Доступність посилання

ТОП новини

Завершення висунення кандидатів на посаду президента України: перші підсумки.


Павло Вольвач Гості: Павло Баулін - народний депутат України третього скликання, політик і поет; Володимир Цибулько - політтехнолог, поет.













Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 27 липня 2004 року.

Павло Вольвач

Вітаю всіх, хто нас слухає!

В прямому ефірі “Вечірня Свобода” і я, ведучий Павло Вольвач.

Як відомо, темами наших ефірів є найважливіші, найактуальніші події дня. А сьогодні, як відомо, завершується висунення кандидатів на посаду президента України. Виглядає на те, що сьогодні чогось значнішого в Україні не відбулося і вже, напевне, не відбудеться.

Такої думки, принаймні, дотримуються і гості студії: Павло Баулін, народний депутат України третього скликання, політик і поет; Володимир Цибулько, політтехнолог, поет.

Україна вступила у передвиборчий марафон, і за його лаштунками робиться багато невидимих речей: скрегочуть потаємні коліщатка, зав’язуються в тугий вузол хитросплетіння політходів.

Електорату залишається поки що спостерігати за речами, котрі є на поверхні. Та, власне, йому, електорату, й не потрібні якісь закулісні головоломні складнощі, йому вже потрібен сталий факт, наприклад, такий: на сьогодні зареєстровано 15 кандидатів на пост президента України, а взагалі подали документи на реєстрацію, здається, 28 осіб.

У виборця, звісно, може виникати безліч питань, але ось тут і якраз повинні виходити на кін ті люди, які тлумачать всі ці процеси: політики, політтехнологи, соціологи, одним словом - “матьороє чєловєчєщє” в політичному плані, такі, наприклад, як наші сьогоднішні гості.

Нагадаю всім, хто нас слухає, дзвоніть до студії, долучайтеся до розмови, ставте питання, одним словом - долучайтеся до розмови і все це за телефоном: 490-29-05.

Отже, шановні гості, ця різноманітність, строкатість кандидатів, враження багатоваріантності і можливості вибору – це справді відповідає дійсності чи це все, по суті, одна і та ж вода з під одного ж крану? Отож перед яким вибором опинилася Україна? Володимир Цибулько

Насправді я Вам сажу, що радикальної зміни із 1999-го року не відбулося, змінився тільки певних характер, скажемо так, харизма і асоціативність кандидатів, тобто, вони є представниками якихсь середовищ і який проект України вони пропонують.

Але спектру політичних сил радикального, який включився б в боротьбу, то серйозної зміни не відбулося і в сегменті партійного будівництва, і партійної презентації чи партійної участі у цій виборчій кампанії, то радикальної відмінності від попередніх виборів немає, є партії з “добрим минулим”, тобто КПУ, СПУ, ПЗУ, і є правий спектр в сегменті лідера В.Ющенка і всього середовища, що тепер називається “НУ”.

Павло Вольвач

Дякую, Володимире. І долучається до розмови Павло Баулін.

Павло Баулін

Я думаю, що якихось сенсацій не відбулося. Висунення кандидатів було досить прогнозованим: ті, хто повинні були йти на ці перегони, вони вийшли на стартову позицію.

Я хотів би сказати, що є певний позитив взагалі виборчої кампанії. Позитив виражається в тому, що в цей час люди повинні замислюватися, стимулювати думати людей, кого вибирати, що вибирати, активізує, так би мовити, соціально-політичну активність кожної людини.

І друге: все ж таки любі вибори вселяють якусь надію в людей, якийсь оптимізм. Оце є.

А з негараздів, я відмітив би, якщо брати двох найбільш розкручених кандидатів, то ми практично не маємо альтернативи, в принципі, це, як кажуть, два чоботи пара.

Павло Вольвач

А щодо тенденцій, я хотів би вас обох запитати, оцей список, який ми сьогодні маємо, він якось відображає певні тенденції в суспільстві, там, навмання кажу, прагнення широких мас до “твердої руки” чи, навпаки, до демократії? Є це, присутнє?

