Доступність посилання

ТОП новини

Угода про чесні вибори.


Сергій Собуцький

Київ, 30 липня 2004 року.

Сергій Собуцький

Сьогодні планується підписання угоди про чесні вибори між кандидатами на посаду Президента України Віктором Ющенком та Олександром Морозом.

Останнім часом в Україні багато говорять про необхідність укласти Угоду про чесні вибори. Деякі кандидати за негайне її підписання, дехто ж категорично проти або не поспішає висловлюватись з цього приводу. За Угодою слід дотримуватися Законів України, уникати будь-яких вчинків або бездіяльності, які можуть завадити людям зробити зважений особистий вибір. Всім кандидатам у Президенти мають бути створені рівні можливості для представлення своєї позиції. Здавалось би, нічого такого надзвичайного. Але, як зазначають експерти, якщо постала сама потреба укласти угоду про чесні вибори, то це означає у суспільстві – загальна недовіра до можливості проведення чесних прозорих виборчих перегонів. І все це, дякуючи прикладам недавніх кампаній.

Ось як прокоментував підписання Угоди кандидат на посаду Президента Олександр Мороз.

Олександр Мороз: "Як Ви знаєте, я звернувся з пропозиціями до Віктора Ющенка і Петра Симоненка, щоб об»єднати свої зусилля у боротьбі за чесні вибори. Петро Симоненко відразу відгукнувся, а після того, як ми зустрілися з Ющенком, і я пояснив, про що йдеться, він зголосився на те, що справді треба гуртуватися і боротися за чесні вибори разом. І попри те, що ідеологічно займають різні позиції комуністи і представники «Нашої України», я сподіваюся, що згодом вдасться їх теж гуртом залучити до цієї справи. Я вважаю, що ми маємо змогу поставити заслін фальсифікації виборів і влада буде змушена керуватися законом, а не своїми намірами, які не мають жодного відношення до демократії і до справедливих виборів".

Сергій Собуцький

Прокоментувати сьогоднішню подію я попросив також Ірину Геращенко, прес-секретаря Кандидата в Президенти Віктора Ющенка.

Ірина Геращенко

Це – робота спільна двох штабів. У цій заяві йтиметься про об»єднання зусиль із забезпечення чесних і демократичних виборів, про забезпечення координації діяльності щодо сформування виборчих дільниць, щодо інституту спостерігачів, координацію зусиль щодо підрахунку голосів та організації альтернативного підрахунку голосів.

Сергій Собуцький

Ця Угода відкрита для інших?

Ірина Геращенко

Якщо інші команди гарантують свій посильний вклад в це, то, я думаю, що суспільство тільки буде вітати такі кроки.

Сергій Собуцький

І ще одна думка, політолога Вадима Карасьова.

Вадим Карасьов: "По-перше і Ющенко, і Мороз найбільше зацікавлені у чесних виборах. І роблять все, щоб одержати публічні гарантії від основних претендентів на цих перегонах. Гарантії чесної, справедливої політичної боротьби, електоральної конкуренції. Це не дає ніяких гарантій правових, але це має дуже важливе символічне і публічне значення".

Сергій Собуцький

Чи приєднається ще хтось з кандидатів до Угоди про чесні вибори? Експерти, до яких я звернувся, вважають, що «так», але конкретних прізвищ називати поки не наважились. Сергій Собуцький. Радіо «Свобода». Київ.
XS
SM
MD
LG