Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині працівники торгівлі не хочуть працювати у неділю. Комерсантам це не подобається.


Василь Плоскіна

Угорщина, 21 липня 2004 – Працівники торгівлі Угорщини хочуть мати законний вихідний у неділю. За допомогою галузевих профспілок вони розпочали збір підписів за проведення референдуму з цього питання. Однак на заваді здійснення таких планів стоять великі акули угорської комерції.

Продавець – дуже поширена професія в Угорщині. Так склалося історично, адже тут вже віддавна вирощували цінні сільськогосподарські культури, у тому числі й харчові, добре розвивалися різноманітні ремесла. Стоп’ятдисятилітнє панування турків тільки підсилило комерційні таланти угорців. Вони непогано справлялися, наприклад, і з роботою торгових посередників, коли треба було перевезти великі партії, скажімо, українського лісу до Західної Європи чи збіжжя з Таврійських степів. Турки, очевидно, передали гордим нащадкам Аттили й Арпада пристрасть до східних базарів, сезонних розпродажів, ярмарок.

Зараз, у добу ринкових відносин, великим є попит на робочу силу у сфері торгівлі. Справа в тому, що економічні реформи в Угорщині почалися ще в середині 1970-х років за часів комунізму. Після зміни суспільно-політичного ладу уряд провів приватизацію в багатьох галузях народного господарства. Суб’єктами господарської діяльності стали не лише новачки, скажімо, учорашні вчителі, музейні працівники або піонервожаті. До них приєднався чималий загін кооператорів і базарних продавців. Вони, звісно, розширяли сферу діяльності своїх торгових точок, які згодом перетворювалися на великі комерційні підприємства, такі, як “СБА”, “Горват енд Горват”, “Профі” та інші. Водночас в Угорщині почали з’являтися мультинаціональні компанії зі своїми мега- й гіпермаркетами. Зав’язалася жвава конкуренція між фірмами і підприємствами, товарами й послугами. Все це вимагає великого напруження сил і нестандартного мислення з боку продавців і менеджерів. Більше того, вони нерідко перепрацьовують, щоб бути конкурентоспроможними. А кінець тижня і свята у торгівлі й поготів вважаються робочими днями.

Торік восени торговельні профспілки почали збирати підписи, щоб законодавчо закріпити за працівниками галузі право на відпочинок бодай у неділю, як це практикується в деяких країнах Євросоюзу. Але справа посувається украй повільно, тому що великі комерційні фірми не зацікавлені у втраті прибутків. Чинне ж угорське законодавство, в кращому разі, вказує на те, що роботодавець повинен виплатити працівнику так звані «понаднормовані» гроші. Про вихідні, однак, мови немає.
XS
SM
MD
LG