Володимир Цибулько

По-перше, це тактичні моменти. Стратегічних моментів насправді ж проекту України, нової України, не пропонує поки що ні один із кандидатів.

В даному випадку якщо говорити про В.Януковича, то він сприймається як певний лідер бюрократії і, до певної міри, лідер ситих, тих, хто зробив себе в цьому суспільстві і навчився виживати в цьому суспільстві.

В.Ющенко асоціюється в людей в першу чергу із великим українським наміром, тобто з великим очікуванням і з бажанням піти на зміни, які наблизять нас до Європи, до певного стандарту, до міфологічної Європи.

Не так швидко змінити людські стосунки і менталітет, але до певної системи відносин це добре.

Павло Баулін

Я думаю, що тенденції відображаються, але знов-таки, я повторюю, що може так статися, що буде вибір без вибору. Бачте, вчорашній прем’єр і сьогоднішній прем’єр. Я хочу сказати, що знайти різницю між ними значно важче, ніж тотожність, значно важче.

Володимир Цибулько

В розвиток цієї теми. Сьогодні на прес-конференції я сказав, що ця ситуація мені нагадує, коли два шматки тіста з одної діжі дали двом пекарям. Один з них з цього шматка тіста може спекти добрий смачний хліб, інший спече глевтяк.

Павло Вольвач

А от можна почути, що за певним кандидатом Схід, хтось репрезентує Схід, а інший Захід. Чи не є це вдячним грунтом для маніпуляцій, пов’язаних з певними відмінностями населення різних регіонів України?

Володимир Цибулько

Я би сказав, що ця ситуація набагато ніжніша і м’якіша, ніж сценарій 1999 року, де був комуністичний і некомуністичний кандидат. От таке планування було.

І там за плануванням кампанії було видно в принципі досить прозорий сценарій у що він визрівав. Те, що ми маємо на сьогоднішній день, то такого радикально спланованого немає. Тобто є інтрига і в тому відмінність кампанії.

Павло Баулін

І то інші кандидати, знову ми кажемо про розкручених кандидатів, все ж таки орієнтовані на Захід. Курс, який будуть проводити чи Ющенко чи Янукович дуже схожий. З одним кандидатом це буде більш повільно, з іншим будуть ці процесі жвавіше: дрейф в бік НАТО, Заходу.

Ще один негатив цих виборів, я вважаю, що серед цієї двійки немає того кандидата, на якого розраховує певна і значна кількість громадян України. Я маю на увазі, що немає проросійського кандидата. Це, на жаль.

Павло Вольвач

От бачите, Ви кажете проросійського...

Володимир Цибулько

Є партія представлена. Скажімо, Олександр Базилюк вже не першопроходець, це вже його такий другий захід в президентське піке.

Розумієте, я недавно спостерігав вибори в обласну раду на Донеччині. Там був представник теж “Російського блоку”. Ідея в чому? Під етнічний бренд певний виборці не ведуться.

Павло Вольвач

Я хотів про це сказати. Про це ж засвідчили і минулі вибори. Якісь уподобання культурні чи політичні жителів різних регіонів не є визначальними.

Володимир Цибулько

Я думаю, що українська держава досить така ліберальна в національному питання, досить толерантна, терпляча. І зіграти на цьому буде неможливо, тому що грати доведеться більше на соціальних питаннях, ніж на ...

Павло Вольвач

Тобто, пане Цибулько, Ви хочете сказати, що різні регіони можуть носити різні вишиванки, але коли доходить до голосування, то це не грає аж такої ролі?

Володимир Цибулько

Я би повторив черговий раз тезу ще референдумом 1991 року. Політичний українець існує.

Павло Вольвач

Тим часом ми маємо перший дзвінок. Прошу, Ви в ефірі, говоріть.

Слухачка

Добрий вечір!

Ясно, що в нас буде Ющенко або Янукович. Буде другий тур, це також зовсім можливо. Стисло хочу запитатися. В другому турі куди піде Симоненко, кому віддасть свої голоси і кому віддасть свої голоси Кінах?

