Доступність посилання

ТОП новини

Кредитний рейтинг України покращується, але їй ще далеко до Казахстану.


Марія Щур

Київ, 20 липня 2004 – Скарги української влади про те, що про Україну думають набагато гірше, ніж вона є, поволі доходять і до міжнародних рейтингових агентств. Рейтингове агентство Стандарт&Пурс (Standard & Poor’s) підвищило довгостроковий кредитний рейтинг України з «В» до «В+». Короткостроковий рейтинг залишився незмінним, а прогноз рейтингів стабільний.

Агентство Standard & Poor’s пояснює підвищення українського довгострокового суверенного рейтингу поліпшенням показника зовнішньої ліквідності країни, прийнятним рівнем державного боргу, потужним економічним зростанням та добрим потенціалом для подальшого розвитку. Країна має угоду з МВФ, Національний Банк акумулював 9 мільярдів доларів у валютному резерві, а потреба у зовнішньому фінансуванні зменшується. Всі ці чинники, а також відносно розгалужена економіка і призвели до того, що кредитний рейтинг країни поліпшився, сказав в інтерв’ю радіо «Свобода» аналітик агентства Standard & Poor’s Люк Маршан. Фактично рейтинг означає, що уряд не повинен би мати проблем з виплатою своїх зовнішніх зобов’язань протягом року.

Але щодо довшої перспективи, і цим відрізняється інвестиційний рейтинг від тієї категорії, де Україна перебуває зараз, їй потрібно пройти ще довгу дорогу, навіть щоб наздогнати Казахстан, наголошує аналітик.

«Для того, щоб просунутися в категорії «В» на вищу сходинку, а Україна ще на дуже низькому рівні, їй потрібні структурні економічні та політичні зміни. Для дострокового зростання потрібні політичні інституції, які зможуть його підтримувати. Інакше зростання може протривати два-три роки, і після цього наступить нова криза. Україна не досягла ще навіть рівня Казахстану, який має рейтинг «ВВВ-», вона не має ще того рівня прозорості економіки, яким уже може похвалитися Казахстан, і що найголовніше - в цій країні є згода щодо необхідності реформ та їхнього напрямку».

Люк Маршан наголошує, що Україна продовжує залишатися надто залежною від російського ринку та відсутності усвідомлення національних інтересів серед еліт:

«До Росії ви продаєте продукти харчування, метал, багато споживчих товарів, також ви перепродаєте деякі російські енергоносії. Росія зараз переживає підйом, і цим частково пояснюються успіхи вашої економіки, але сама Росія надто залежить від цін на нафту і в цьому слабке місце вже не лише російської, але й української економіки. Незважаючи на це, українська економіка більш диверсифікована, ніж російська. Але залишаються структурні проблеми і найголовніші з них пов’язані з політичною неспроможністю уряду проводити послідовну політику реформ».

Щодо надійності української статистики, у якій почали сумніватися деякі російські аналітики, то тут аналітик рейтингового агентства Standard & Poor’s вважає, що вона не гірша і не краща від тієї, яку мають країни, що перебувають у категорії «В».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG