Доступність посилання

ТОП новини

Микола Катеринчук: Чиновники, які "вибивають" підпис за Януковича, можуть сісти за грати.


Сергій Собуцький

Збір підписів на підтримку кандидата у президенти України Віктора Януковича проходить не у відповідності з вимогами Закону про вибори президента. У цьому переконаний довірена особа кандидата в Президенти Віктора Ющенка, заступник керівника Центрального штабу Віктора Ющенка, народний депутат Микола Катеринчук. "Щодня до штабу Віктора Ющенка надходить безліч повідомлень про факти тиску на працівників бюджетної сфери, яких змушують підписуватися та збирати підписи за Януковича. Крім того, збір підписів за кандидата від влади проходить у державних установах. У разі відмови брати участь у таких "добровільних акціях", людям погрожують звільненням з роботи", - наголосив Катеринчук.

Народний депутат стверджує, що той спосіб, у який сьогодні намагаються зібрати підписи за Януковича, не йде на користь демократичному процесу проведення виборів. Катеринчук переконаний, що результати застосування силового адміністративного способу на громадян позначиться на результатах виборів. "Тиск на громадян з метою досягти їх підтримки кандидата від влади, швидше, забезпечить невихід цього кандидата до другого туру виборів", - прогнозує Микола Катеринчук. Він додав, що такими діями під час збору підписів за свого кандидата влада, фактично, демонструє "логічне продовження своєї десятирічної політики, підкреслюючи, що нічого, крім залякування та тиску в її арсеналі немає".

Роз''яснюючи права громадян щодо їх підписів на підтримку кандидатів у президенти України, Катеринчук повідомив, що згідно чинного законодавства, ставити підписи можна за кількох кандидатів, а поставлений підпис не зобов''язує голосувати за цю особу. "У разі, якщо вас залякують, мовляв, коли не проголосуєш, поставивши підпис, то чекає кримінальне переслідування - це відверте маніпулювання виборчим законодавством", - сказав Катеринчук, назвавши такі дії "дешевими "уловками" окремих піар-кампаній, направлених на демонстрацію загальної підтримки кандидата від влади".

"Факти таких порушень треба фіксувати. Навіть заява будь-якого громадянина з цього питання буде підставою для його розгляду у прокуратурі. Люди повинні розуміти, що у них, крім людської гідності, є ще і конституційні права, які на сьогоднішній день порушують представники кандидата від влади", - наголосив Микола Катеринчук.

За його словами, "Наша Україна" вважає за необхідне демонструвати суспільству, а також міжнародній спільноті методи проведення передвиборчої агітації та збору підписів за кандидата від влади. "Світу треба показати, у який спосіб чинна влада намагається продовжити своє перебування у кріслі", - додав Катеринчук.

Народний депутат також звертається до громадян з проханням інформувати про факти таких порушень, на що будуть вживатися відповідні дії.

Крім того, Катеринчук нагадав, що за використання службового становища наступає адміністративна і кримінальна відповідальність. "Так, людина, яка, використовуючи свою посаду, тисне на волевиявлення громадян, "вибиваючи" підпис за Януковича, може потрапити за грати згідно зі ст.157 ч. 1 та 2 Кримінального Кодексу України на термін від 3 до 5 років і від 3 до 12 років", - повідомив Микола Катеринчук

Прес-служба Центрального штабу Віктора Ющенка

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG