Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер у понедiлок перебував з офiцiйним вiзитом у Сербiї i Чорногорiї. Вiд белградських керiвникiв вiн вимагав беззастережно спiвпрацювати з Мiжнародним трибуналом з воєнних злочинiв, зокрема щодо видачі генерала Ратка Младича.


Михайло Рамач

Белград, 20 липня 2004 – Керiвник Пiвнiчноатлантичного альянсу висловив пiдтримку демократично-реформаторських процесiв, якi проходять у країнi. Проте вiн попередив, що дверi євроатлантичної iнтеграцiї будуть навстiж вiдчинені перед Белградом лише у разi, якщо влада повнiстю виконуватиме свої мiжнароднi обов’язки. Яап де Хооп Схеффер уточнив, що вiн має на увазi, зокрема, видачу Гаазькому трибуналовi обвинувачених у скоєннi воєнних злочинiв. Президент державного об’єднання Светозар Марович, мiнiстри закордонних справ та оборони Вук Драшкович й Првослав Давинич та прем’єр-мiнiстри Сербiї Воїслав Коштуниця й Чорногорiї Мило Дюканович і цим разом запевняли, що в них немає даних про те, де саме перебуває генерал Ратко Младич.

Із Гааги до Белграда тим часом надiйшла й вимога видати Ґорана Хаджича, колишнього керiвника самопроголошеної сербської республiки в Хорватiї. Його обвинувачують у скоєннi злочинiв проти людcтва та в порушеннi правил ведення вiйни. Хаджич вiд середини дев’яностих рокiв перебуває в Сербiї й обіймає високу посаду в державнiй нафтопереробнiй компанiї. Наразi вiн нiбито пiшов у вiдпустку. Хоча урядовцi стверджують, що сербськi суди спроможнi судити обвинувачених у скоєннi воєнних злочинiв, проти Хаджича в Сербiї досi не порушили кримiнальної справи. Нагадаємо, що Гаазький суд минулого мiсяця на 15 рокiв ув’язнення засудив Милана Бабича, iншого лiдера сербського повстання в Хорватiї, котрий добровiльно свiдчив у процесi над екс-президентом Слободаном Милошевичем. Отож, розшукуваного Хаджича могла в Гаазi чекати така сама доля.

А щодо iнших тем, то Генеральний секретар НАТО з белградськими урядовцями обговорив процес перебудови Збройних сил та ситуацiю в Косовi. Сербська сторона висловила незадоволення дiяльнiстю миротворчих сил у провiнцiї, котрi, на думку влади, не вживають необхiдних заходiв для захисту сербського населення.
XS
SM
MD
LG