Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародний трибунал з воєнних злочинiв у колишнiй Югославiї, як ми вже повiдомляли, вимагає вiд Белграда видати Ґорана Хаджича, колишнього лiдера самопроголошеної сербської республiки в Хорватiї. Та Хаджич безвiсти щез, коли оголосили про його розшукування. Карла дель Понте, головний прокурор Трибуналу стверджує, що певнi кола в Сербiї захищають обвинуваченого.


Михайло Рамач

Белград, 21 липня 2004 – Панi Дель Понте в понедiлок оприлюднила деякі подробицi щодо Хаджича. За її словами, вимогу видати обвинуваченого направлено до белградського МЗС 13 липня. Спiвробiтники Трибуналу тим часом обстежували вiллу Хаджича в Новому Садi, яку вiн побудував пiсля втечi з Хорватiї. Хаджич та його водiй вийшли з помешкання кiлька годин пiсля вручення документiв белградським урядовцям. Водiй згодом повернувся. Це задокументовано фотозйомками, повідомила Дель Понте.

Вук Драшкович, мiнiстр закордонних справ Сербiї i Чорногорiї, пояснює, що вимогу прокуратури вiдразу направили до Окружного суду в Белградi. А в судi стверджують, що вимога надiйшла пiсля завершення робочого часу та, що полiцiї лише наступного дня було доручено заарештувати розшукуваного. На той час він вже покинув своє помешкання.

Белградськi оглядачi припускають, що хтось із МЗС, суду або полiцiї завчасно попередив Хаджича, щоб вiн сховався. Преса повідомляє, що в державному апаратi є чимало прихильникiв колишнього режиму, котрi допомагають розшукуваним. Драшкович запевняє, що в його вiдомствi таких немає. Представники суду й полiцiї зазначають, що вони дiяли згiдно з процедурою. А дружина Хаджича каже, що її чоловiк поїхав на море, “щоб вiдпочити, поки все не втихомириться”. Вона не пояснила, що саме мало б втихомиритися, оскiльки акт про розшук залишається в силi доти, доки розшукувана особа не опиниться за ґратами.

В час, коли Дель Понте в Гаазi розповiдала про подробицi щодо втечi Хаджича, сербський прем’єр Воїслав Коштуниця в Белградi запевняв Генерального секретаря НАТО Яап де Хооп Схеффера, що його влада виступає за спiвробiтництво з Трибуналом. Виявляється, що голова уряду неспроможний контролювати певнi структури апарату. Якщо Хаджича не затримають найближчим часом, то, застерігає Генеральний прокурор, ця справа може дiйти до Ради безпеки ООН. А там белградськiй владi в минулому не прощали таких порушень мiжнародних зобов’язань.
XS
SM
MD
LG