Павло Вольвач

Дякуємо за питання. Бачите, слухачі значно далі заходять в своїх прогнозах, ані ж політтехнологи, випереджають вас.

Павло Баулін

На жаль, досить прогнозовано, так здається. Хоч я б все ж таки не ставив крапку на те, що саме ці 2 кандидати вийдуть у другий тур. Що стосується, кому віддадуть свої голоси прихильники Симоненка чи Кінаха, то це треба в них спитати.

Що стосується комуністичного електорату? То я вважаю, що в такому випадку більшість проголосує проти і одного і другого кандидата.

Володимир Цибулько

Я би сказав, що в комуністичному середовищі достатньо прихильників Ющенка саме за його соціальну політику на посаді прем’єра. І не треба дивуватися, якщо раптом на регіональному рівні різні осередки поведуться по різному. В даному випадку ми бачимо, як осередки СДПУ(о) в Криму раптом починають висловлювати симпатію в бік Ющенка.

Але я б не висловлювався однозначно так, що електорат комуністів піде за тим, а електорат Мороза чи Кінаха за тим кандидатом. Все відбуватиметься значно інакше.

Чому ми говоримо взагалі про ІІ тур? Ви знаєте, те, що Віктор Янукович залишається на посаді прем’єра насправді є такою міною уповільненої дії. Він є відповідальним за всі адміністративні негаразди.

Якщо, не дай Бог, техногенні катастрофи, буревії і все інше, то це врешті-решт та сама його залежність від нафтового ринку. Скажімо, зараз захитається ціна на бензин і всі сподівання ...

Павло Вольвач

А в нас ще один слухач на дроті. Прошу, говоріть.

Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір!

Пане Цибулько і Баулін, ви м’яко кажете неправду і той і інший. Ви хочете змішати в кучу і Ющенка і Януковича. Питання таке: чому ви це робите, ви що, хочете нам таку думку всім українцям? То вам це не вдасться.

Павло Баулін

Абсолютно це наші переконання. Ми не намагаємося когось до цього долучити. Це наше переконання, що те протистояння між Ющенком і Януковичем просто явно надумане.

Навіть такий приклад приведу: Тигіпко, керівник штабу Януковича каже, якщо Янукович буде президентом, то Ющенко буде прем’єром. Хоч він (Ющенко) від цього відмовляється і відхрещується, але хто знає, як воно буде. Це симптоматично.

Це люди, які підтримують так звану сьогоднішню українську політичну еліту. І той і інший сьогодні орієнтовані на Захід. І той і інший будуть проводити тільки в уповільненому чи в прискореному темпі ті реформи, які призвели до гноблення економіки України, які проводились досі. Ось про що мова.

Павло Вольвач

Пане Баулін, я бачу, що іронічно посміхається політтехнолог Цибулько.

Володимир Цибулько

Я ніколи не погоджусь з Павлом Бауліним. Справа в тому, що Ющенко і його адміністративна практика – це зовсім інше, ніж Янукович і його адміністративний стиль. Це перше. Чому у нас Донбас називають “українською Білоруссю”?

Павло Вольвач

Я такого не чув. Я чув, що “Донбас порожняк нє гоніт”.

Володимир Цибулько

Я знаю, але не Ющенко закриває на Донбасі газети “Острів” і подібне. Я займався в минулій виборчій кампанії парламентській саме виборами блоку “НУ” на Донбасі, в Криму і на Луганщині. Я всі ці адміністративні практики Донбасу побачив, скажемо так, відчув на своїй шкірі.

Павло Баулін

Я б не чіпав Білорусь, тому що це окреме питання і в мене зовсім інакша думка про стан Білорусі.

Павло Вольвач

Пане Баулін, це справді окреме питання.

Павло Баулін

Володимире, чи зростав рівень життя, чи зараз він зростає? Чи скорочувалось населення і тоді, і зараз? Я маю на увазі і при міністру Ющенкові і зараз. Зараз на 400 тисяч в рік, і тоді на 400 тисяч в рік.

Володимир Цибулько

Та прем’єрство, наприклад, і Петра Симоненка нічого б не змінило. Крупна політика – це політика тенденції.

Павло Вольвач

Шановні гості, вибачте, що перебиваю, попрошу стримати емоції та відійти від цього питання двох постатей. Чомусь так сталось, що увага концентрується саме на двох постатях (я б назвав їх важковаговиків).

На інших ніхто не звертає уваги: ні преса, ні електорат, вони під’їжджають до ЦВК на БТРах, на поливальних машинах, але сприйняття їх загальноприйняте, середнє на межі між клоуном чи статистом.

А тим часом я хочу Вас запитати, чи не зможуть і вони впливати на перебіг виборів, що досить суттєво.

Павло Баулін

Справа в тому, що основний ресурс, яким володіють ці кандидати – це диванні чи клубні партії. Тобто всі ці партії можна всадити на один диван і це швидше робота на міфологію, ніж робота в полях, так би мовити.

Тобто, коли партійні структури проникають у найвіддаленіші села і працюють напряму. Так, до речі, працюють комуністи. Вони працюють просто від дверей до дверей між своїм електоратом.

Павло Вольвач

Що ви скажете на те, що деякі соціологи вказують до сорока відсотків електорату, який не визначився. І чи не підуть їхні голоси саме туди?

Володимир Цибулько

Я думаю, що ніхто нікуди не піде, тому що, в принципі, той, хто визначився іти на вибори, він і має свого кандидата.

Змінити розклади нинішні надзвичайно тяжко, змінити можуть тільки зовнішній вплив і надзвичайні ситуації. Але адміністративна вертикаль українська найменш зацікавлена в таких катаклізмах.

Павло Вольвач

Пане Володимире, зараз надам Вам слово, але маємо ще слухача, щоб прозвучало питання.

Слухач

Добрий вечір, у мене запитання до панів політологів. Я так і не почув аргументованої думки про однаковість Януковича і Ющенка, бо те, що ви сказали, це були голі слова, це була заява Тигіпка, яка була розрахована, як піар-хіт. Конкретно ви можете, на фактах, з заяви?..

Павло Вольвач

Дякую, панове, прошу конкретніше. Павло Баулін.

Павло Баулін

Нема питань. Павло Вольвач дуже слушно сказав, що треба звернути увагу на інших кандидатів. Не на тих, які займаються епатажними технологіями з розрахунку на невеликий прошарок якихось маргіналій, звичайно, вони не вплинуть на ситуацію.

Було б варто поговорити про тих кандидатів, які все ж таки вплинуть на ситуацію. Було б варто поговорити про тих кандидатів, які мають шанс. Наприклад, Наталія Вітренко, тобто конкуренція програм, а не епатажу. І про це варто було б поговорити.

Павло Вольвач

Але все ж таки слухач поставив конкретне запитання, ви коротко.

Володимир Цибулько

Хочу черговий раз нагадати слухачеві, що не Віктор Ющенко закриває газету “Острів” в Донецьку.

Решта адміністративних практик (про практику збирання підписів я вже не говорю), я просто сьогодні висловив на рахунок конференції припущення, що зібравши 16 мільйонів підписів, можна сказати, що вибори вже відбулися.

Ну це, звичайно, жарт, але відмінність цих двох політиків саме в демократичності управлінських практик, скажімо так.

Павло Вольвач

Володимир Цибулько, як і належить поетові, висловився досить метафорично. Павле Баулін.

Павло Баулін

Я хочу сказати, що є деяка міфологізація Віктора Андрійовича Ющенка. Наприклад, ви казали, що в період його прем’єрства підвищення пенсій, виплати пенсій і т.д. Ніхто ж не говорить за рахунок чого.

Я був діючим депутатом, я і слухачеві хочу сказати, за рахунок чого це було здійснено. За рахунок того, що відняли пільги десь у третини чорнобильців, військових і т.д.

Павло Вольвач

Перепрошую, ще слухач до нас добився, давайте надамо йому слово, Ало.

Слухач

Добрий вечір, це Олександр з Києва, у мене таке запитання: яка може бути рівнозначність між Януковичом і Ющенком, коли вже фальшивка сьогодні пішла по всьому Києву. П’ять мільйонів звинувачують однаково Лазаренка і Юлію Тимошенко, ну хто це може зробити? Звичайно, Медведчук, Суркіс і Янукович.

Володимир Цибулько

Скажіть будь ласка, з Ющенком асоціюються подібні практики політичні? Ні у кого не асоціюються подібні практики. Тому це називається: покажи мені твоїх друзів, і я скажу, хто ти.

Павло Вольвач

До речі, я хотів би у вас двох запитати, що взагалі це будуть за передвиборчі перегони? Яка специфіка саме нинішніх?

Це буде боротьба ідей, які змагатимуться в привабливості чи, зрештою, просто штовхатимуться ліктями піар-ходи?

Володимир Цибулько

Я думаю, ця передвиборча кампанія буде, в першу чергу, виборчою кампанією регіональних еліт. Як визначити регіональні еліти, який проект майбутньої України принаймні найближчі 5 років вони оберуть для себе?

Чи вони оберуть, скажімо, адміністративний проект, чи демократичний проект, це вирішувати, звичайно, елітам. Тому що, в принципі, регіональні еліти на сьогоднішній день так повелися, скажімо, вони впливають кожна група у своєму регіоні.

Павло Баулін

Я б так сказав, тут все залежить від кандидатів. Якщо брати таких кандидатів, як Янукович і Ющенко, це буде боротьба амбіцій, боротьба певних кланів, олігархів, які стоять за тим і за іншим кандидатом.

Якщо брати таких кандидатів, як Наталія Вітренко, то це відстоювання особистої ідеології, реалістичної, професійної програми. До речі, Наталія Михайлівна довела, що її програма ’99 року була дуже реалістичною.

Сьогодні вона втілюється у відносинах з Міжнародним валютним фондом, в Україні уже повільно йде цей процес. Це стосується і з приводу НАТО, зміни до військової доктрини.

Павло Вольвач

І знову іронічно посміхається пан Цибулько.

Володимир Цибулько

Я вам скажу, що ми говоримо про Наталію Вітренко на підвищених тонах. Але я б згадав кандидата, досвідченого кандидата, одного з найбільш досвідчених політиків на сьогоднішній день, Олександра Мороза, його позицію на сьогоднішній день.

Павло Вольвач

Перепрошую, пане Цибулько, поговоримо сьогодні ще й про Мороза, маємо дзвіночок. Ало, говоріть, прошу.

Слухачка

По всіх каналах українських ЗМІ йде нестримна пропаганда Януковича, “Свобода” – це одна з небагатьох можливостей почути правду про Ющенка. А що ви робите замість того? Ви людей просто збиваєте з пантелику. Я цього не розумію, у мене навіть нема питань.

Павло Баулін

Позбавтесь ілюзій1 Позбавтесь ілюзій!

Павло Вольвач

Дякуємо за питання.

Володимир Цибулько

Такі питання потрібно адресно задавати, тому що в даному випадку я не можу відповідати за пропаганду когось.

Павло Вольвач

І, скажімо, в чому збивали з пантелику? Пантелик, напевно ж, у кожного різний.

Павло Баулін

Дуже - дуже бездарно працюють штаби Януковича, і Януковичу по-трохи підставляють. Ви знаєте, мені соромно це казати, але існує такий рвотний рефлекс, вже починає нудити від цього.

Володимир Цибулько

Для чого ЦВК кілька мільйонів підписів на підтримку Януковича? Хоча для реєстрації кандидата достатньо одного мільйона, скажімо.

Павло Вольвач

Гаразд, а кого ви, шановні гості, можете віднести до категорії темних конячок, найбільш темних, хто може сюрприз найбільш піднести з кандидатів.

Павло Баулін

Серед тих кандидатів, які сьогодні зареєстровані, я таких не бачу. Я хотів би тут, Павле, сказати ось що. Багато кандидатів йде ще для того (почитайте закон “Про політичні партії”), тому що треба брати участь, це регламентується, у парламентських виборах.

У нас закінчуються вибори президентські в листопаді цього року, а вже в листопаді наступного року починається парламентська виборча кампанія.

Я проти того, коли кажуть, що йдуть для того, щоб відкусити чи висмоктати електорат. Цього немає. Є практика, є прагматизм і так далі.

Ще хотів би сказати, що більшість партій (давайте відверто казати) не існує на рахунки, на внески. Хтось все ж таки жертвує якісь кошти, і треба показати, навіщо ці пожертви...

Володимир Цибулько

За традицією партії “Громада”, там спонсор був один – лідер партії.

Павло Вольвач

Я хотів би трошки відійти від українських реалій і спитати про вплив ззовні. Але ми маємо ще один дзвінок.

Слухач

Ярослав з Києва.

Павло Вольвач

Дуже приємно.

Слухач

У мене два питання до пана Бауліна. Скажіть, будь ласка, чому Київ обвішаний фізіономіями одного кандидата - Януковича?

Павло Баулін

Та ну що ж я ЦВК?

Слухач

Де інші кандидати? А чого ж Ви порівнюєте Януковича з Ющенком? Друге питання: чи не соромно нам, громадянам України, в тому числі і Вам, як громадянину України, вибирати в президенти колишнього ЗЕКа?

Павло Вольвач

Я не хотів би, щоб мене ототожнювали як прихильника Януковича. До речі, після того, як партія “Руський блок” підтримав Януковича, я припинив своє перебування на керівній посаді в цій партії в знак протесту.

А чому плакати одного, а інших немає? Це мабуть треба звернутися до ЦВК, до штабів тих чи інших кандидатів. Звичайно, це неподобство, це неправильно, це необ’єктивно.

Володимир Цибулько

Є маса моніторингових груп, які спостерігають присутність того чи іншого кандидата в телепросторі. Так от останній звіт, який оприлюднений, так це 80-90 % присутності Януковича, це ж треба мати хоча б елементарну совість.

Але я кажу, що про ту міну, на яку вони наступають, адміністративну, вона рано чи пізно може спрацювати. Дивіться, чи штаби Віктора Ющенка ведуть якусь неадекватну гру?

Чи можна уявити, щоб Ющенко асоціювався з “чорним” піаром проти одного зі своїх противників?

Павло Вольвач

Наш час добігає кінця невпинно, але тема виборів цим не вичерпується. Що ви можете сказати про зовнішній чинник у нинішніх виборах?

Тобто чи можлива підтримка когось з кандидатів ззовні? – це раз. Наскільки це матиме вплив? – це два.

Володимир Цибулько

Перше, той кандидат, за якого однозначно висловиться Росія, програє виборчу кампанію. Друге, демократичні країні навряд чи однозначно висловляться на користь хоча б одного з кандидатів, вони будуть висловлюватися тільки за демократичні принципи.

Павло Баулін

Я згоден з діючим Президентом України Кучмою, який сказав, що вплив є, наприклад, з боку послів США, і нинішнього, і який був до нього.

Гра, так би мовити, на користь тільки одного з кандидатів, і Кучма мав на увазі Віктора Ющенка. Що стосується Росії, то великого впливу не буде, Росія, як завжди вмиє руки, хоча могла б втрутитися.

Але якщо вона підтримає когось, і той не переможе – це все ж таки спірне питання.

Павло Вольвач

До речі, це і в Ваш город, пане Цибулько, як на мене, камінець. Що у нас немає політтехнологів?

Володимир Цибулько

В Україні є зайві гроші для того, щоб тратити їх на російських політтехнологів.

Павло Вольвач

Ага, напевне. Ще питання: часто доводиться чути про так званий грузинський варіант, особливо, якщо буде якась фальсифікація результатів. Що мається на увазі?

Чи скажуть українці: “Вах!”, заївши чарчину самогону чахохбілі?

Володимир Цибулько

“Вах!” скажуть, але на вулиці масово не підуть.

Павло Баулін

Абсолютно згоден. Наприклад, якщо в день виборів буде проводитися (як він називається?) екзіт-пул, якщо будуть розбіжності великі, то, може, один з кандидатів спробувати такий варіант використати, але з цього нічого не вийде.

Володимир Цибулько

Але й не вийде азербайджанського варіанту, коли був просто сформований протокол і все.

Павло Вольвач

Яку роль буде грати чинник, який називається трудовою еміграцією? Все ж таки рахунок йде на мільйони, туди-сюди, але на мільйони.

Володимир Цибулько

Швидше за все, ніяк.

Павло Баулін

Швидше за все, що ці 7 чи 8 мільйонів виборців просто не проголосують.

Павло Вольвач

А чому Ви так думаєте?

Павло Баулін

А де вони будуть голосувати? Багато з них на нелегальному становищі.

Володимир Цибулько

В масі своїй трудова еміграція все ж таки боїться контактувати з консульствами. Швидше за все, адміністративні чинники на територіях використають відсутність цих людей на свою користь.

Павло Вольвач

А все це, що ми зараз маємо, це стале чи ні? Я до чого веду? Ми маємо списки, серйозні мужі, дами із гранітними переконаннями, із сталевими чи металевими рядками програм, але політична конфігурація міняється.

Чи не змінюватимуться вектори когось з них на якомусь етапі виборів, скажімо, в другому турі до невпізнання?

Володимир Цибулько

Ніщо не зупинить рух України до того євро стандарту – це перше. А друге – справді дивним залишається те, що серед нинішніх кандидатів реальних, сильних, потужних фігур не більше шести.

Павло Вольвач

А вони можуть принести якісь сюрпризи в плані зміни свого політичного вектору?

Павло Баулін

Давайте почекаємо вересня, я думаю, що у вересні щось відбудеться.

Павло Вольвач

Вересня-телеведучого?

Павло Баулін

Вересня 2004–го року, тоді буде і більш активний електорат, тоді більш активними будуть і кандидати в президенти.

Володимир Цибулько

Я вам скажу, що в жовтні селяни в черговий раз зрозуміють, що їх обдурили, і тоді піде зовсім інший сценарій виборчий, але не той, який планується адміністративним ресурсом.

Павло Вольвач

Один тур чи два? Коротко.

Володимир Цибулько

Я вірю в один тур.

Павло Баулін

Звичайно, буде два тури, це безумовно, 100 %.

Павло Вольвач

Яким має бути ідеальний президент? В вашому розумінні, що він повинен мати? Гаряче серце, холодні ноги, чисті вуха?

Павло Баулін

Ідеальний президент – це той президент, який відповідає прагненням більшості громадян України. Я з цього приводу тільки одну статистику, невеличку.

Коли було альтернативне поставлено питання, чи ЄЕП (мається на увазі союз із Росією) чи ЄС, то все ж таки 60 до 40 на користь ЄС.

Володимир Цибулько

Оскільки немає Уїнстона Черчилля, тоді доведеться обирати Віктора Ющенка.

Павло Вольвач

Що ж дякую вам, шановні, ви таки випукло і барвисто намалювали портрет ідеального президента, то якщо його немає в природі такого, то він мусить ним стати, послухавши нас.

Нагадаю, що сьогодні у “Вечірній Свободі” були гості політтехнолог Володимир Цибулько; політик, народний депутат України Павло Баулін. На додачу додам, що обидва гості є ще і поетами, як обидва ж запевняють, без приставки –екс до цього часу.

Вів програму Павло Вольвач. Дякуємо всім за допомогу, слухачам за участь, за дзвінки. слухайте далі “Вечірню Свободу”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG