Доступність посилання

ТОП новини

Звернення до прем''єр-міністра України, кандидата на пост Президента України В.Ф.Януковича з приводу неналежного стану забезпечення свободи слова в Україні та порушення правил ведення передвиборчої агітації.


Шановний Вікторе Федоровичу!

Завершився перший етап передвиборчої кампанії по виборам Президента України. Всі бажаючі мали змогу подати документи до ЦВК та, після їх реєстрації у встановленому законодавством порядку, розпочати повноцінну передвиборчу кампанію.

Враховуючи завершення першого етапу передвиборчої кампанії я як голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації підбив підсумки дотримання гарантій свободи слова в Україні протягом першого місяця передвиборчої кампанії та, зважаючи на неналежний стан дотримання свободи слова в Україні й цілковите ігнорування керівництвом держави, в тому числі й Вами, такого стану речей, змушений звернутись до Вас особисто.

Числені факти свідчать про те, що після старту передвиборчої кампанії очолюваний Вами уряд та місцеві органи державної влади почали вживати ще жорсткіші методи відносно тих засобів масової інформації, що не підтримують генеральну лінію по популяризації єдиного кандидата від влади й мають незалежну редакційну політику. Так, як видно із звернень та скарг засобів масової інформації, до нових методів придушення незалежних засобів масової інформації можна віднести наступні:

1. Блокування роботи друкованих засобів масової інформації через тиск на поліграфічні підприємства. Як державні, так і приватні поліграфічні підприємства під тиском влади змушені відмовляти редакціям незалежних засобів масової інформації у друкуванні їх накладів. Яскравим прикладом такого цілеспрямованого тиску влади на незалежні засоби масової інформації є ситуація, що має місце з газетою "Остров", яка виходить на Донеччині. Місцева влада, свідомо ігноруючи Ваші заяви про недопущення проявів політичної цензури та порушень свободи слова в Україні, зробила все можливе для того, щоб знищити це незалежне видання і станом на сьогодні жодна друкарня як Донеччини, так і сусідніх з нею областей не погоджується друкувати наклади газети "Остров". Подібна ситуація склалася на Черкащині з тальнівською газетою "Поле честі", яка, надрукувавши репортаж про висунення кандидатом у Президенти України опозиційного кандидата, без будь-яких попереджень, всупереч укладеному договору, отримала відмову Звенигородського поліграфічного підприємства в подальшому друкуванні газети. За словами головного редактора В.Гордеєва сталося це за прямим тиском керівника управління з питань преси та інформації Черкаської обласної державної адміністрації. Подібні проблеми з пошуком друкарень має й незалежне видання - газета "Молодь Черкащини". І такі випадки є непоодинокими.

2. Блокування роботи електронних засобів масової інформації через відключення їх від проводових (кабельних) мереж. Так телеканал "5 канал", в порушення договірних умов, відключають у кабельних мережах Донецької та Дніпропетровської областей, а також проводиться системна робота з відключення з мереж або блокування сигналу "5-каналу" й в інших областях. Зараз моє депутатське звернення з цього приводу перевіряється прокуратурою.

3. Здійснення адміністративного тиску на засоби масової інформації, передусім державні, та застосування політичної цензури в засобах масової інформації через Адміністрацію Президента України та місцеві державні адміністрації. Так, Адміністрація Президента України, порушуючи чинне законодавство, продовжує надсилати державним та комунальним засобам масової інформації матеріали для розміщення на відеокасетах. Щоправда з часу старту передвиборчих перегонів головною посадовою особою держави, діяльність якої АПУ пропонує висвітлювати, стали Ви, як премєр-міністр України та кандидат у Президенти України, відсунувши таким чином Президента України Л.Кучму на друге місце. Мені наразі невідомо, чи робиться це керівництвом Адміністрації Президента України з Вашого відома й таким чином В.Медведчук допомагає Вам вести безкоштовну передвиборчу агітацію на державному телебаченні та радіо, чи про такі дії керівництва АПУ Вам невідомо, й вони здійснюються самостійно.

4. Здійснення тиску на засоби масової інформації через їх засновників. Зважаючи на доручення Президента України від 15.03.2004, яке забороняє здійснення перевірок засобів масової інформації в період передвиборчої кампанії, та постанову Верховної Ради України "Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у 2004 році" від 16.03.2004, якою рекомендується вжиття заходів по скасуванню призначених та недопущенню нових перевірок ЗМІ під час висвітлення передвиборчої кампанії, органи державної влади як центральні, так і місцеві винайшли новий спосіб тиску на ЗМІ, а саме: якщо не можна перевірити незалежний засіб масової інформації, то здійснюється перевірка податковою адміністрацією його засновника (засновників). Як приклад - перевірка засновника мукачівської газети "Трибуна" ТОВ "Вітас" та засновників "Львівської газети".

5. Перешкоджання вільному розповсюдженню друкованих засобів масової інформації через здійснення тиску на підприємства, що займаються розповсюдженням друкованих ЗМІ. Як приклад - проблеми, що виникли з розповсюдженням мукачівської газети "Вечірнє Мукачеве" внаслідок публікації газетою "проблемної" статті.

6. Фізичне перешкоджання журналістам у здійсненні професійної діяльності. Як приклад - незаконне затримання кореспондента феодосійської газети "Кафа" О.Чердакова, котрий виконував редакційне завдання, працівниками Феодосійської нафтобази, яку очолює керівник Вашого Кримського республіканського штабу Бартенев.

Протягом першого місяця передвиборчої кампанії по виборам Президента України засоби масової інформації висвітлюють майже виключно проведення Вашої передвиборчої кампанії. Сюжети про інших кандидатів у Президенти України розміщуються в засобах масової інформації вкрай рідко, майже відсутні. Найбільшу проблему становить ототожнення окремими засобами масової інформації (такими як НТКУ, НРКУ, "Інтер", "1+1") і відповідна подача в ефір Вашої діяльності як прем''єр-міністра України із Вашою діяльністю як кандидата в Президенти України. В звязку з цим є числені порушення п.3 ст.58 Закону України "Про вибори Президента України" адже офіційні повідомлення про Вашу діяльність як прем''єр-міністра мають ознаки передвиборчої агітації (супроводжуються відеозаписами, фотоілюстраціями тощо). Хочу звернути Вашу увагу на той факт, що п.4. ст.64 Закону України "Про вибори Президента України" "державним та комунальним засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частини дев''ятої статті 61 і частини шостої статті 63 цього Закону, забороняється агітувати за або проти кандидатів на пост Президента України, оцінювати їхні передвиборні програми або віддавати їм перевагу в будь-якій формі." Пунктом 15 цієї ж статті Закону визначено, що "кандидатам на пост Президента України, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування, на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов''язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб (у робочий час), службовий транспорт, зв''язок, устаткування, приміщення, інші об''єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації. Той факт, що Вам надається перевага більшістю засобів масової інформації, передусім державними та комунальними, а також те, що таким чином окремими ЗМІ порушуються правила ведення передвиборчої агітації, не викличе заперечення як у Вас, так і в будь-якого іншого громадянина України й така ситуація в жодному разі не може свідчити про рівність можливостей кандидатів у Президенти України та свободу слова у засобах масової інформації. В зв''язку з цим змушений Вас попередити про те, що діяльність державних та комунальних засобів масової інформації які надають Вам як кандидату у Президенти України перевагу перед іншими кандидатами за поданням Центральної виборчої комісії або відповідної територіальної виборчої комісії за рішенням суду може бути тимчасово припинена. Так само як може бути тимчасово припинене мовлення комерційних телекомпаній за рішенням Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення.

Ви як прем''єр-міністр України, а нині і кандидат в Президенти України на своїх прес-конференціях, зустрічах з журналістами та представниками громадськості неодноразово стверджували і далі послідовно стверджуєте те, що будете вживати всіх засобів для утвердження в Україні свободи слова, недопущення проявів політичної цензури та розвитку незалежної професійної журналістики.

У зв''язку з вищевикладеним як голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації прошу Вас надати мені відповідь, яких заходів Вами, прем''єр-міністром України, буде вжито для недопущення утисків незалежних ЗМІ та забезпечення захисту свободи слова в Україні, а також щодо гарантування рівності можливостей всім кандидатам у Президенти України протягом передвиборчої кампанії по виборах Президента України 2004 року. Крім цього, прошу зазначити як Ви, особисто, як кандидат у Президенти України, будете дотримуватись принципу чесної виборчої кампанії із рівними можливостями для всіх кандидатів та які дії Вами як кандидатом у Президенти України, буде здійснено для виправлення ситуації, що склалася в ЗМІ.

Голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенкою.

Комітет з питань свободи слова та інформації

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG