Доступність посилання

ТОП новини

Рішення Нацради про мову телерадіопередач: погляд голови Держтелерадіо І.Чижа і коментар заступника голови Нацради В.Шевченка.


Тарас Марусик

Київ, 20 липня 2004 року.





Тарас Марусик

Ми повертаємося до квітневого рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення “Про виконання законодавства України щодо мови телерадіопередач і програм”, яке викликало широкий резонанс не лише в Україні, але й за її межами.

Невідомо чому минулого тижня на спільному засіданні колегій Державного комітету телебачення і радіомовлення, Міністерства культури і мистецтв, Міністерства освіти і науки, присвяченому координації дій центральних органів виконавчої влади з реалізації державної мовної політики, згадане рішення Нацради не обговорювали.

Тому після засідання я попросив голову Державного комітету телебачення і радіомовлення Івана Чижа висловити позицію Держтелерадіо з цього приводу.

Іван Чиж

Позиція дуже проста – треба не створювати проблем, щоб потім їх героїчно долати і збурювати ситуацію. Національна рада наділена повноваженнями контролювати, що продукується в ефір з першої хвилини отримання ліцензії телерадіомовної організації.

Вони цим не займалися. Так і захист суспільної моралі, довели, що на екрані бруд, розпуста, кров, тоді починали якісь питання вирішувати. Так що це зараз гра запізніла, безумовно, треба виправляти ситуацію, краще її не допускати.

Тарас Марусик

На моє прохання конкретизувати відповідь щодо окремого рішення Нацради від 14 квітня Іван Чиж відповів так:

Іван Чиж

Якщо прийняли рішення, то його треба виконувати. Але вони і тут не вміють цього і не зуміють.

Тарас Марусик

Чи було запрошення представникам Нацради на колегію?

Іван Чиж

Ми запрошували всіх, такі запрошення даємо регулярно, оскільки вони не орієнтуються, у них там сьогодні засідання.

Тарас Марусик

Ось як зреагував на слова голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко:

Віталій Шевченко

Я відверто скажу, що я шокований, я ніколи в житті не чув більш профанованих речей від державного службовця такого рівня, де все абсолютно не відповідає дійсності.

Мені пригадується, як в коридорі нашої Національної ради переминалися з ноги на ногу два високопосадові службовці комітету Івана Сергійовича Чижа, які запізнилися на засідання Національної ради, на яке їх запрошували і надсилали їм попередньо документи, щоб вони з ними ознайомилися, з приводу розгляду мовного питання.

Вони розвернулися і пішли назад, нічого не уточнюючи, навіть не поцікавившись, що ж ми там вирішували.

Тарас Марусик

Віталій Шевченко додав, що за два роки Іван Чиж жодного разу не з’явився в Нацраді, хоча Держтелерадіо є засновником 27 державних телерадіокомпаній.

Про спільне засідання трьох колегій члени Нацради дізналися із засобів масової інформації і зі здивуванням констатували...

Віталій Шевченко

Що ніхто з нас не знав, хоча ми б з великою охотою пішли, взяли б участь у цьому засіданні, очевидно, заінтересовано проговорили б на усі ці теми.

Тарас Марусик

Віталій Шевченко навів, за його словами, ганебний для України приклад, коли Нацрада призупинила мовлення радіо “Шансон” на хвилях державної Севастопольської радіокомпанії.

Віталій Шевченко

Я навіть сумніваюся, що у відомстві Івана Сергійовича Чижа про це знають. На сьогоднішній день взагалі припинено мовлення цієї державної телерадіокомпанії, діяльність якої мала б бути пріоритетною в Україні.

Там ніхто не мовить, це діра в інформаційному просторі, неосвоєні частоти. Подібне, мені здається, може бути лише тоді, коли відомство, яке наділено величезними повноваженнями, щоки якого надуті до безмежності, просто не знає, чим йому займатися.

Тарас Марусик

Це був заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко.
XS
SM
MD
LG