахисних організацій розпочали кампанію за надання Борису Стомахіну політичного притулку. У випадку, якщо Держкомітет у справах національностей і міграції відмовить Борису Стомахіну в отриманні статусу біженця, правозахисники звертатимуться до суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG