Доступність посилання

ТОП новини

Українець розігрує російську карту – "Wall Street Journal".


Ольга Буряк

Прага, 30 липня 2004 – Наполовину відчинені двері ЄС виявилися для України затісними, пише сьогодні німецький щоденник "Frankfurter Rundshau". Західна преса коментує останні кроки України в бік Росії, а російська преса друкує інтерв’ю з Віктором Ющенком.

Напередодні визначальних виборів в Україні Президент Леонід Кучма замість Заходу обрав Схід, такого висновку доходить кореспондент щоденника " Wall Street Journal". Ось його аргументи : останніми тижнями пан Кучма та його чиновники дійшли рішення, що мали задобрити Москву й віддалити Україну від Заходу. А саме: міністр оборони Євген Марчук заявив, що Україна збирається вивести свій контингент з Іраку, Президент Кучма вилучив з Воєнної доктрини прагнення України членства в ЄС і НАТО і нарешті – раніше цього місяця пан Кучма відзначився у питанні, що має геополітичне значення для України : він скасував рішення використовувати нафтогін Одеса-Броди зі Сходу на Захід. Замість цього незабаром із Західної України нафтогоном потече російська нафта до Чорного моря, а звідти до Європи.

У зв’язку з цим "Wall Street Journal" нагадує слова американського посла Джона Гербста, який таку перспективу назвав ударом по енергетичній незалежності України та по економічній інтеграції України з Європою. Але численні розвороти Кучми свідчать про його розчарування останніми самітами з НАТО та ЄС , пише щоденник. А саме : обидві організації заявили, що Україні нема чого розраховувати на членство, допоки вона не поліпшить стану справ з правами людини і не забезпечить чесних виборів президента.

Кореспондент "Wall Street Journal" зазначає, що хоча пана Кучму і вважають проросійським політиком, він побоюється Московського панування в Україні.

А от сама газета у редакційному коментарі пише, що за десятиріччя свого президентства Леонід Кучма зміцнив незалежність країни, але все ж залишає за собою погану спадщину: сфальсифіковані вибори, переслідування опозиціонерів, зловживання чиновників. За часів Кучми в Україні панувала корупція й блат. Однак "Wall Street Journal" запевняє Європу і Америку, що їм нема чого боятися, що Київ кинеться в обійми Росії, бо зазвичай українці підозріло ставляться до намірів Москви.

У редакційній замітці мовиться, що політика "батога й пряника" Заходу щодо України є ефективною, але постійні жалісливі прохання ЄС, мовляв, будь-ласка, тільки не приєднуйтеся до нас , приречені на провал , вважає "Wall Street Journal". ЄС майже нічого не втратить, але багато виграє, якщо запропонує Україні можливе членство, аби Україна була більше подібною до Польщі і менше до Росії. Газета закликає нових членів ЄС спробувати змінити ставлення Союзу до України.

А от російська газета "Руський курьер" називає істерією публікації у західних газетах, які тлумачать небажання президента вступати до ЄС і НАТО як розворот на Схід, тобто, обличчям до Росії. На думку "Кур’єра", ця істерія не виправдана, бо прем’єру-спадкоємцю Віктору Януковичу все одно не виграти виборів у Віктора Ющенка. "Руській кур’єр" у статті "Нє НАТО" згадує і російських політтехнологів в Україні, які начебто знають, як маніпулювати пострадянською свідомістю, але забувають про інтереси українських виборців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG