Доступність посилання

ТОП новини

Гучний скандал в Америці з найбільшим жертводавцем до виборчої кампанії Демократичної партії.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 19 липня 2004 - У федеральному окружному суді штату Нью-Джерсі на східному, атлантичному узбережжі Америки, готується до слухання скандальна справа. На лаві підсудних впливовий бізнесмен, відомий щедрими пожертвами до скарбниці Демократичної партії. Його звинувачують у злочинній змові з метою перешкодити федеральному розслідуванню. Ця справа – класична полуничка: гроші, секс, шантаж, підкуп.

У центрі скандалу Чарльз Кашнер, мільярдер-будівельник. Він, як стверджує прокуратура, намагався вплинути на потенційного свідка у справі про незаконні внески до виборчої кампанії Демократичної партії. З цією метою він найняв у Нью-Йорку жінку легкої поведінки, заплативши їй за послуги 10 000 доларів. Послуга була досить своєрідна. Та жінка перестріла, ніби випадково, на паркінгу біля супермаркета, Уільяма Шалдера, колишнього службовця компанії Кашнера і потенційного свідка у федеральній справі, затягла його до кімнати в мотелі, де мав місце, скажімо так, сексуальний епізод. Порнокартину було зафіксовано на відеострічці. Касету зі стрічкою Кашнер надіслав поштою дружині Шалдера, щоб скомпрометувати свідка. Але дружина жертви пішла з тією касетою прямісінько до прокуратури. Кашнерові тепер інкримінують організацію змови, підкуп, шантаж, сприяння проституції плюс гроно інших малорадісних пунктів.

Пікантність ситуації підсилюється ще й тим, що Уільям Шалдер – свояк Кашнера, чоловік його рідної сестри. Якщо федеральне журі присяжних засідателів визнає мільярдера винним, йому світить принаймні десять років тюремного ув”язнення.

Але найбільше постраждав наслідком скандалу політичний діяч, який досі вважався висхідною зіркою Демократичної партії. Це Джеймс МакГріві, молодий, енергійний губернатор штату Нью-Джерсі. Кашнер – найщедріший прихильник МакГріві, він двічі фінансував його виборчі кампанії, пожертвувавши півтора мільйона доларів. Тепер МакГріві мусить виправдуватися з приводу своїх тісних зв’язків з одіозною особою. Одразу після арешту Кашнера агентами ФБР офіс губернатора МакГріві опублікував таку заяву: “З великим сумом ми довідалися про звинувачення. Одначе,було б невідповідним коментувати події, що не мають стосунку до цього офісу”. Але Том Уілсон, політичний стратег Республіканськоі партії, зауважив: “Справедливо чи ні, але скажи мені з ким ти приятелюєш - і я скажу, хто ти є. Отож скандали з друзями губернатора кидають тінь на його адміністрацію”.

В Америці нині політичний сезон, за п’ятнадцять тижнів відбудуться вибори. Обиратимуть не лише президента, а й багатьох сенаторів, усіх конгресменів, суддів, шерифів, інших діячів. На цьому тлі скандал з Кашнером може негативно вплинути на шанси демократичних кандидатів у штаті Нью-Джерсі.
XS
SM
MD
LG