Доступність посилання

ТОП новини

Як боротися із новітньою хворобою - синдромом хронічної втоми?


Інна Набока

Здоров''я – це ще не все. Але і все інше без здоров''я – ніщо. Цю стару істину нагадує нам недуга, про яку фахівці заговорили зовсім недавно: синдром хронічної втоми. Чим він небезпечний і, головне, як його подолати?

Серед різноманітних пошестей, що від них потерпає людство в епоху глобалізації, синдром хронічної втоми видається не таким уже й серйозним. Лише нещодавно він отримав у медиків статус окремої хвороби, але, схоже, у розвинених країнах швидко набуває характеру епідемії. От тільки спричиняють її не віруси чи мікроорганізми, а соціальні та психологічні фактори.

Ознаки цієї недуги знайомі, мабуть, багатьом з нас. Це стан постійної втоми, який супроводжується головним болем, порушеннями сну, пам’яті, уваги, болем у м’язах і суглобах. Якщо не звертати на всі ці явища уваги, то вони можуть призвести до серцево-судинних захворювань, розвитку гіпертонії, навіть спричинити інсульт або інфаркт.

Кажуть, щоб вилікувати хворобу, необхідно знати її причину. Так от, однією з основних причин синдрому хронічної втоми фахівці вважають відсутність відпустки протягом кількох років. А нині це не така вже й рідкісна ситуація в Україні. Часом люди працюють не лише без відпустки, але навіть без вихідних. Втома накопичується, навіть нормальний сон протягом 6-8 годин не приносить відчуття відпочинку. Виникає хронічний стрес, а за ним і захворювання. Особливо від цієї недуги страждають люди, які мають відповідальну працю або власний бізнес, здебільшого невеликий і середній, і не можуть полишити його без належного нагляду. Дехто не дозволяє собі відпочинок, бо боїться втратити роботу або отримати менше грошей. Не секрет, що не на всіх приватних підприємствах оплачують щорічну відпустку або надають усього 1-2 тижні. Тож не дивно, що дехто, особливо люди старшого віку, з ностальгією згадують совєцькі часи, коли поруч із ковбасою за два двадцять, були і 24 робочі дні законної відпустки. Щоправда, про те, хто і як відпочивав, згадують чомусь рідше. Ностальгії за міфічними благами соціалізму я особисто аж ніяк не відчуваю, а люди, які багато й наполегливо працюють, викликають лише повагу. Але і про здоров’я забувати не варто. Хвороба нового часу – синдром хронічної втоми ще раз нагадує нам цю просту істину. А найкращі ліки від нього, звичайно ж, відпустка.

Сподіваюся, я вас переконала, і ще до кінця тижня ви заходитеся замовляти квитки, розробляти маршрути і пакувати рюкзаки чи валізки. І не так важливо, де ви проведете свій відпочинок: на морському курорті, у наметі на березі річки чи в тихому селі. А от робити у відпустці можна все, що завгодно. Не можна лише брати з собою мобільний телефон і думати про роботу. Втім, як стверджує моя приятелька, успішна ділова жінка, якщо хоча б 3 дні не думати про роботу, в голову неодмінно приходять нові цікаві ідеї.

Спробувати й собі чи що?
XS
SM
MD
LG