Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США закликає українську владу до демократичних, прозорих і чесних виборів.


Сергій Драчук

Прага, 23 липня 2004 – Сьогодні стало відомо, що Сенат США ухвалив у четвер резолюцію, яка закликає здійснити в Україні демократичний, прозорий і чесний процес президентських виборів.

У резолюції наголошено, що передумовами повної інтеґрації України до західної спільноти держав як рівного члена, серед того й до таких організацій, як НАТО, є здійснення демократичного, прозорого й чесного виборчого процесу на президентських виборах 2004 року і встановлення справді демократичної політичної системи. Україні також пригадали, що її влада взяла на себе численні конкретні зобов’язання щодо здійснення виборів як влада держави – учасниці ОБСЄ.

Відтак Сенат (а така сама резолюція є нині на розгляді і в Палаті Представників Конґресу США) постановляє, що визнає і схвалює міцні відносини, які встановилися між США й Україною, невпинно й твердо підтримує зусилля українського народу встановити в Україні повну демократію, верховенство закону й дотримання прав людини. Від української влади ж вимагається забезпечити повну прозорість виборчого процесу, вільний допуск українських і закордонних спостерігачів до всіх стадій цього процесу, доступ усіх партій і їхніх кандидатів до засобів інформації, захист кандидатів, опозиційних партій і незалежних засобів інформації від залякування й переслідування урядовцями і рішуче покарання порушників виборчого законодавства. Сенат також обіцяє незмінну підтримку й допомогу українському народові в створенні цілковито вільної й відкритої демократичної системи, квітучої вільноринкової економіки, міцної незалежності, вільної від примусу, щоб Україна посіла належне їй місце повноправного й рівного члена західної спільноти демократичних держав.

Проект резолюції в Сенаті подав у травні співголова Гельсинкської комісії США, сенатор-республіканець Бен Найтгорс Кампбелл; підтримала проект низка сенаторів від обох американських парламентських партій, Республіканської й Демократичної.

Гельсинкська комісія США – це незалежна установа американського уряду, що стежить за дотриманням Гельсинкського Прикінцевого акту та інших зобов’язань країн – учасниць ОБСЄ.

У Палаті Представників такий самий проект тоді ж подав голова Гельсинкської комісії конґресмен-республіканець Крис Сміт; і там проект резолюції має підтримку представників обох партій. Палата Представників має розглянути його після повернення з літніх канікулів і, як вважають, ухвалить цю резолюцію десь на початку вересня.

Як зазначив у четвер у виступі сенатор Кампбелл, жовтневі президентські вибори в Україні мають стати вододілом щодо майбутнього спрямування цієї країни, яка має великий потенціал. Українська влада, наголосив він, має докорінно поліпшити виборче середовище, щоб можна було сподіватися, що ці вибори відповідатимуть стандартам ОБСЄ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG