Доступність посилання

ТОП новини

Свій стратегічний розвиток Україна визначить після виборів президента, вважає Кваснєвський.


Україна визначить напрямок стратегічної інтеграції держави після завершення президентських виборів, запланованих на жовтень поточного року. Таку думку висловив сьогодні журналістам Польського радіо Президент Польщі Александр КВАСНЄВСЬКИЙ, коментуючи зміну Воєнної доктрини, яка вже не ставить ціллю України стати членом Європейського Союзу та НАТО.

"Президентські вибори в Україні не будуть просто виборами однієї людини чи іншої. Це буде, в деякому сенсі, вибір стратегічного напрямку для держави: чи ближче інтегруватися з Росією, чи шукати місця в структурах європейських, чи продовжувати політику балансування між Росією та Заходом", - сказав польський Президент, зауваживши, що політику "балансування" упродовж останніх десяти років провадив чинний український Президент Леонід КУЧМА.

Президент Польщі зауважив, що Україна продовжує "шукати своє місце під сонцем", все більше схиляючись до Росії, бо західні держави не хочуть допомогти їй євроінтегруватися. "Україна хотіла би об''єднатися з Європою, але, на жаль, не вся Європа хоче їй допомогти у цій справі", - відзначив А.КВАСНЄВСЬКИЙ, підкреслюючи, що поляки "усіляко" намагалися посприяти євроінтеграції свого найбільшого східного сусіда.

При цьому А.КВАСНЄВСЬКИЙ висловив жаль, що ЄС і багато країн Західної Європи не "усвідомили ваги проблеми українського питання". "Це мовчання трьох великих лідерів (президента Франції, прем''єра Великої Британії та канцлера Німеччини) під час саміту в Стамбулі на українській сесії, зумовлене, як на мене, недостатнім розумінням і стереотипом, що Україна належить до сфери впливу Росії", - сказав він.

На думку польського Президента, ця "ситуація є найбільшою проблемою останніх і найближчих років".

Як повідомляв УНІАН, Президент України Л.КУЧМА указом від 15 липня 2004 року вніс зміни до положень Воєнної доктрини України, які визначали, що вступ України в НАТО є кінцевою метою політики євроатлантичної інтеграції держави.

Багато спостерігачів розцінили цей крок, як посилення впливу Росії.

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG