Доступність посилання

ТОП новини

Микола Катеринчук: Ми вимагатимемо кримінального переслідування молодиків, які вигукуватимуть антисемітські гасла.


Сергій Собуцький

Заступник керівника Центрального штабу Віктора Ющенка Микола Катеринчук повідомив сьогодні на прес-конференції, що ряд народних депутатів України звернулися до компетентних установ з вимогою вжити негайних заходів і припинити протиправні дії Української національної асамблеї, спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі. “Народні депутати неодноразово зверталися до СБУ, Генпрокуратури, інших компетентних органів з вимогою дати оцінку діям деяких структур, які виступають із закликами до насильницьких дій, до розпалювання міжнаціональної ворожнечі, однак владні структури не спромоглися дати нам змістовні відповіді. Цього разу парламентарії звертаються із попередженням владі і повідомляють про підготовку провокацій окремими угрупованнями, вимагаючи попередити протиправні дії” – заявив Катеринчук.

Депутат повідомив, що Віктор Ющенко звернувся до Леоніда Кучми з відкритим листом, у якому вимагає реакції на дії сил, які сповідують фашизм, національну і расову нетерпимість. Лідер найбільшої парламентської фракції висловив обурення тим, що центральні канали телебачення популяризують діяльність радикальних профашистських структур, а самі учасники і не приховують того, що їх фінансують люди з високих владних кабінетів.

Микола Катеринчук також повідомив, що віце-спікер Верховної Ради України Олександр Зінченко звернувся до Міністерства внутрішніх справ з вимогою вжити заходів щодо захисту прав та свобод громадян та попередження правопорушень, які можуть допустити представники УНА. Народний депутат Юлія Тимошенко направила депутатське звернення до Генерального прокурора України щодо порушення політичною партією “Українська національна асамблея” статей 21, 24, 37 Конституції України діями, спрямованими на розпалювання національної ворожнечі. Лідер БЮТ пропонує Генпрокуратурі розглянути дії УНА на предмет ознак злочину, передбачених статтею 161 Кримінального кодексу України.

Також Катеринчук повідомив, що народний депутат Роман Безсмертний звернувся до СБУ з депутатським зверненням, у якому вимагає Службу безпеки “здійснити всі передбачені чинним законодавством заходи, спрямовані на захист законних інтересів держави та прав громадян України від протиправних дій УНА”. А народний депутат Борис Тарасюк звернувся до Міністерства юстиції, запропонувавши дати правову оцінку діям УНА і здійснити законні дії щодо недопущення порушень законодавства аж до заборони діяльності УНА в судовому порядку.

“Якщо належної реакції на наші запити не буде – ми вдамося до рішучих заходів, використаємо всі законні методи, щоб не допустити екстремістів а вулиці,” – пообіцяв народний депутат. Він назвав акції УНА “політичним завмовленням”. “Безглуздо звинувачувати Ющенка у екстремізмі, адже таким чином звинувачення падає і на громадян, які підтримують найпопулярнішого українського політика. Невже в Україні кожен третій громадянин – екстреміст? – заявив Катеринчук. - Ми домагатимемося кримінального переслідування тих, хто вийде на вулиці зі свастикою і вигукуватиме заклики до міжнаціональної ворожнечі”. Катеринчук повідомив, що подібні дії підпадають під статтю 161 Кримінального кодексу і можуть каратися позбавленням волі на строк до п’яти років.

Прес-служба Центрального штабу Віктора Ющенка

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG