Доступність посилання

ТОП новини

Америка може залишитися далеко позаду у генетичних дослідах над ембріонами.


Ольга Буряк

Прага, 16 липня 2004 – Досліди над людськими зародками та лікування за допомогою стовбурових клітин ембріонів – одне з найсучасніших винаходів генетики. Вчені стверджують, що за допомогою клітин ембріону можна лікувати, як це не звучить парадоксально, невиліковні хвороби. Такі, наприклад, як хворобу Альцгаймера, Паркінсона, чи діабет. Три роки тому президент США Джордж Буш наклав заборону на фінансування дослідів із клітинами ембріонів, так от нещодавно ця тема виринула знову, причому її ініціювала вдова колишнього президента Роналда Рейгана – Ненсі.

Рональда Рейгана, який помер півтора місяці тому від хвороби Альцгаймера, часто називають патріархом Республіканської партії на чолі з Джорджем Бушем. Сьогодні вдова патріарха – Ненсі Рейган закликає соратника її чоловіка - президента Буша зняти заборону на досліди з ембріонами, які могли б, на думку Ненсі, врятувати її чоловіка. Вчені кажуть, що завдяки стовбуровим клітинам людських зародків можна допомогти мільйонам хворих, що страждають на дегенеративні хвороби, такі як Паркінсона, діабет і навіть серцеві захворювання.

Доктор Тімоті МакКафрі (Timothy McCaffrey) з Університету Джорджа Вашінгтона каже, що одного дня клітини ембріона лікуватимуть майже всі хвороби. "Стовбурові клітини – це абсолютно нова галузь – що має назву регенеративна медицина. Уявіть, що пошкоджену клітину тканини органу можна замінити і орган знову функціонуватиме."

Чому ж зародки? Чому не можна використовувати клітини дорослої людини? Генетики кажуть, що стовбурові клітини ембріону багато гнучкіші, тобто на відміну від клітин дорослого - вони здатні розвинутися у тканину будь-якого органу. Сам доктор МакКафрі досліджує можливість клітини підшлункової у ембріона виконувати функцію серця.

Технологіям стовбурових клітин разом із генетикою пророкують велике майбутнє. Може й справді, не за горами той день, коли такі технології замінять традиційну медицину. Але тут є одне АЛЕ. Забороняючи фінансування дослідів над ембріонами президент Буш, якого вважають дуже набожним, до того ж й противником абортів, сказав, що американський уряд не підтримує дослідів із зародками з етичних міркувань.

"Тут ми стикаємося із фундаментальною проблемою початків життя й кінця науки. Проблема стоїть на моральному перехресті: з одного боку необхідності захисту життя на усіх його етапах, із другого – із перспективами збереження і покращення життя на всіх його стадіях".

Стовбурові клітини – це, так би мовити, недорозвинені клітини, які з часом трансформуються у клітини крові, чи клітини мозку, чи клітини м''язів. Їх добувають із людських зародків. Найчастіше у США вчені використовують заморожені ембріони з гінекологічних клінік.

Видобуток стовбурової клітини знищує ембріон. Релігійні діячі та багато інших вважають, що людське життя починається від моменту запліднення, і тому знищення ембріону розцінюють як вбивство, так само як і аборти.

Фінансові обмеження, накладені Джорджем Бушем на дослідження стовбурових клітин, змушують американських дослідників переносити свої досліди до інших країн. Рональд Бейлі (Ronald Bailey), який займається політикою конкуренцій у приватному Вашингтонському інституті висловив жаль з приводу того, що Америка втрачає можливості бути піонером у застосовуванні унікальних можливостей лікування.

Бейлі сподівається, що ситуацію вдасться виправити після виборів. Взагалі етичні проблеми, а саме – аборти й одностатеві шлюби – виникають у США завжди напередодні президентських виборів; так як в Україні напередодні президентських виборів виникає питання Росії і статусу російської мови.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG