Доступність посилання

ТОП новини

На “Оріоні” в Одесі повний занепад.


Петро Каландирець

Одеса, 2 серпня 2004 - У місцевих спостерігачів особливо великий подив викликає цей факт і тому, що, хоча підприємство ОРІОН розташоване на території Одеси і є власністю київських господарів, процес його розпаду є надзвичайно швидким.


Нинішніх керівників підприємства “Оріон” не лякає навіть справа, яку вже не вперше передали з податкової інспекції Іллічівського району Одеси до суду. Останні перевірки виявили значні порушення. В той час, коли чиновники прагнуть запевнити, що проблема заборгованостей з виплатою зарплати - майже вирішене питання, для підприємства “Оріон” ця проблема є цілком актуальною.

Колись знане далеко за межами Одеси підприємство мало б нині спеціалізуватися на випуску компресорів для побутових холодильників, транспортних кондеціонерів (у тому числі, для спецтехніки) та тари для молочної продукції.

Постановою Кабінету міністрів України від 28.02.2002 року АТ МВО “Оріон” віднесене до переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Але нині підприємство працює далеко не на повну свою потужність. Фактично від виробничого об”єднання “Оріон” залишилася лише його назва. Цехи зайняті іншими власниками на правах аренди.


Реальний стан справ на підприємстві було викладено у одному з актів Державної податкової адміністрації у Іллічівському районі Одеси. У підсумковій частині акту наголошується:

“Документальною перевіркою встановлені зменшення суми збитків та податку на додану вартість, які підлягають відшкодуванню, перевищення ліміту залишку готівки в касі, несвоєчасне повернення валютних коштів у касу підприємства та збільшення податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин, механізмів”.

Почути точку зору нинішнього голови правління підприємства пана Кущака на стан справ і ознайомитися з його планами щодо виходу з майже фатальної кризи не вдалося. На пропозицію щодо зустрічі з кореспондентом радіо “Свобода” він так і не відреагував. Звичайні ж працівники підприємства, з якими вдалося провести розмову, вже не пам”ятають, коли останній раз виходили на роботу. У адмінбудинку зазвичай можна побачити лише директора та його підлеглих.

Підприємство “Оріон” тим часом знову стало претендентом на отримання статусу банкрута. Відповідні подання вже є в Одеському обласному господарському суді.

Працівники заводу четвертий місяць без заробітної плати, а територія підприємства нагадує наслідки останього дня Помпеї.


На думку народного депутата України Юрія Кармазіна , на прикладі підприємства “Оріон” актуальної гостроти набуває питання, чи мають право занепадати стратегічні підприємства, чи має бути за їхньою діяльністю всебічний контроль і звітність?

“Таке підприємство потрібне державі, але питання в тому, що воно стало дуже ласим шматочком для тих, хто сьогодні має першочергове завдання накопичити власний капітал. Саме в цьому головна проблема.

Сьогодні державні інтереси на підприємстві “Оріон” не відстоюються. Міністерство промислової політики цим не займається,- продовжив далі Юрій Кармазин. - Як наслідок, маємо жахливі статистичні дані для промисловості. Разом зі “зростанням економіки”, про які так полюбляють говорити, наукоємна продукція все більше імпортується в Україну. А експортується лише сировина, метал”.


Юрій Кармазин наголосив, що вимагатиме від Кабінету міністрів України звернути особливу увагу на підприємство “Оріон”.

“Зростанням виробництва і розвитком власного виробника, на прикладі “Оріону”, не займаються. Сьогодні це нікого не цікавить, бо всі клани зацікавлені в контрабанді та імпорті. Вони заробляють гроші саме на цьому”.
XS
SM
MD
LG