Доступність посилання

ТОП новини

У Ташкенті розпочався судовий процес над 15-ма особами, звинуваченими у збройних нападах у березні цього року.


Михайло Мигалисько

Прага, 28 липня 2004 - Йдеться про нібито ісламістських екстремістів, які причетні до й досі цілком не вияснених збройних нападів, в результаті яких загинуло майже 50 осіб.

15 підсудних обвинувачено у порушені сімнадцяти статей карного кодексу, включно зі спробою державного перевороту, конституційної зміни та створення ісламського халіфату в Узбекистані. Це не перший такий процес у цій країні. Хоча спостерігачі не виключають, що 15 підсудних ймовірно були причетними до кривавих нападів, проте зауважують, що дотеперішня судова практика в Узбекистані викликатиме сумніви, чи на нинішньому судовому процесі буде виявлено повну правду про березневі злочини та їхніх авторів. Алекс Ватанка, експерт лондонського центру з вивчення питань безпеки, Джейнс Сентінел уже роками досліджує узбецьку проблематику:

“Не виключено, що деякі з підсудних частково або повністю несуть відповідальність за дії, в яких їх обвинувачено. Проте з огляду на відсутність прозорості та на попередню репутацію узбецької влади та її критику з боку міжнародної спільноти під сумнівом опиниться будь-який результат цього процесу”, - зауважив британський експерт. А кореспондент радіо “Свобода” Рахматйон Кулдашев, який мав можливість бути в судовій залі у перший день процесу, повідомив: “Згідно з обвинуваченням, підсудні пройшли тренування на базі терористичного угруповання “Аль-Каїди” у пакистанському Вазиристані”.

Як повідомив Кулдашев, згідно з обвинуваченням узбецької прокуратури, 13 чоловіків та дві жінки віком від 22 до 40 років “піддалися маніпуляції з боку екстремістських сил, перекручували іслам, змушували жінок приєднатися до кримінальних угруповань та закликали послідовників до збройного опору та до нападів-самогубств в ім”я цих переконань”.

Згідно з повідомленнями преси, першим на судовому процесі виступив Фуркат Юсупов, який під присягою мав сказати, що він допоміг 14 особам пройти збройні навчання в Пакистані та Казахстані. Це свідчення віддзеркалює висновки, до яких дійшли прокурори, невдовзі після березневих та квітневих подій. Генеральний прокурор Рашид Кадиров уже тоді заявив, що обвинувачені в кривавих нападах пройшли тренування з бойовиками терористичного угруповання “Аль-Каїди”. Варто зазначити, що пакистанська влада на початку цього року повідомила, що один із лідерів радикального Ісламського угруповання Узбекистану Тагір Юлдаш був поранений під час сутички із пакистанськими силами безпеки у Вазиристані. Тим часом правозахисні групи раніше обвинувачували узбецьку владу у тому, що вона під час минулих розслідувань терористичних нападів використовувала тортури, щоб домогтися свідчень, необхідних для прокуратури. Вони не виключають можливості, що це могло мати місце й у випадку теперішнього процесу.
XS
SM
MD
LG