Доступність посилання

ТОП новини

Фальшиве інтерв''ю Лазаренка – подвійний удар по Януковичу?


Мар’яна Драч

Прага, 16 липня 2004 року - Павло Лазаренко – знову герой дня. Цього разу пристрасті розгорілися через інтерв`ю, яке колишній прем`єр дає або ж не дає українській пресі з-за океану. Нещодавно в Україні опублікували два інтерв`ю нібито з Лазаренком – одне у газеті "Сегодня," інше – у "Львівській газеті." У першому матеріалі Лазаренко хвалить Віктора Януковича, у другому – українську опозицію, і дорікає оточенню нинішнього прем`єра, яке, мовляв, хоче записати до Лазаренка до своїх прихильників.

16-го липня адвокат Лазаренка в Україні Марина Долгопола заявила, що "Львівська газета" опублікувала фальшивку. Марина Долгопола: "До нього ніхто не звертався з приводу цього інтерв''ю, він цілком не згоден з тим, що йдеться у цьому інтерв''ю, це по-перше. По-друге, сам факт видати начебто це інтерв''ю, не погодивши з ним, не запитавши ні його думки з цих питань - це взагалі є щось надзвичайне".

Павло Лазаренко вважає, що фальшивка невипадково з''явилася саме напередодні 16-го липня – річниці від дня замаху на нього у Донецькій області вісім років тому. Сьогодні знову хтось хоче посварити мене з донеччанами, але можу стверджувати з певністю : представники Донецького регіону непричетні до нападу на мене. Так, за свідченням адвоката, вважає колишній український прем`єр.

Павло Лазаренко зараз у Каліфорнії очікує вироку суду, який має оголосити свій вердикт у вересні. Американське журі минулого місяця вже визнало колишнього керманича України винним у відмиванні мільйонів доларів та здирництві. Він заперечує свою вину.

Радіо "Свобода" зв`язалося з головним редактором "Львівської газети" Олесем Старовойтом. Чи Ви переконані, що інтерв`ю Вам давав саме Лазаренко і яким чином воно у Вас взагалі з`явилося?

Олесь Старовойт: "Тут важко говорити, тепер уже справді нічому не віриш, бо тут якась містика або якийсь просто фатум. Річ у тім, що ми кілька разів пробували вийти на Павла Івановича, щоб взяти інтерв''ю для газети. Зверталися і до пані Марини Долгополої, але нам посприяв у цьому керівник Львівської обласної організації партії "Громада." Він зв`язав нас із київським офісом і ми довгий час з ними переговорювали. Приблизно два тижні тому від них пролунав дзвінок, що так, вони уже готові практично. І минулого тижня, в кінці тижня, вони переслали нам текст інтерв''ю Павла Івановича Лазаренка".

Олесь Старовойт також розповів, що "Львівська газета" передала партії "Громада" теми, які її цікавлять, а запитання до Лазаренка вже формулювали представники партії. Заступник голови "Громади" підтверджує, що спілкувався з львів`янами, але каже, що жодних відповідей не надсилав. Громадівці не виключають, що підміна тексту сталася під час електронної передачі. Головний редактор "Львівської газети" Олесь Старовойт у відповідь на це зауважує: "Якби це інтерв''ю було сфальсифіковане таким чином, що ми просто отримали його з електронної адреси, а тут ішло паралельно. Я телефоную, що ми відправили. За кілька хвилин телефоную, чи отримали? Так, отримали чи не отримали, тобто все йшло в прямому контакті, тобто , для мене це дивно - підміну можна зробити за якийсь час, а не в момент пересилки”.

Поки триває розслідування, оглядачі обмірковують, кому вигідно, щоб "карту Лазаренка" розігрували напередодні виборів в Україні.

Політолог Кость Бондаренко з цього приводу говорить: "Фальшиве інтерв''ю вигідне дуже багатьом людям. По перше, тим, які хочуть підставити і самого Віктора Януковича, і його команду. Відомо, що перше інтерв''ю з''явилося у газеті "Сегодня," воно викликало певний резонанс і пізніше нібито з''явилося спростування у "Львівській газеті," що в черговий раз прикувало увагу до того інтерв''ю, до власників газети "Сегодня" і до того середовища, яке вони представляють. В даному випадку можна говорити або про конкурентів Віктора Януковича, або про внутрішню конкуренцію в його середовищі. Лазаренко є достатньо одіозною фігурою, а одіозна фігура завжди привертає увагу до себе. І в даному випадку є спроби через Павла Лазаренка вдарити по одному із кандидатів у президенти".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG