Доступність посилання

ТОП новини

Аварія на шахті “Краснолиманській”.


Сергій Гармаш

Донецьк, 20 липня 2004 - Більше тридцяти гірників загинули 19 липня в наслідок вибуху метану на шахті Краснолиманській. На Донеччині оголошена триденна жалоба.

31 гірник загинув і п’ятеро вважаються зниклими безвісті вже без особливої надії знайти їх живими. Такою була ситуація на шахті Краснолиманській на 15 годину 20 липня в момент підготовки цього матеріалу.

Вибух метану стався о 19.55 в понеділок. На той час у зоні аварії перебували 48 шахтарів. Пізніше з’ясувалось, що 12 з них вийшли на поверхню самостійно, а доля ще 36 тримала в гіркому напружені їхні родини та змушувала йти на ризик 250 рятівників, які опускались в зону аварії.

Постановою уряду була створена державна комісія на чолі з віце-прем”єром Андрієм Клюєвим. Також у Донецьк вночі у вівторок вилетіли міністр палива та енергетики, Голова держнаглядохоронпраці, міністри охорони здоров’я та праці і соціальної політики. На вечір вівторка на Краснолиманській очікували і прем’єр-міністра Віктора Януковича, але пізніше він вирішив летіти вже на поховання гірників.

За словами Андрія Клюєва, одразу після вибуху метану в шахті спалахнула пожежа, яка триває і досі. Крім того, вже після вибуху, станом на середину вівторка, в зоні аварії збільшувалась кількість газу метану та зростала температура, що робить надзвичайно складною роботу рятівників. Для ліквідації пожежі комісія навіть вирішила підтопити аварійну лаву.

Щодо причин аварії говорити рано. Андрій Клюєв: “Причина аварії не з’ясована. Створена експертна група. Вона працює. Вони видали технічні рекомендації щодо локалізації пожежі. Причини зможуть бути з’ясовані після того, як ми зможемо потрапити безпосередньо на місце, де відбулась аварія”.

Біля тридцяти дітей залишились сиротами. Двом наймолодшим загиблим було по 21 року. В одного з загиблих гірників якраз в ніч аварії народилась дитина, але її матері не насмілились сказати, що вона залишилась вдовою.

Шахта Краснолиманська є однією з найбільш успішних шахт України. Але в цей же час вона характеризується, як надзвичайно вибухонебезпечна. Остання масова аварія на ній відбулась у січні 2002 року. Тоді загинуло 9 шахтарів.

Взагалі на Донеччині два роки не було масових аварій на шахтах. Трагедія Краснолиманської наче повернула людей до жорстокої реальності. Сесія обласної ради Донеччини, яка зібралась у вівторок на чергове засідання, оголосила триденну жалобу за загиблими гірниками.
XS
SM
MD
LG