Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада веде переговори про виведення своїх сил з Іраку, бо думка Америки її вже не турбує?


Сергій Собуцький

Київ, 29 липня 2004 року.

Сергій Собуцький

Україна веде переговори зi США i Польщею про термiн перебування своїх миротворцiв в Iраку. Про це у четвер на прес-конференцiї у Києві повiдомив мiнiстр оборони Євген Марчук. Щоправда, конретної дати можливого виведення військ він не назвав.

Міністр констатував: «Ми не можемо там (в Іраку) бути довго, без визначення часу". Марчук поінформував, що недавно українськi миротворцi вивели з кордону з Iраном свою роту, яка фактично виконувала функцiї прикордонних вiйськ. Перед цим за участи українців пiдготували велику групу iракських прикордонникiв. Роту миротворцiв перевели в основний табiр бiля мiста Ель-Кут. За угодою з командуванням багатонацiональної дивiзiї скоротили кiлькiсть об''єктiв, якi мають охороняти i контролювати українськi миротворцi.

За словами, міністра оборони, крiм виключно полiтичної складової визначення термiну перебування українських миротворцiв в Iраку є ще реальна вiйськово-технiчна складова - структури Iраку беруть на себе функцiї, якi ранiше виконували укранцi.

Окремо міністр зупинився на підготовці українського контингенту до миротворчої місії.

Євген Марчук

Я не можу не згадати, про те, коли комплектувалася бригада в Ірак, коли високі генерал-полковники допустили те, що наші військові пішли в Ірак з касками бракованими, які пробиваються елементарно. А всі були переконані, що це кулезахисна. Ніхто не втратив свідомість з тих, хто був за це відповідальний: ні військова прийомка, ні ті, хто мав перевірити досконало. А потім, коли були звільнені генерал-полковники, то ще й були питання: »Ти дивись і так далі».

Сергій Собуцький Міністр оборони Євген Марчук презентував Стратегічний оборонний бюлетень України. Він визначає загрози безпеці України, а також напрями реформування збройних сил до 2015 року. Україна має привести бойовий та чисельний склад своєї армії до економічних можливостей держави.

Євген Марчук

Найбільший бюджет минулого року за всі роки незалежності був виконаний до копійки. Всі борги вдалося погасити. А деградація ЗСУ стрімко рухалася вперед. У цьому році ще більший бюджет – 4,9 млрд. гривень, а деградацію поки що ми не зупинили. Все з”їдається. На розвиток майже нічого не йде.

Сергій Собуцький

Євген Марчук також визнав, що нині деякі підрозділи української армії є небоєздатними і загрожують передовсім українським громадянам.

Але головною новиною, на яку звертають увагу оглядачі, стала заява про переговори про виведення українських миротворців з Іраку. З такою вимогою тривалий час виступає українська опозиція. Але незадовго до самміту Україна-НАТО в Стамбулі на початку літа український уряд повідомив, що пошле до Іраку підкріплення. І ось заява про виведення сил. У розмові з радіо "Свобода" експерт Центру близькосхідних досліджень у Києві Сергій Данилов зауважив:

Сергій Данилов

Сполучені Штати досить жорстко реагують на такі події, зокрема після виведення філіппінських військ з Іраку Держдепартамент виступив з різкою заявою. Перед Філіппінами постала проблема значного погіршення стосунків з головних їхнім стратегічним партнером - Сполученими Шатами.

Про що може свідчити цей крок української влади, сказати зараз важко. Напевно тут є і внутрішньополітичний контекст – вибори, для того щоб вибити одну з карт в опозиції (можливо, хоча з впевненістю стверджувати я не можу.) Але з іншого боку, це чіткий сигнал, що думка Сполучених Штатів вже не є вирішальною, вже не є такою, яка враховується політичним істеблішментом України. І це йде цілком в курсі останніх заяв Кучми про те, що інтеграція до НАТО і Європейського Союзу більше не є на часі, не є пріоритетом для української держави. Шанси, що Україна виведе своїх військових з Іраку до виборів - досить високі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG