Доступність посилання

ТОП новини

Російський флот у Севастополі – тимчасово чи навічно?


Володимир Притула

Симферополь, 26 липня 2004 - Перебуваючи минулої неділі в Севастополі, міністр оборони Росії Сергій Іванов заявив, що в Новоросійську буде збудована нова військово-морська база. Але, як він наголосив, це не означає, що російський флот залишить Севастополь, де зараз розташовані головні сили і штаб Чорноморського флоту Росії.

Сергій Іванов заявив у Севастополі, що вже затверджена федеральна цільова програма і з 2005 року на будівництво Новоросійської військово-морської бази державою будуть виділені кілька сотень мільйонів рублів. Водночас, він вкотре уникнув теми подальшої долі Чорноморського флоту Росії в Криму після 2017 року, коли закінчиться дія українсько-російської угоди про його базування на території України. Сергій Іванов взяв участь у святкуванні Дня ВМФ Росії і йому дуже сподобався спільний військово-морський парад російських та українських бойових кораблів і допоміжних суден. У Севастополі російський міністр пообіцяв, що Москва і далі звертатиме пильну увагу на проблеми та потреби російських військових моряків і російського флоту в Криму.

Українські військові моряки, головна база яких теж розташована у Севастополі, продовжують нарікати на відсутність з боку офіційного Києва необхідної уваги до ВМС України. Як приклад, вони наводять факт, що найменшим і найслабшим російським флотом – Чорноморським командує повний адмірал. Військово-Морські Сили України очолює лише контр-адмірал, так було лише на початку 90-х років. Джерела у головному штабі українського флоту стверджують, що у ВМС України на тлі хронічного недофінансування тривають масштабні скорочення. Уже закінчилася демілітаризація Балаклавської бухти, розробляються плани демілітаризації Донузлавського озера і ліквідація низки українських військових об’єктів у Севастополі. Серйозно розглядається і можливість об’єднання ВМС України і Морських сил Державної прикордонної служби та створення Сил морської охорони, повідомляють українські військові джерела у Севастополі.

Тим часом, джерела у штабі Чорноморського флоту Росії інформують про розширення багатьох російських частин і підрозділів. Зокрема, уже у вересні військово-повітряна ескадрилья у селищі Гвардійському буде перетворена у полк зі збільшенням кількості літаків та льотного складу. Очікується прибуття на флот нових більш потужних бойових кораблів, які будуть здатні виходити до Середземного моря. Російські військові джерела у Севастополі повідомляють і про збільшення фінансових коштів на будівництво житла офіцерам та їхнім родинам.

Ті ж об’єкти та земельні ділянки, які вивільняються, росіяни не повертають українській стороні, а здають у суборенду. Зокрема, таким чином була відкрита Чорноморська філія Московського державного університету, яка готує виключно фахівців-гуманітаріїв. Частина об’єктів і земель, що перебувають в російській оренді, також передається під різноманітні бізнес-проекти. У Севастопольській міській держадміністрації уже не раз повідомляли, що не можуть проконтролювати цей процес. А заяви міських чиновників про доцільність перетворення Севастополя з військово-морської бази на туристично-рекреаційний центр викликають сильний спротив проросійського лобі у Севастопольській міській раді. За різними даними, колишні офіцери і службовці Чорноморського флоту Росії складають від третини до половини кількості її депутатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG